.
.
.
.

e-Rayuan Kemasukan Ke IPTA, Politeknik Premier / Konvensional / METrO, Kolej Komuniti & ILKA Sesi Akademik 2014 / 2015

e-Rayuan Kemasukan Ke IPTA, Politeknik Premier / Konvensional / METrO, Kolej Komuniti & ILKA Sesi Akademik 2014 / 2015

Tarikh Tutup Rayuan : 26-5-2014 

Sila Klik :

…………………………………………………………………………………………………….

Rayuan Permohonan Kemasukan ke IPTA Sesi Akademik  2012/2013 bagi Program Pengajian Lepasan SPM / Setaraf

Hanya calon yang gagal mendapat sebarang tawaran sahaja yang layak mengemukakan permohonan rayuan.

Rayuan ke IPTA bagi program pengajian Lepasan SPM/Setaraf dibuka untuk capaian mulai 07 Mei 2012 jam 12.00 tengah hari sehingga 18 Mei 2012 di URL berikut :-

Pertanyaan :  Sila Hubungi

BAHAGIAN PENGURUSAN KEMASUKAN PELAJAR,
ARAS 4, NO.2 MENARA 2,
JALAN P5/6, PRESINT 5,
PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN
62200 W.P.PUTRAJAYA

Talian Am  : 03-8870 6755 / 6766 / 6778

Faks : 03-8870 6864

Helpline UPU  : 03-8870 6777

E-mel : [email protected]

Hot Line UPU  : 03-8870 6767

atau

Facebook :  http://www.facebook.com/BPKP.JPT

……………………………………………………………………………………..….….……..

Untuk maklumat IPTA / Kolej / Universiti yang lain, sila klik :

http://www.bumigemilang.com/?cat=80

……………………………………………………………………………………..….….……..

.

Aplikasi Online Permohonan e-Rayuan Kemasukan Ke IPTA Program Pengajian Lepasan SPM/Setaraf Sesi Akademik 2012/2013

Sila klik :  online.mohe.gov.my/upu/

  • Tarikh tutup permohonan e-Rayuan adalah pada 16 Mei 2011.
  • Hanya calon yang gagal menerima sebarang tawaran ke IPTA dibenarkan mengemukakan rayuan melalui aplikasi e-Rayuan dalam tempoh 10 hari bekerja selepas keputusan rasmi permohonan kemasukan ke IPTA diumumkan.
  • Calon yang gagal mendapat tawaran ke IPTA tetapi berjaya mendapat tawaran ke Matrikulasi KPM masih boleh mengemukakan permohonan rayuan.
  • Calon yang telah berdaftar dengan Kolej Matrikulasi KPM tidak akan dipertimbangkandalam proses rayuan kemasukan ke IPTA.
  • Keputusan rayuan dijangka akan dimaklumkan pada minggu kedua Jun 2011. Jika tiada sebarang tawaran diterima dari IPTA empat minggu selepas tarikh pendaftaran IPTA, maka rayuan mereka dianggap gagal.

Pertanyaan

………………………………………………………………………………………….….……

Untuk maklumat IPTA / Kolej / Universiti yang lain, sila klik :

http://www.bumigemilang.com/?cat=80

……………………………………………………………………………………..….….……..

17 Comments Already

  1. Saya calon spm 2010 yang telah mndapat 1A+, 5A, 1A-, 2B+ bagi aliran sains. mengapa saya tidak mendapat tawaran dari UPU? Saya juga tidak mendapat tawaran ke matrikulasi. apakah yang menyebabkan saya tidak mendapat kedua-dua tawaran tersebut? Saya harap keadaan saya mendapat pertimbangan yang sewajarnya. Saya juga telah mengemukakan rayuan.

    • sy rasa de byk sebab..

      1-mungkin awak pilih kos yg tak ssuai.
      2-awak salah isi borang.
      3-tercicir.
      4-byk org pandai.

