SPPBS : Login Pengguna bagi Guru Sekolah Menengah dan Rendah (Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah) []

SPPBS : Login bagi Guru Sekolah Menengah dan Rendah

.
.
.

Sila Klik :

  • Login bagi Guru Sekolah Menengah
  • Login bagi Guru Sekolah Rendah

MEJA BANTUAN SPPBS

Telefon : 03-8884 3158

Isnin – Jumaat (Kecuali cuti umum)

8.30 pagi hingga 5.00 petang

Rehat: 1.00 tgh – 2.00 ptg

(Kecuali Jumaat: 12.15 tgh-2.45 ptg)

Faksimili : 03-8884 3156

Emel : [email protected]

.

32 Replies to “SPPBS : Login Pengguna bagi Guru Sekolah Menengah dan Rendah (Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah) []”

      1. sistem slow dan ganjil! semua guru mengeluh bila cakap tentang spbs! matlamat tidak tercapai sebab ramai pelajar sebenarnya tidak siap semua band dan.banyak latihan tak sempat disemak oleh guru.scenario p&p menjadi rigid sebab semua pelajar perlu siapkan latihan pbs dalam kelas dan guru tak dapat mengajar dengan sepenuhnya,alasan masa tak cukup.guru-guru pula sibuk on-line setiap bulan menanda band-band yang dibuat oleh setiap pelajar,teruk lagi kerja guru tingkatan sebab perlu isi butir2 pelajar bukan akademik untuk 3 persatuan ko-kurikulum selain daripada prestasi akademik.Paling frustrated ialah sistem pbs itu kerap ‘hang’ tanpa sebab dan guru kena sambung pada hari2 lain!!

  1. tahniah kpd semua cikgu di sek saya sbb dah settle sppbs sblum cuti akhir tahun 2013… now we enjoy the fruits… lalalalala… kuncinya adalah isi pbs awal… memg line cantek punya…

  2. masih x leh masuk …mcm mana ye yang awal key in tu..
    .habis semua ke evidence tu..
    atau isi dulu baru buat evidence..ketelusannya?

    1. kenapalah ada benda macam sppbs ni ????? langsung dapat masuk???? dah penat saya cuba, sampai hari ini masih tak dapat buat

  3. Pbs…secara peribadi sangat membebankan, masalah latihan yang terlalu banyak untuk disemak setiap hari….masalah key in yang sangat sangat lembap…..selain itu bentuk latihan dan tahap untuk melepasi setiap band adalah tidak standard antara sekolah….pada saya adalah tidak adil dan tidak telus bagi pelajar2 yang belajat di sekolah berasrama penuh apabila band mereka sama dengan sekolah aliran biasa…..sedangkan mungkin standard soalan dan tahap melepasi band mereka itu jauh lebih tinggi…..sama sama lah kita fikirkan nasib anak2 kita……..pbs untuk kecemelangan pelajar????????????????????

  4. 2014 masih buat kerja 2013….amat menyedihkan. Kami bukan tak buat kerja tp sistem lembab dn hang sj. Sekrg tak boleh masuk lg……..

  5. pukul 9.30 pagi pun tak boleh online…buang masa betul lah PBS ni,waktu nilah saya ada masa untuk online…minta maaf hendak online di rumah di luar waktu pejabat atau bangun pukul 3 pagi sorry…sampai bila keadaan ni akan okey..?tarikh tutup 31.1.2014..

    1. betul3….. kalau guru yang dekat bandar dan pekan yang boleh akses internet pun dah bermacam keluhannya kami guru2 yang di pedalaman yang tak dapat akses internet yang terpaksa keluar ke pekan @ bandar dalam masa 6-8 jam tak termasuk yang terpaksa naik perahu mengharungi sungai dan laut semata-mata nak online lagi lah payah…..jd mohon sangat pada kpm kaji semula pelaksanaan sistem ini.Cadangan 60% tugasan kerja kusus dan 40% peperiksaan.Mcm di Universiti hapuskan PBS….

  6. kenapa setiap kali masuk,x dapat isi ni,line slow satu hal,banyak lagi kerja nk dibuat,lektop ni pula x blh lama cpt panas,sppbs tlg kami,sistem perlu diperbaiki.

  7. Klo boli sistem peperiksaan pmr diteruskan cuma perlu diperbaiki selaras dengan pbs. Klo tidak murid2 tidak berminat belajar kerana tidakada peperiksaan dan beranggapan kehadiran ke sekolah hanya untuk memenuhi syarat saja. Bagi kami di kawasan pedalaman Sabah memang berhadapan dengan masalah. Sepatutnya pihak yang berkenaan perlu datang sendiri ke Sabah dan melihat bagaimana keadaan sebenar. Klo boli duduk di sana beberapa bulan supaya dapat memahami keadaan guru2 dan murid2 di pedalaman Sabah.

  8. setakat yang saya temui rakan guru sama ada di kenali atau pun tidak,pasti semua akan memberi pandangan negatif tentang pelaksanaan pbs nih.kuantiti kerja bukanlah persoalan utama,tapi disebabkan sistem yang bak siput sedut berjalan,mengundang kebencian dan dan tidak ikhlas di dalam hati..wahai insan pencetus idea pbs…renung-renungkanlah keluhan dan rungutan para guru ini.kami pun ada anak-anak yang perlukan layanan dan perhatian,rumahtangga dan komitmen sebagai isteri,ibu dan macam-macam lagi…pbs yang lembap ini AMAT membebankan kami.

  9. SPPBS memang “bagus” atas kertas. Tak leh masuk langsung. Bukan itu shja malah berpusing-pusing tanpa henti. Sistem Pusing Pusing Balik Semula (SPPBS) belum dapat dibanggakan lagi oleh warga pendidik di seluruh negara. Ia agak mengecewakan dan menyeksa para pengguna luar bandar terutamanya di Sabah dan Sarawak…Sabar cikgux2

  10. Kata dah ok. Tapi nak masuk masih juga tak dapat. Masa cuti nilah patut senang dibuka agar guru2 dapat key-in.

Write a Comment