Permohonan BR1M (BRIM) / Kemas Kini Permohonan BR1M (BRIM) []

.
.

Muat Turun / Download Borang Permohonan Bantuan Rakyat 1Malaysia, BR1M (BRIM) 2014

Permohonan BR1M 2014 dibuka dari 23-12-2013 hingga 31-1-2014

Muat Turun Borang Permohonan BR1M 

Sila Klik :

 

–          Penerima BR1M sedia ada tidak perlu mendaftar lagi, tetapi perlu mengemas kini maklumat peribadi termasuk alamat, maklumat anggota keluarga dan akaun bank

–          Pemohon baharu pula boleh mendaftar secara dalam talian atau secara manual dengan mengisi borang permohonan BR1M 2014 secara percuma

•   Syarat kelayakan permohonan BR1M 2014 :
(i)       Warganegara Malaysia
(ii)      Lelaki atau perempuan yang menjadi ketua kepada isi rumah / ahli yang tinggal serumah dengan jumlah pendapatan kasar bulanan isi rumah RM4,000 dan ke bawah
(iii)     Warga emas sebatang kara (berumur 60 tahun dan ke atas) dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM4,000 dan ke bawah
(iv)     Bujang yang berumur 21 tahun dan ke atas dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM2,000 dan ke bawah

•   Sila kemukakan salinan:
(i)       MyKad bagi pemohon; dan
(ii)      MyKad/MyPR/Pasport bagi suami / isteri (jika berkenaan)

•   Semakan kelayakan dengan agensi / sumber lain adalah tertakluk pada ketetapan Kementerian Kewangan Malaysia.

•   Penerima Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) tidak layak memohon BR1M 2014

Pembayaran BR1M 2014 :

–          Pembayaran akan dibuat kepada yang layak bermula Februari 2014

Pertanyaan :

–          Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh menghubungi talian hotline 1-800-88-2716 yang dibuka mulai 23-12-2013, dari Isnin hingga Jumaat bermula 9 pagi hingga 5 petang

……………………………………………………………………………………………

Permohonan BR1M (BRIM) 2.0 / Kemas Kini Permohonan BR1M (BRIM) 1.0

Sila Klik :

Syarat Permohonan BR1M (BRIM) 2.0 / Kemas Kini Permohonan BR1M (BRIM) 1.0

Isi rumah yang layak (RM500):
(i)       Warganegara Malaysia;
(ii)      Lelaki atau perempuan yang menjadi ketua kepada ahli yang tinggal serumah dengan jumlah pendapatan kasar bulanan
isi rumah RM3,000 dan ke bawah.
> Berkahwin;
> Ibu atau bapa tunggal yang mempunyai tanggungan berumur 20 tahun ke bawah;
> Bujang yang mempunyai tanggungan berumur 20 tahun ke bawah (dalam rumah yang sama).
(iii)     Warga emas sebatang kara (berumur 60 tahun dan ke atas, lahir pada tahun 1953 dan ke bawah) dengan jumlah pendapatan kasar
bulanan RM3,000 dan ke bawah.

•   Individu yang layak (RM250):
(i)       Warganegara Malaysia;
(ii)      Bujang (termasuk Balu / Janda / Duda) yang tiada tanggungan, berumur 21 tahun dan ke atas (lahir pada tahun 1992 dan ke bawah)
dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM2,000 dan ke bawah.

•   Tidak termasuk pelajar yang menerima Baucar Buku 1Malaysia.
•   Hanya pemohon yang berjaya sahaja layak menuntut bayaran.

.

65 thoughts on “Permohonan BR1M (BRIM) / Kemas Kini Permohonan BR1M (BRIM) []

  1. boleh tak br1m 2.0 dikemaskinikan?

  2. suami sy xdpt mohon brim sbb die bkn wrganegar dan sy pula stdent yg mnerima bauncer buku rm250..adakah kami x berhak memohon brim rm500??

  3. mcm mne nk kemaskini br1m 2.0?

  4. alias bin tukiman says:

    saya dah dapat brim 1 macamana brim 2

  5. Hi, I apply e-BR1M2.0 through online. May i know how to fill up the column for basic pay (gaji bulanan kasar)? eg. my salary is RM2,600.00 when i key in, the system show (Please shorten the text to 4 characters *currently you are using 5 characters)which is included *comma*it automatic come out in the system. I wondering if i shorten to 4 will be RM260.00? Please advice… THANK YOU!