  2. saya men’dpt 2A-4B 1D 1E CALON SPM 2010 dan saya tdk men’dpt sebarang tawaran dari upu.saya telah membuat rayuan,malah tdk men’dpt jwpn.saya harap dukacita saya ini men’dpt pertimbangan yg wajar.

  3. salam
    jika orang yang telah mendapat tawaran ke matrikulasi dan mendaftar, kenapa rayuan tidak dipertimbangkan sedangkan keputusan rayuan selepas tarikh mendaftar di matrikulasi..ini tidak relevan..seharusnya pelajar yang telah mendaftar ke matrikulasi juga perlu dipertimbangkan kerana mereka mendaftar ke matrikulasi dahulu kerana dikhuatiri tidak mendapat tawaran ke upu..saya harap pihak berkenaan perlu mempertimbangkan semua rayuan yang dilakukan kerana memang hasrat kami untuk ke upu…
    terima kasih,wallahua’lam

  4. saya ingin bertanya, kenapa permohonan kursus yang saya pilih untuk kepoliteknik tidak sama langsung selepas saya menerima jawapan kegagalan dari politeknik adalah kursus yang jauh berbeza dari yang saya pohon yang awal. adakah pemilihan ini secara komputer atau kakitangan KPM

  5. salam,,hmm rasa2 nya bila result e-rayuan ni akn keluar?cuz sy dah buat rayuan haritu so tgh tunggu jwpn je.

  6. w’slm..hye nadyaa, sye pown tgu.. mybe p’tngahan bln 6 nieh ..
    just wait n see.. but, blew tye kwn2, gmai yg ckp bln 7..
    spe yg tau blew kptsan e-rayuan kuar?? sye na tau..

  7. mcm mane u all buat ryuan blh ajar x?

  8. Ritu aq tnye kt upu melalui email,downg ckp 14 jun kuar.Mmber aq de tepon upu tu pon sme ckp 14 jun kuar.Kite sme2 tggu le.

  9. SAYA HARAP DAPAT KE IPTA KERANA IBU BAPA SAYA AMAT BERHARAP.SEMOGA E- RAYUAN SAYA DITERIMA,,WALAUPUN RESULT SAYA TERUK.HARAP DTRMA

  10. anak saya telah membuat rayuan ke ipta tapi sungguh menghampakan jawapan dterima gagal..sedangkan anak saya mendapat 5A,bagaimana ipta menilai result seseorang? walhal ramai yg mdpt 3 dan 2A dpt masuk u tapi nama anak saya asyik gagal sdgkan krusus yg dipohon sudah layak dgn result spm.Harap ada lg peluang buat anak saya.

  11. saya pelajar lepasan matrikulasi tetapi x sempat untuk memohon upu…plz2 tolong bagi tau cmne lagi cara saya untuk apply masuk u…dah puas saya mencari

  12. nak sgt msk u..tapi tak dpt..saye nk wt rayuan ..mcm mane eh??

  13. salam….sy bru lepas stpm 2011…tapi sy xdpt daftar ats sbb tertentu…cz internet pada msa 2 gila…line xclear…so xdpt nk daftar…pada hari lain nk wt xdpt cz ada sebab tertentu..last2 tarikh tutup habis…emmm xtw pun rayuan blh wt ke x…last2 ble tw jew upe2nye tarikh rayuan dh tutup…so dh sy xdpt daftar u…emmm harap sape2 bleh la tolg sy..pointer stpm sy 3.2 ..emmm plezzz tolg sy…sy tol2 nk bljr lg…

  14. bila e-rayuan ke politeknik ,ilka boleh buat?saya buka tk bleh pun?

  15. knpa saya xlayak ke upu ? keputusan saya 2A 3B 2B+ 1C . then da pilih kos yang sesuai dgn kelayakan saya . knpa saya tak layak ?

Write a Comment

.
.
%d bloggers like this: