You dont have javascript enabled! Please download Google Chrome!

Kursus-Kursus yang Ditawarkan oleh Kolej Komuniti

Kursus-Kursus yang Ditawarkan oleh Kolej Komuniti. . Untuk Rujukan. Semoga perkongsian informasi, maklumat, makluman, pemberitahuan, laman web, sesawang, pautan, portal rasmi, panduan, bahan-bahan rujukan, bahan-bahan pembelajaran dan pengajaran, sumber-sumber rujukan dalam post di blog Bumi Gemilang berguna dan dapat membantu para pengguna.Kolej Komuniti adalah sebuah Institut Pengajian Tinggi Awam di bawah kelolaan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia. Kolej Komuniti menawarkan 3 jenis kursus, iaitu Kursus Jangka PendekKursus Sijil Modular Kebangsaan (SMK), dan Sijil Kolej Komuniti (SKK).

. .

Kursus Jangka Pendek adalah kursus yang relevan dengan kehendak komuniti setempat seperti kursus masakan, menjahit, baik pulih perkakasan elektrik, pastri, bahasa, rekreasi, baik pulih rumah, penjagaan kesihatan, dan lain-lain lagi. Senarai dan jenis kursus yang ditawarkan antara kolej-kolej komuniti mungkin berbeza bergantung kepada keperluan semasa dan permintaan penduduk setempat. Kursus masakan, pastri, dan menjahit masih kekal sebagai kursus paling diminati antara semua kursus yang ditawarkan.

Kursus Sijil Modular Kebangsaan (SMK) pula adalah kursus sepenuh masa yang ditawarkan oleh kolej komuniti kepada sesiapa sahaja ahli komuniti yang berminat untuk mempelajari kemahiran dan latihan dalam bidang-bidang seperti penyaman udara, pastri, jahitan dan fesyen, pelukis pelan, perakaunan perniagaan , pelancongan, dan lain-lain. Walaupun kursus SMK ini lebih banyak diambil oleh remaja lepasan sekolah menengah namun kami juga mendapat kemasukan daripada bakal-bakal pesara tentera, polis, dan pekerja-pekerja syarikat kecil.

Kursus SMK berjalan antara 3 bulan hingga 6 bulan, dan ahli komuniti perlu melihat dahulu senarai bidang SMK yang ditawarkan di sesebuah kolej komuniti kerana jenis kursus yang ditawarkan adalah tertakluk kepada lokasi kolej komuniti.

Kursus Sijil Kolej Komuniti adalah kursus sepenuh masa 18 hingga 24 bulan  bagi 4 bidang latihan yang ditawarkan di kolej komuniti terpilih.

Perbezaan antara Sijil Kolej Komuniti (SKK) dengan Sijil Modular Kebangsaan (SMK) :

Sijil Kolej Komuniti (SKK) adalah sijil yang dikeluarkan kepada pelajar-pelajar yang menamatkan kesemua kursus-kursus yang telah ditentukan bagi sesuatu program itu. Tempoh pengajian adalah 18 ke 24 bulan secara sepenuh masa. Sijil ini memenuhi piawaian  JPA/ MQA. Pelajar perlu lulus semua matapelajaran berkaitan.  Untuk layak dianugerahkan Sijil Kolej Komuniti (SKK) pelajar tersebut mestilah LULUS SPM.

Sijil Modular Kebangsaan (SMK) pula adalah sijil yang dianugerahkan kepada pelajar yang berjaya menamatkan kursus kemahiran dalam sesuatu bidang.  Sebagai contoh, Servis Kenderaan di sediakan dalam 5 topik utama yang dipanggil sebagai modul , iaitu  modul Penyelanggraan Kenderaan, modul Imbang dan jajar Roda, modul Sistem Gantungan , Stereng dan Brek, dan modul Sistem Transmisi, dan modul Rombak Rawat Engin. Setiap pelajar akan menerima Sijil Modular Kebangsaan bagi setiap modul yang berjaya disiapkan.  Jika seorang pelajar itu menamatkan kesemua 5 modul Servis Kenderaan dia akan menerima 5 sijil SMK.

Yuran Pengajian :

Yuran RM10/ bulan dikenakan bagi setiap tempoh pengajian Sijil Modular Kebangsaan (SMK).

Peluang Pekerjaan Lulusan Kolej Komuniti :

Lulusan Kolej Komuniti boleh bekerja dalam sektor awam (kerajaan), swasta, atau bekerja sendiri (usahawan) selepas tamat pengajian.

Hanya lulusan Sijil Kolej Komuniti (SKK) layak memohon pekerjaan sektor awam (kerajaan).

Lulusan Sijil Modular Kebangsaan (SMK) tidak layak memohon pekerjaan sektor awam (kerajaan).

………………………………………………………………………

Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang.

(1)  Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.

(2)  Join / Sertai   2 Telegram Groups blog Bumi Gemilang.

(3)  Follow Twitter blog Bumi Gemilang.

(4)  Follow Google+ blog Bumi Gemilang.

………………………………………………………………………………….

.

9 thoughts on “Kursus-Kursus yang Ditawarkan oleh Kolej Komuniti

Write a Comment

error: Alert: Content is protected !!
Inline
Inline