  6. mat hasri bin omar ali says:

    Bila kita akan tahu samada kita dapat bantuan brim atau tidak?

  7. Maria bte Salleh says:

    Bagaimana saya dapat tahu yang permohonan saya di terima atau tdak dapat bantuan brim?

  8. macam mana saya nak masuk kan no akaun saya

  9. Bagaimana cara utk mengemaskini.

  10. Nazwarita hazne shamsudin says:

    Saya Dah dpt brim 1.. Mcm mana nk cek brim2

  11. JIRAN2 SEMUA DAH DAPAT SURAT BRIM KENAPA SAYE X DAPAT LAGI? -_-

  12. Helen purai ding says:

    Saya nak kemaskini alamat untuk brim2.bgaimanakah caranya

  13. ROZITA BINTI AWANG says:

    bagaimana saya nak kemaskini… kerana saya sudah berpindah dan bertukar alamat

  14. sy 24thn baru pas abis blaja, masih mengangur.. layak ke..?

  15. mohd esmady b. basiron says:

    Nak tau camne nk tkr alamat dulu saya dpt kt pahang skrg da pndh kt johor

  16. nur ras ezwah binti muhamad endra says:

    macamane saya nak semak brim 1 malaysia

  17. saya mahu kemaskini saya punya b0rang b0leh kew?…

  18. Saya dah kemaskini alamat baru kerana berpindah. Peliknya dulu BRIM 1 dah dapat tapi BRIM 2 dapat jawapan TIDAK LAYAK…..mengapa?

  19. Hasnah binti abdul rahman says:

    Saya ingin tahu apakah saya dapat br1m 2….br1m 1 saya dh dapat

  20. apa sepatut saya buat sekiranya saya tertukar maklumat semasa mengisi borang br1m 2.0 iaitu parlimen dan dun

  21. sy dah berpindah,alamat yg di di isi dlm br1m ada rmh lama.bila sy call pemohonan dah lulus,customer service ckp surat dah di hantar,tpi bila cek dekat rmh lama surat dah xde,mybe hilang or kena buang,mcm mana sy nk buat yea??tlg…tlg..

  22. Boleh saya tahu. Saya layak kah mendapat bntuan 500 rgt tu sbb saya ibu tunggal d usia yg sgt muda iaitu 17 tahun dan mempunya tanggungan 1 orng anak mc dlm 7 bulan lebih.

  23. Norazyawati ahian says:

    nape brim 2 saya x terima apa2 surat,,sdangkan brim 1 sya terima??

  24. Salam..saya dh bertukar alamat.tp tak ada kemakini alamat baru,camne nak check status pungutan kt mana ye.kalau tarikh pungutan tu dah terlepas saya masih blh ambil lg duit tu atau tak dpt ambl lg…dan kalau dpt mcm mana caranye ye..tq

  25. saya pelik, kenapa ic merah pun dapat brim? ada satu kes tu, suami dapat isteri pun dapat? sesetengah yang saya tau, dia ejen insurance, pakai mercedes, rumah banglo, pun dapat brim. sebab dia tak declare income tax.

  26. SY MASIH BLUM DPT BR1M2.0 LG…THUN LEPAS ADA DPT TAPI THUN NI BLUM LG…KENAPA????

  27. suami sy thun lepas dpt br1m2.0..tapi thun ni tunggu2 tapi masih lagi tak dpt2..tak ada pulak surat2 yang datang kata sy tak layak…sy nak kan penjelasan….

  28. Mahani Binti Mamat says:

    Mcm mne sya nk tahu sama ada sya dapat BR1M atau tak..Sbb sya buat alamat kampung,sekarang sya tinggal melaka.Sya isi borang secara on line,.adakah isi borang secara on line tak dapat?

  29. boleh saye tahu kenape ibu tunggal x der ank x dapat..surat pn xsampai ape nie,dah la yg tahun lepas x dapt

  30. Noridawaty binti Sanai Mad says:

    sy ada kekeliruan sedikit…sy bujang tp kenapa sy xlayak dapt brim250 tu sdg kan kwn2 sy yg laen smua layak….nk kol LHDN tnya tp line sentiasa bz…sy hanya nk tahu kenapa ea sy xlayak?

  31. Sy da mohon tp x d luluskan sb nama sy ade dlm senarai yg sblum ni atas nama husband sy…tp skrg sy dalam proses perceraian…so sy mmg x layak dapat br1m ke?

