.
.
.
.

Contoh Soalan Esei Sejarah SPM (Tingkatan 4 Bab 1)

Contoh Soalan Esei Sejarah SPM (Tingkatan 4 Bab 1)

Laman Web:

………………………………………………………………………………………………..

Untuk Rujukan SPM, Tingkatan 4 & 5 (Soalan Peperiksaan, Nota, Jawapan, Latihan…)

Sila Klik :

 ………………………………………………………………………………………………..

Untuk Rujukan Pelajar-Pelajar Tingkatan 4 dan 5 

Novel Bahasa Melayu Tingkatan 4 dan Tingkatan 5 :

Antologi Bahasa Melayu Tingkatan 4 dan Tingkatan 5 :

English Novels Form 4 and Form 5 :

………………………………………………………………………………………………..

Untuk Kertas Soalan Peperiksaan SPM & Latihan yang lain, sila klik :

http://www.bumigemilang.com/?cat=38

………………………………………………………………………………………..…………

45 Comments Already

  1. hai..saya in budak sarawak..yang bskolah di smk bm saratok..sya nak tauk sedikit sebanyak tentang cara utk memahami dan menyimpan minat yg mendalam terhadap sbjek sejarah..krn saya tidak pernah bminat utk belajar tentang sejarah. dan sekarang saya mahu belajar, utk meningkatkan pretasi sbjek sjarah sya.. sya harap, ini dapat membantu sya.. terima kasih..

    • kenapa awak x minat? sebab cikgu yg mengajar? sebab sej seperti karangan bm? or sebab2 lain? kna tahu dulu sbb2 x mnt tu

      • Perlu lebih memahami fakta2 sejarah..kerana dri situlah bermulanya minat kepada sejarah kerana saya pun dulu kurang minat akan subjek sejarah tpi setelah saya pergi ke muzium negara dan meneliti fakta2 yang menarik saya amat terpegun dengan sejarah

    • saya pun xtau psal sjarah nie…..coz sya pun lmah dlm sjarah

      • Klau nk betol2 memhami subjek sej….bila korang betol2 ade mood untuk ..klau x percaya korang buat…ingat tau klau ade mood jer…

    • perlu membaca dgn lebih byk….jikalau adik tidak suke membace tak pe..buat latihan byk kali….jika salah rujuk jawapan..

    • macam ini anda seharusnya fokus pada bab yg mana awak x faham..

    • hai saya fauzi…saya dari sabah.saya sebenarnya ingin tahu lebih lanjut tentang cara membuat esia

    • saya harap awak akan memperolehi keputusan yang cemerlang ok…
      jujur saya ckp wktu form 1 saya memng selalu gagal tetapi sokongan dan tunjuk ajar cikgu saya yang x pernah jemu membuat saya bersemangt hendak belajar sejarah hingga la sekarang….

  2. to ein-sejarah kita mesti belajar dari mula ..baru dapat tangkap..

  3. saya pun agak lemah juga dlm pelajaran sejarah…jadi sy harap mgkin awk boley kongsi mcm mana nak buat esei dan sy sekrang fom 5 2011….
    sy hrap awk dpt bantu sy…

  4. hm..saya plajar smk pitas sabah….pda awl thun saya kurng minat untk blajar subjrk sejarah..kerana saya meraskn subjek sejarah ada subjek yang membosankan

    • memang bosan tapi seronok…tanpa tuh sejarah ko tidak tau asal usul keturunan ko…. tarikh kelahiran ko juga sejarah………

  5. jelaskan sumbangan tamadun hwang ho dalam bidang pertanian

  6. ramalan spm this year apa yang keluar?

  7. boleh tak bgi saya sedikit penerangan teknik teknik menjawab krngn spm sej f4? :/

  8. boleh tak bagi teknik untuk membuat esei sejarah………….(tingkatan4)

  9. sy plajar f0rm4….
    give me ways t0 answer paper sej………

    • Membaca dan mengaris fakta2 penting..sejarah ini tidak perlu membaca semua helaian muka surat tetapi lebih tertumpu kepada gambar kerana gambar lebih menguatkan ingat

    • baje sebanyak 3 kali dan fahamkan cerita dulu baru boleh ingat ke….

