Permohonan Kemasukan Ke IKBN (Institut Kemahiran Belia Negara) []

.
.

Permohonan Kemasukan Ke IKBN (Institut Kemahiran Belia Negara) Sesi Januari 2011

Permohonan Secara Online

Laman Web :

http://eikbn.gov.my/ikbnweb/public/permohonan1.php?mid=3

Iklan IKBN

Laman Web :

http://eikbn.gov.my/ikbnweb/public/Iklan12009.php?mid=2

Tarikh Tutup : 2 November 2010.

115 thoughts on “Permohonan Kemasukan Ke IKBN (Institut Kemahiran Belia Negara) []

  1. saya ingin tahu tntang ikbn

  2. hye…saya ingin nk moho kemasukan ikbn..

  3. hai..saya ingin memohon untuk kemasukan ikbn.

  4. salam,sy ingin memohon msuk ke ikbn tahun 2012…terima ksh hrp mklum

  5. salam,,ada yg thu x camne nk msk ikbn ne,,smebody help..huhu

  6. cm ne nk mohon ikbn sesi julai…hem..

  7. ieka lieka says:

    bgang la ble kuar brang rayuan nie….trikh rayuan dah nak tutp….

  8. korang bukak laman web kementerian belia dan sukan , choose IKBN kat bawah tuu… buatla pemohonan… IKBn… pomott/….
    hehehehe

  9. sy asnyda ingin memohon kemasukan IKBN untuk tahun 2011 atau 2012.. .

  10. sya reza ingin memohon kemasukan ikbn sesi 2012

  11. sya ingin memohon kemasukan sesi januari 2012

  12. sya ingin memohon masuk ke ikbn tahun 2011

  13. bagaimana cara hendak memohon kemsukkan ke ikbn…..tolong balas secepat mungkin….

  14. saya ingin masuk ikbn 2012 nie.
    lau boleh saya nk secepat yg mngkin.
    tolong reply plez yerk.

  15. saya nk thu jgk care2 nk msok ikbn nie.kalau melalui borang saya kne sediakan ape?

  16. NAK DAFTAR IKBN JANUARI 2012

  17. salam,,saya ingin memohon masuk ke ikbn 2012..jadi,jika saya mendaftar sekarang,bagaimana sy akn mendapat maklumat yg seterusnya,,

  18. saye nk smbung blajar utk thap 3..ble tarik bukak pgambilan januari 2021??

  19. Saya nak mohon kemasukan ke IKBN pada sesi Januari 2012,, tolong berikan cara-caranya,,

  20. saya nak mohon kmasukan pada sesi 2012..

  21. nor fadhilah says:

    saya nak mohon k’masukan ikbn sesi 2012 ini …

  22. saya ingin memohon untuk kemasukan 2012

  23. saya ingin memohon masuk ke ikbn pada tahun 2012

  24. afiq syazwan says:

    saya ingin memohon kemasukan ikbn sesi januari 2012..
    mcm mane cara untuk memohon?

  25. saya ingin daftar masuk ke IKBN jan2012..bagaimana cara nye eyh..????pleezzz jwab

  26. tolong lah sya,,sya merayu saya nak masuk ikbn 2012 nie,,tlg lah saya merayu

  27. tuan/puan tlg lah mssukan sy ke ikbn…sy x da tmpat lain nk di tuju…kbanyakkan kolej memasak sy x dpt memasukinya…krn kluarga sy tiada duit tuk membiayai sy…hrap tuan/puan tlong lahtnaikan imoian sy mnjadi seorang tukang masak..

  28. selamat sejahtera tuan… saya ingin masuk IKBN sesi jan 2012.. saya harap tuan/puan dapat membantu saya… harap tuan/puan dapat balas msj saya nie dengan secepat mungkin… terima khasih

  29. saye ingin memohon kemasukan ikbn untuk tahun 2011,2012. Bagaimana cara mendaftar kemasukan ikbn.

  30. SYE NK TAHU,,CMNA CRA NK MSUK IKBN NI,,PLEASE..

  31. sy ingin mmbuat permohonan kemasukan ikbn pda sesi januari 2012..bagaimana sy ingin mmbuat permohonan melalui online???t.kasih hrap maklum..

  32. sy ingin mmbuat permohonan kemasukan IKBN sesi januari 2012..bagaimana sy ingin mmbuat permohonan melalui online..boleh tolong jelas kan pda sy…t.kasih…

  33. Saya tidak dapat banyak butiran untuk kemasukkan ke IKBN,
    tetapi saya pasti jika anda betul berminat sila rujuk
    di Pejabat Belia dan Sukan bagi daerah anda untuk mengambil
    borang.

    Untuk Pemohonan Kemasukkan secara online anda boleh
    lihat di laman ini >> http://www.ekbs.gov.my/

    Yang paling penting, Pemilihan kemasukkan ke IKBN
    hanya 2 kali setahun.Untuk Kemassukkan Bulan januari
    borang akan keluar sekitar bulan 9 hingga bulan 10. Dan
    untuk kemasukkan bulan Julai, borang kemasukkan akan keluar
    pada sekitar bulan april. Terima Kasih,

    ^_^ RJ Nazz
    Radio Hello-FM
    http://hello-fm.tk/
    http://hellofm.net/

  34. kenapa saya tidak berjaya dalam permohonan ke ikbn sedangkan saya lulus dalam permohonan untuk diploma politeknik?

  35. hye saya ingin msuk ke ikbn..dan saya berminat bidang kipalan..ada tak..2012

  36. sy nak masuk ikbn kinarut sesi julai..
    bilakah tarikh pendaftaran ikbn sesi julai..

  37. sy nak apply utk intake br 2012 di kuching tp borang xklua lg nie,kt mne leh dpt borang eyk?

  38. help me!!!saya dah bosan keje la,saya nk blaja kt ikbn pulak,saya lepasan stam,kalau boleh ikbn tmrloh,dkat skit.tolong hubungi saya student or ckgu di ikbn tolong saya macam mana nk mohon,byaran,nak tahu tntang byaran seng pergi je trus sna.0145256319 sms saya please….terima kasih.

  39. salam. hey ,tolong saya.. sy nk tahu mcm mana nk mohon IKBN untuk intake 2012..harap pihak IKBN beri kerjasama :) ..>>>

  40. norazikahilahie bt muhamad says:

    permohonan kemasukAN IKBM 2012

  41. norazikahilahie bt muhamad says:

    PERMOHONAN KEMASUKAN IKBN TERENGGANU 2012

  42. AMIRAH SHAHIDAH BT ZAKARIA says:

    salam ,sy nk tnye ,mcm mne nk mohon msuk ke ikbn dkt kemaman nie ,sy tal brape pndai la..

  43. nor syatila amira bt hashim says:

    salam..sya nk buat pmohonan ke ikbn..tp camne caranye?

  44. salam sy nk msok ikbn utk scnd intke..cmner cre nye??

  45. bile kemasukan untuk pertengahan tahun n

  46. KEMASUKAN BULAN NI BLEH KE

  47. HAI TUAN,SAYA ELLVIN TAN ,SAYA INGIN MENBUAT RAYUAN UNTUK MASUK KE IKBN…SAYA BERHARAP TUAN DAPAT TOLONG SAYA….

  48. izzat syazwan says:

    salam,sya ingin memohon masuk ikbn bagi sesi 2013.khursus bahagian kulinari ada tak di situ.sebab sya amat meminati,sya nie lemah nk berfikir.

  49. nur izatul bt che ansor says:

    sy nk msuk ikbn thun 2013..mcm mne nk dpt kn borang nye

  50. saya nak dapatkan borang ikbn kursus kulinari…. Kat mane agak nye ek..?

  51. saya nak msuk tpi macam mana nak masuk untuk sasi 2013

  52. SALAM NAK MASUK IKBN TAPI UNTUK SASI 2013

  53. saya mahu masuk ikbn..sy minat bidang automotif..mekanik kreta..ad x

  54. muhamad susuandy bin jafri says:

    saye ingin memohon kemasukan
    ikbn………

  55. tengku muhamaad afifi says:

    ASSALAMUALAIKUM” ENCIK,TUAN2,DAN PUAN2,.NAMA SAYA TENGKU MUHD AFIFI,SAYA INGIN MEMBUAT RAYUAN UNTUK MEMASUKI IKBN DAN SAYA BERHARAP DAPAT TOLONG SAYA..DALAM BIDANG Teknologi kejuruteraan faundri (acuan kekal):)

  56. ??hai nak masuk blh

  57. sya nk msuk ikbn nie tpi blh sye mcm cara nye.

  58. fazlin mohd nor says:

    intake mei 2013 .ble kua ye

  59. SAYA INGIN MEMOHON UNTUK KEMASUKAN KE IKBN 2013,BILAKAH TARIKH KELUARAN BORANG PERMOHONAN UNTUK KEMASUKAN BULAN JULAI 2013?

