KAR1SMA (KARISMA) : Tiada Borang Permohonan Diedarkan

Satu pasukan khas akan turun padang untuk mengesan kumpulan sasar di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) yang belum menerima bantuan kerajaan menerusi program Kebajikan Rakyat 1Malaysia (KAR1SMA) @ Hati Rakyat.

Ketua Setiausaha KPWKM Datuk Seri Dr Noorul Ainur Mohd Nur berkata pasukan itu juga akan mengenal pasti kumpulan yang tidak termasuk dalam Jaringan Keselamatan Sosial.

Beliau berkata program KAR1SMA berkonsepkan ‘outreach’ bagi mendekati dan mendampingi rakyat sekali gus melakukan verifikasi bagi mengenal pasti individu yang layak menerima bantuan di peringkat akar umbi.

“Oleh yang demikian, tiada sebarang borang permohonan akan diedarkan bagi tujuan tersebut,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Jumaat lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pelaksanaan program Karisma Hati Rakyat di bawah KPWKM membabitkan peruntukan kerajaan sebanyak RM50 juta.

Di bawah program yang bakal memberi faedah kepada 200,000 penerima, baucar RM200 akan diberi kepada setiap penerima yang layak di Semenanjung manakala RM300 untuk penerima di Sabah dan Sarawak secara “one-off” atau sekali sahaja.

Sumber : http://www.bernama.com/bernama/v7/bm/newsindex.php?id=929015