  10. sesei aye tak tau ni cikgu nak wat cam new esei form 4 ni…tak besa buat …plese cikgu….ajar la sye….sye tak tau nak buat….

  11. Boleh sy tahu berapa markah akan dipotong sekiranya tidak tulis dalam bentuk esei? iaitu hanya tulis ayat per ayat mcm point form?
    Thanks

  12. saya nak tahu contoh esei tingkatan 4….

  13. cikgu nak tanya lah. nak kena hafal fakta kan? so, macam mana nak kenal pasti fakta tu? boleh tak saya tahu macam mana cara ingat fakta yang berkesan. kalau dok hafal je, cume dapat ingat untuk hari tu jelah. cikgu please help me T.T

  14. sy nak contoh soal sejarah…i x suka belajar sejarah…bagi soalan KBKK senang utk kami….pls

    • susah lh klau x minat sejarah serupa x yh belajar klau nk uus mesti aa kne minat sejarah penting sngt untuk spm klau gagal x dpt sijil

  15. saya minta tolong ajarkan sy cm ne nk wt esei bb perikse sejarah dh dkt peaseeee hep mee hgnye tuhn je dpt membls

  16. Dahulu saya seorang amat gemar kan Sejarah.Tetapi bila di sekolah baru,saya seolah-olah hilang fokus untuk mendalam ilmu Sejarah. :/

  17. salam .. cm ne nk buat esei sej form 4 ! n bole tak kita tulis dlm bntuk point … n klau x bole .. potong brap mark

  18. the format of sejarah form 4 is different i wish i could get it

  19. TOLONG SYE..MCM MNE NK BUAT ESEI SEJARAH NIE..ACONTOH TAK ADE KE??

  20. Saye tak pandai jwb soalan sej…… Dan sye tak minat sabjek sejarah…. Tlg ajar sya buat esei boleh….

  21. salam , saya pelajar tingkatan 4 , saya betil-2 tak minat sejarh , sejarh mase PMR pon B , naik form 4 banyak mengenai TAMADUN , lagy lha confuse . cikgu saya tak pernah ajar cara nak buat esei , boleh tolong bagy tahu cara nak buat esei for sejarah ? :/

    • esei kan leh tengok buku… kena la cri sikit maklumat tambahan di mana-mana contohnya internet or buku buku rujukan….berdasarkan tajuk yang diberi contohnya bab 10 tingkatan 4 so kite kena ulang kaji n cari maklumat tambahan seperti iktibar british dtng ke negara kita ,kesan dan yang lain _TO LIEYARAMLI

  22. adakah saya perlu menghafal kesemua nya dalam buku teks sejarah?
    tolong kongsi tips ingat sejarah…

  23. saya pun nak tw juga sedikit sebanyak tntang sjrah nie ..

  24. masa sejarah, jarang sgt saya fokus… saya akan buat kerja lain esp melukis sebab tu hobi saya… kalau thun lps cikgu strict sgt tp x mcm thun ni… saya jenis tak takut cikgu sgt… ada sebarangan cikgu je la… boleh tak bg tip spaya senang igt?

  25. saya jarang fokus sejarah saya nak taw lebih banyak lagi tentang sejarah

  26. cikgu sempat lagi ke nak bca buku teks tu
    bukan ke now kite just buat latihn je ke??
    sya keliru la adw yang ckp bc buku teks n ada yang ckp buat latihan je…
    TOLONG SAYA ……

  27. I’m week in history…. Just want to know the best way to study history. Which effective and in a bettere understanding

  28. bagai mna hndak tulis esei ciri2 tamadun mesopotamia??

Write a Comment

.
.
%d bloggers like this: