Permohonan / Kemas Kini Maklumat BR1M (BRIM) _

Muat Turun / Download Borang Permohonan / Kemas Kini Maklumat BR1M (BRIM) – Bantuan Rakyat 1Malaysia

.
.
.

BR1M 11

Sila Klik :

.

……………………………………………………………………………………

.
.

Tempoh permohonan baharu dan pengemaskinian maklumat BRIM 2016

: 5-12-2015 → 31-12-2015

Jadual Pembayaran BR1M (BRIM) 2016

Kategori Pendapatan Isi Rumah Bawah RM1,000 (e-Kasih) : RM1,050
  • Ansuran pertama : RM350 pada Januari 2016
  • Ansuran kedua : RM350 pada Mei 2016
  • Ansuran Ketiga : RM 350 pada September 2016
Kategori Pendapatan Isi Rumah Bawah RM3,000 : RM1,000
  • Ansuran pertama : RM300 pada Januari 2016
  • Ansuran kedua : RM350 pada Mei 2016
  • Ansuran Ketiga : RM 350 pada September 2016
Kategori Pendapatan Isi Rumah RM3,001 hingga RM4,000 : RM800
  • Ansuran pertama : RM250 pada Januari 2016
  • Ansuran kedua : RM250 pada Mei 2016
  • Ansuran Ketiga : RM 300 pada September 2016
Kategori BR1M Individu Bujang : RM400
  • RM400 pada Januari 2016

.

73 Replies to “Permohonan / Kemas Kini Maklumat BR1M (BRIM) _”

      1. semasa saya isi borang secara online,sy mengunakan alamat rumah lama sy…so sekarang saya sudah berpindah ke alamat baru…so bagaimana sy nk buat pertukaran alamat?

  1. suami sy xdpt mohon brim sbb die bkn wrganegar dan sy pula stdent yg mnerima bauncer buku rm250..adakah kami x berhak memohon brim rm500??

  2. Hi, I apply e-BR1M2.0 through online. May i know how to fill up the column for basic pay (gaji bulanan kasar)? eg. my salary is RM2,600.00 when i key in, the system show (Please shorten the text to 4 characters *currently you are using 5 characters)which is included *comma*it automatic come out in the system. I wondering if i shorten to 4 will be RM260.00? Please advice… THANK YOU!

  3. Saya dah kemaskini alamat baru kerana berpindah. Peliknya dulu BRIM 1 dah dapat tapi BRIM 2 dapat jawapan TIDAK LAYAK…..mengapa?

  4. sy dah berpindah,alamat yg di di isi dlm br1m ada rmh lama.bila sy call pemohonan dah lulus,customer service ckp surat dah di hantar,tpi bila cek dekat rmh lama surat dah xde,mybe hilang or kena buang,mcm mana sy nk buat yea??tlg…tlg..

  5. Boleh saya tahu. Saya layak kah mendapat bntuan 500 rgt tu sbb saya ibu tunggal d usia yg sgt muda iaitu 17 tahun dan mempunya tanggungan 1 orng anak mc dlm 7 bulan lebih.

  6. Salam..saya dh bertukar alamat.tp tak ada kemakini alamat baru,camne nak check status pungutan kt mana ye.kalau tarikh pungutan tu dah terlepas saya masih blh ambil lg duit tu atau tak dpt ambl lg…dan kalau dpt mcm mana caranye ye..tq

  7. saya pelik, kenapa ic merah pun dapat brim? ada satu kes tu, suami dapat isteri pun dapat? sesetengah yang saya tau, dia ejen insurance, pakai mercedes, rumah banglo, pun dapat brim. sebab dia tak declare income tax.

  8. Mcm mne sya nk tahu sama ada sya dapat BR1M atau tak..Sbb sya buat alamat kampung,sekarang sya tinggal melaka.Sya isi borang secara on line,.adakah isi borang secara on line tak dapat?

  9. sy ada kekeliruan sedikit…sy bujang tp kenapa sy xlayak dapt brim250 tu sdg kan kwn2 sy yg laen smua layak….nk kol LHDN tnya tp line sentiasa bz…sy hanya nk tahu kenapa ea sy xlayak?

  10. Sy da mohon tp x d luluskan sb nama sy ade dlm senarai yg sblum ni atas nama husband sy…tp skrg sy dalam proses perceraian…so sy mmg x layak dapat br1m ke?

  11. Salam…saya tidak mendapat surat mahupun sms…pernah mendapat br1m 1.0,ataupun surat tidak sampai ke tangan saya ataupun hilang…bagaimana cara untuk saya mengetahuinya???di manakah saya perlu bertanya??bantu saya….

    1. Saya seorang pesara dan kini penjawat awam secara kontrek. Saya telah mendapat bantuan BRIM 1.0 mengikut kelayakan kerana berpendapatan dibawah RM3.000.00. Untuk bantuan BRIM 2.0 sehingga kini saya masih belum menerima apa-apa surat samada saya layak memperolehi BRIM 2.0 atau tidak.

  12. Ada yang mengatakan saya layak untuk mendapatkan brim 500 tu sbb saya ibu tunggal d usia yg muda. Tpi saya mendapat email dri brim 1mlysia yg saya tidak layak sebab nama saya tersenarai dlm isi rumah di borang lain. Tapi borang yang ibu saya isi adalah tahun lepas punya semasa saya belum ada tanggungan. Sekarang saya ada anak tpi tidak layak untuk mendapat bantuan 500. Mcm mana ni?

    1. Kalau macam ibu sofea kena update br1m 2014 kat pejabat lhdn & keluarkan sofea drp senarai tanggungan. Kalau tak sampai bila pon awak takkan dapat. Sistem dia orang ni bukannya bijak sangat, cuma maklumat tertentu shj yg boleh update secara online.

  13. sy baru berkahwin…sy ada mmbuat permhonan brim tetapi malangnya permohonan sy tdak diterima kerana nama sy masih dlm senarai tangunggan ibu bapa….bagaimana caranya utk sy mendapat brim….

  14. Saya nak tanya mcm nak kemaskini data suami saya dulu saya tinggal di kl selepas suami saya tidak bekerja kami balik kg di kelantan. Waktu itu suami brg di lembaga hasil . Boleh saya kemaskini melalui online dan mcm saya nak dpt kan id pengguna dgn pasword. Terima kasih .

  15. ibu saya warga emas dan telah mendapat brim sebelum ini. pertanyaan saya untuk kemaskini perlu ada no akaun. ibu saya dah terlantar dan akaun yang ada sudah tidak aktif. bagaimaman saya nak tolong kemaskini dan perlu ke letak no akaun atau letak no akaun penjaga? terima kasih

  16. Salam dan selamat pagi.

    Saya telah cuba untuk mengemaskini no account saya secara online sebelum ini tetapi tidak berjaya. Saya diarahkan supaya menghubungi LHDN sendiri untuk mengemaskininya. Sehingga sekarang saya tidak pasti adakah saya layak untuk menerima brim atau tidak dengan tidak mengemaskini no account. Untuk makluman pihak tuan saya seorang ibu tunggal dan tahun2 sebelum ini saya dapat bantuan itu cuma untuk tahun ini saya takut tidak mendapatnya hanya kerana saya gagal untuk mengemaskini no account bank saya. saya harap pihak tuan dapat membantu saya. terima kasih.

  17. Saya tidak pernah memohon sebelum ni..tapi 2014 ni saya ada memohon.saya pakai akaun tapi tak ada masuk masa 22.2.2014 masa tu.saya cuma nak semak.nama saya ada atau tidak utk mnerima brim.

  18. ASSALAMUALAIKUM,NAK TANYA BRIM TAHUN LEPAS SAYA DAPAT TAPI KENAPA TAHUN NI TAK DAPAT. SEDANGKAN DAH SEMAK KAT EBRIM MENGATAKAN PERMOHONAN LULUS MELALUI BANK SIMPANAN NASIONAL ,TAPI KENAPA STILL SAMPAI SEKARANG TAK DAPAT2 LAGI.NI DAH MASUK BULAN YANG KEDUA TAK MASUK2 JUGA . APA PATUT SAYA BUAT?

  19. Saya pnya alamat lama dn saya mnerima mlalui akaun saya. Jadi saya nk kmas kini. Tpi pegawai lmbaga asil ckp saya tak perlu kemas kini sbap saya ada sda pewaris.

  20. bapa saya telah meninggal dunia pada 23/01/2016 dan ade terima BRIM. sebelum meninggal dunia telah letak saya waris. sekarang apabila saya pergi Tanya di BSN berhampiran mereka suruh saya rujuk ke LDHN. apabila rujuk sana mereka suruh saya tunggu surat dari LDHN. sehingga sekarang takde surat saya terima daripada LDHN. adakah saya akan dapat duit tersebut atau tidak? bagaimana saya boleh dapat duit BRIM RM 1,000.00 itu?

Write a Comment