  60. intake mei bila keluar??

  61. saya sudah pohon utk masuk ikbn sisi janary 2013..tapi tidak dapat…bila saya bolih buat rayuan masuk ikbn.saya merayu sagat semoga bolih setai ikBn.saya minat sagat.

  62. hyeee ..mcm mne nk mohon IKBN niee n nk borang kemasukkn IKBN skali ..tlong reply scpat yg mngkin k .!! 2013

    • SAYA JANNATUL ADAWIYAH,SITI HAJAR DAN FATIN SYAMIMI INGIN MEMOHON MASUK KE IKBN ATAS KEINGINAN YG TRSENDIRI……

  63. Intake mei bile keluar….cre nk apply mcm mne.?pkai borang atau apply online?kalau apply online kne beli pin kod ke?

  64. macam mana cara kemasukkan ikbn ? dimana boleh dpat borng ? saya duduk area johor

  65. NABILAH BT ABD RAHMAN says:

    Saya ingin memasuki ikbn 2013.saya tinggal area kemaman… nak dapatkan borang macam mana?kalau boleh nak bahagian kulinari @ jahitan kalau ada untuk bulan jun/julai.

  66. NIK NUR IZUANA BT NIK ROSLI says:

    NK MSUK IKBN.DIA NK BERAPA KREDIT

  67. askom saya ingin memohan masuk ke ikbn…

  68. BILA BORANG KEMASUKAN IKBN SESI JULai 2013 KELUAR YE ? HARAP DAPT REPLY PERTANYAAN SAYA SECEPAT MUNGKIN !!!!!

  69. nurul hidayu says:

    saya ayu . sya nk memohon IKBN . macam mane nak memohon masuk IKBN .

  70. Zaidahmimiy says:

    Salam macam mana nak mohon kemasukan IKBN ni ya..saya berminat ..

  71. Saya berminat untk masuk IKBN..macam ya untuk tahu lebih detail

  72. Hello dear ikbn view…….im sivasanghari d/okannan can i join ikbn this year mei intek………2013
    but my spm result very low……..so how cn join for continue my stdy o not……and wth is Qualification for join this ikbn college………..pls help me n….n pls share how many coures in the college………

  73. muhamad kamalrul amri bin zulkifle says:

    saya prlu memohon kemasukan ke ikbn.sesi 2013 bg bulan 7.

  74. salam.. sy ingin thu bagaimana cara mengisi borang kemasukan IKBN bg sesi julai 2013..

  75. hye..saya mahu masuk ke ikbn…
    tapi permohonan bagi sesi januari 2013 sudah tamat..
    bila lagi borang permohonan kemasukan akan di adakan??
    saya ingin meneruskan kemahiran saya di sekolah…
    jadi tolong lah saya…
    terima kasih

  76. Sila maklumkan kepada saya untik intake ikbn sesi julai 2013 kerana saya ingin belajar di ikbn kuching

  77. nurasyikin says:

    saya mahu masuk ke ikbn 2013/2014
    tp permohonan bagi sesi 2013 sudah tamat . bila lagi borang kemasukan akan diadakan ?

  78. saya jugak ingin masuk ikbn 2013/2014 tp ianya tlah tmat. blakh borang kemasukkan akn d kluarkn?????

  79. nur sizrinhawani says:

    Saya nak mohon ikbn bagi tahun 2014 bila nya tarikh borang permohanan ikbn keluar ?

  80. >> INFO

    Kementerian Belia dan Sukan mempelawa mereka yang berminat dan layak untuk memohon belajar di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) dan Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) di seluruh negara bagi pengambilan Sesi Julai 2014. Ini bagi mengikuti Latihan Kemahiran peringkat Sijil, Sijil Lanjutan, Diploma dan Diploma Lanjutan.

    Konsep Latihan

    Konsep latihan di IKBN adalah berbentuk latihan bersepadu dengan pelaksanaan pendekatannya merangkumi latihan kemahiran (teori dan praktikal), keusahawanan, ketatanegaraan, kepimpinan, keagamaan / moral, sukan/rekreasi dan khidmat masyarakat.

    Bidang Pengajian

    Teknologi Mekanikal
    Teknologi Automotif
    Teknologi Awam
    Teknologi Elektrik
    Teknologi Elektronik
    Teknologi Tekstil
    Teknologi Marin
    Teknologi Makanan
    Teknologi Fotografi
    Teknologi Maklumat
    Teknologi Personal
    Teknologi Sukan

    Lokasi IKBN

    IKTBN Sepang, Selangor
    IKBN Dusun Tua, Selangor
    IKBN Pertak, Selangor
    IKBN Wakaf Tapai, Terengganu
    IKBN Jitra, Kedah
    IKBN Pagoh, Johor
    IKBN Chembong, Negeri Sembilan
    IKBN Seri Iskandar, Perak
    IKBN Temerloh, Pahang
    IKBN Bachok, Kelantan
    IKBN Alor Gajah, Melaka
    IKBN Miri, Sarawak
    IKBN Bukit Mentajam, Pulau Pinang
    IKBN Kinarut, Sabah
    IKBN Kuala Perlis, Perlis

    Senarai Program & Syarat Permohonan

    Senarai program yang boleh dipohon dan syarat kemasukan yang diteteapkan adalah berdasarkan kelulusan pemohon.
    Senarai program pengajian terutamanya syarat khas kelayakan memohon bagi setiap kursus atau program pengajian boleh disemak di e-Panduan Permohonan Kemasukan ke TEVT & ILKA.

    Cara Memohon

    Permohonan untuk masuk ke Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) dan Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) bagi pengambilan sesi Julai 2012 perlu dibuat secara online melalui UPU di Permohonan Kemasukan Ke Politeknik / ILKA Lepasan SPM & SKM Sesi Akademik 2013 / 2014(Tak dbuka lagi)!

    Tarikh Tutup

    Tak Tau~!

    Maklumat

    Maklumat di atas cuma panduan ringkas sahaja.
    Pemohon dipelawa mengunjungi mana-mana IKBN atau IKTBN sebelum tarikh tutup permohonan bagi mendapat pendedahan awal tentang program kemahiran yang dilaksanakan di setiap IKBN.
    Sila rujuk Permohonan Kemasukan Ke Politeknik / ILKA Lepasan SPM & SKM Sesi Akademik 2013 / 2014.
    Sila rujuk laman web Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dan laman web setiap IKBN/IKTBN seperti tersenarai di atas untuk mendapatkan maklumat yang lebih terperinci.

  81. saye nak masuk ikbn 2014 boleh email saye tarikh register online,…..

    saye nak ambil kursus air-cond.

  82. assalamualaikum saya ingin memasuk 2013 ada lagi pendaftaran dia lagi

  83. saya ingin memohon di IKTBN.. untuk bulan 9 ni ada kan? dimana ya?

  84. sy nk masuk ikbn sesi januari 2013/2014.. macam mana nak cari borang permohonan secara online..?? ada sesiapa bolah bntu sy..??

  85. saya nk masuk ikbn 2014. tapi tak tahu nk isi boring kt mne ?
    boleh bagi saya emel dia tak .

  86. askum!!sy hampi2r fed up cri laman web IKBN…sy nk tahu camne nk apply ke IKBN….bantu lh sy..pless :(

  87. Salam .sy nk msuk ikbn bg sesi 2014 .. tp tk tau nk isi borang secara online dkat mne. bg email dkat sy boleh tak?

  88. Askum…cm mne nk isi b0rang prm0honan untuk sesi 2014????sy nk msuk ikbn untk sesi 2014..t0long bntu sy..

  89. Sy na msuk ikbn tolong anta secepat yg mungkin ……..

  90. tolong cmna nk msuk ikbn 2014 ni pyh ler

  91. atne nk isi borang online ikbn tuk taun 2014

  92. MAXWELL SMITH says:

    selagi ada wktu slagi tu lh sye tkkn ptus asa nk msuk kerw ikbn miri….

  93. saya juga ingin memasuki ikbn .. macam mana nak daftar masuk ..

  94. assalam…macam mana nak masuk ke ikbn yew…?sy xjumpa borang kemasukan ke ikbn sesi julai 2014 secara online…adakah sy kena prin borang permohonan n isi secara menual…?

  95. hello..saya juga sama kes dengan lieya..saya langsung x jumpa apa2 borang atau aplikasi untuk apply ikbn ni…boleh tolong inform macam mana nak apply bagi sesi julai 2014 ni…trima kasih…

  96. MCM MANE NK MINTAK IKBN SESI JULAI 2014 ERK?? TOLONG BG EMEL TQ URGENT…..

  97. afini najihah says:

    Mcm mna nk cek adakah kta layak ke tdk

Write a Comment