  32. Salam…saya tidak mendapat surat mahupun sms…pernah mendapat br1m 1.0,ataupun surat tidak sampai ke tangan saya ataupun hilang…bagaimana cara untuk saya mengetahuinya???di manakah saya perlu bertanya??bantu saya….

  33. AZMAN BIN OTHMAN says:

    ASALAMUAALAIKUM MACAMMANA BRIM SAYA TAHUN LEPAS DAPAT TAHUN TAK DA LG..

    • MD NASIR BIN AHMAD (600117016057) says:

      Saya seorang pesara dan kini penjawat awam secara kontrek. Saya telah mendapat bantuan BRIM 1.0 mengikut kelayakan kerana berpendapatan dibawah RM3.000.00. Untuk bantuan BRIM 2.0 sehingga kini saya masih belum menerima apa-apa surat samada saya layak memperolehi BRIM 2.0 atau tidak.

  34. Ada yang mengatakan saya layak untuk mendapatkan brim 500 tu sbb saya ibu tunggal d usia yg muda. Tpi saya mendapat email dri brim 1mlysia yg saya tidak layak sebab nama saya tersenarai dlm isi rumah di borang lain. Tapi borang yang ibu saya isi adalah tahun lepas punya semasa saya belum ada tanggungan. Sekarang saya ada anak tpi tidak layak untuk mendapat bantuan 500. Mcm mana ni?

    • Kalau macam ibu sofea kena update br1m 2014 kat pejabat lhdn & keluarkan sofea drp senarai tanggungan. Kalau tak sampai bila pon awak takkan dapat. Sistem dia orang ni bukannya bijak sangat, cuma maklumat tertentu shj yg boleh update secara online.

  35. noratika binti kamarudin says:

    sya nak thu lulus x sya nye BR1M sya

  36. sy baru berkahwin…sy ada mmbuat permhonan brim tetapi malangnya permohonan sy tdak diterima kerana nama sy masih dlm senarai tangunggan ibu bapa….bagaimana caranya utk sy mendapat brim….

  37. Anonymous says:

    ASSKUM PADA PIHAK YG BERKENAAN BAGAIMANA SAYA hendak menukar alamat pada borang br1m sekarang ya

  38. Saya nak tanya mcm nak kemaskini data suami saya dulu saya tinggal di kl selepas suami saya tidak bekerja kami balik kg di kelantan. Waktu itu suami brg di lembaga hasil . Boleh saya kemaskini melalui online dan mcm saya nak dpt kan id pengguna dgn pasword. Terima kasih .

  39. Bagaimana hendak membuat pertukaran alamat tempat baru..
    Nanie

  40. BUYAMIN BIN TAMIRI says:

    bagaimana hendak buat pertukaran pon no ….terima kaseh

  41. karim bin osop says:

    mcm mana nak kemaskini akaun bank penerima BRIM 1,2 yang lalu adakah perlu nak bagi akaun bank atau

  42. awisamah satar says:

    bagaimana nak tahu jika dah buat kemaskini melalui online ?

  43. ibu saya warga emas dan telah mendapat brim sebelum ini. pertanyaan saya untuk kemaskini perlu ada no akaun. ibu saya dah terlantar dan akaun yang ada sudah tidak aktif. bagaimaman saya nak tolong kemaskini dan perlu ke letak no akaun atau letak no akaun penjaga? terima kasih

  44. Salam dan selamat pagi.

    Saya telah cuba untuk mengemaskini no account saya secara online sebelum ini tetapi tidak berjaya. Saya diarahkan supaya menghubungi LHDN sendiri untuk mengemaskininya. Sehingga sekarang saya tidak pasti adakah saya layak untuk menerima brim atau tidak dengan tidak mengemaskini no account. Untuk makluman pihak tuan saya seorang ibu tunggal dan tahun2 sebelum ini saya dapat bantuan itu cuma untuk tahun ini saya takut tidak mendapatnya hanya kerana saya gagal untuk mengemaskini no account bank saya. saya harap pihak tuan dapat membantu saya. terima kasih.

  45. Noren ak hargai says:

    Saya mahu semak nama saya sama ada dapat brim atau tiadak

  46. Noren ak hargai says:

    Saya tidak pernah memohon sebelum ni..tapi 2014 ni saya ada memohon.saya pakai akaun tapi tak ada masuk masa 22.2.2014 masa tu.saya cuma nak semak.nama saya ada atau tidak utk mnerima brim.

Write a Comment