Syarat Kelayakan Kemasukan ke Tingkatan 6: Jurusan Sains, Sains Sosial

Sekolah Menengah Harian, Sekolah Menengah Harian, SMKA, SABK, KISAS, SMAP: Syarat-Syarat Kelayakan Kemasukan ke Tingkatan 6 / Enam (Jurusan Sains, Sains Sosial). Untuk Rujukan. Semoga perkongsian informasi, maklumat, makluman, pemberitahuan, laman web, sesawang, pautan, portal rasmi, panduan, bahan-bahan rujukan, bahan-bahan pembelajaran dan pengajaran, sumber-sumber rujukan dalam post di blog Bumi Gemilang berguna dan dapat membantu para pengguna.

.
.

sy 0

.

Juga Klik :

……………………………………………………………………….

Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang.

(1)  Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.

(2)  Join / Sertai   2 Telegram Groups blog Bumi Gemilang.

(3)  Follow Twitter blog Bumi Gemilang.

(4)  Follow Google+ blog Bumi Gemilang.

………………………………………………………………………………….

.

68 Replies to “Syarat Kelayakan Kemasukan ke Tingkatan 6: Jurusan Sains, Sains Sosial”

  1. excuse me,i`m a single candidate in year 2012,hereby i want to ask a further information on my study.Do i can to continusing my school to form 6 level?.

  2. Salam, saya ingin bertanya. saya lahir 1993. saya menyesal x masuk form 6 dahulu.. jika saya nak join balik and jadi calon sekolah, boleh x?

  3. saya nak tanya bole ka saya masuk form pada tahun ini sya hanya ada 2 kredit tapi lulus semua … bole ka masuk … sya nak sangat masukk

    1. kamu nak masuk ting 6 kah?kalo kamu hanya ada 2kredit..kamu kena merayi secara online sebelum tarih mendaftar ting 6 pada 8hb 5 ini

  4. hello, mcm mner nak buat kemasukan ker tingkatan 6????
    harap dpat bagi komen yg memuaskan @ menyenang kan saya

  5. saya ada mohon matriks,jika saya tak dapat tawaran matrikulasi,masih bolehkah saya masuk ke form 6?…….

    saya nk ambil jurusan sains…..semua result saya memenuhi syarat2 tersebut……tetapi kimia saya gred D(lulus atas)…

    masih boleh saya ambil jurusan sains….soalnya saya betul2 minat dgn aliran ini…

    1. jika anda tidak mendapat matrik.secara automatik anda akan mndapat t6 ,yang bahagian sains tu .anda kena mengira berdasarkan 18 unit tu …

    2. jika anda dapat matriks secara automatik, anda bolh
      membuat pertukaran ktg6 melalui guru sklh menenga
      anda yg asal…..

  6. salam…saya nak tanye…Tawaran untuk ke Tingkatan Enam direct dari KPM ke? mksud saya tiada pemohonan online k? Sekiranya ad permohonan melalui atas talian…ape wabsite dye n bile bukak?

  7. Saya nak masuk form 6 . Macam mana nak masuk ? Dan berapa subjek perlu diambil ? Bagaimana yuran dan tempat belajar ?

    1. A+ = 0 unit
      A = 1
      A- = 2
      B+ = 3
      B = 4
      C+ = 5
      C = 6
      D = 7
      E = 8

      kamu amik 3 subjek terbaik dan kira unitnya..kalau aliran kemanusiaan/sastera tak boleh lebih 12unit…sains 18 unit..harap membantu..tq

    1. Damai shajetera Zarin ,mndapat 7crdit adalah lbih daripada layak untuk memasuki T6 ,sbenarnya tahun lepas2012 hnya mmerlukan 3crdit utk lyak msuk T6,,,,,,,

  8. assalamualaikum…..sya nak bertnyer layak ker sya masuk tingkatan6?
    sedngkan SPM sya sngt kredit…..tpi sblum sya spm kputun
    sya sblum-2 ni sngat teruk….s0…layak ker sya utuk bersaing…?

  9. salam,saya ingin tanya tentang pelatih plkn kumpulan2/10 yang dapat kelayakan ke tingkatan6?bila dan bagaimana pelajar nak lapor diri

  10. keputusan saya 1A+, 1A ,2A- ,2C,1B,1D,1G, saya dapat D untuk modern math dan G untuk add math, saya layak masuk ke tingkatan 6 ke tak? saya dpt A- untuk Bm

  11. macam manakah pelatih plkn 10/2013 (kumpulan 2)yang ingin lanjukan pelajarannya ke tingkatan 6? 1)bila pelatih boleh balik untuk melapor diri ke sekolah yang ditempatkan 2)bagaimana cara memohon tamat latihan pelatih plkn yang ingin balik awal untuk melopor diri?

  12. salam, sy dpt kepujian BM, Sejarah, dengan Pen.Islam shj dan tidak terpilih untuk ke tingkatan-6.. sy layak memohon x?

  13. saya dapat form6 aliran kemanusiaan . tapi , layak tak kalau nak tukar ke aliran sains ? sebab tak cukup satu kredit . physic atau chemistry yang tak dpat kredit .

  14. slm.. Sy dpt prgi metrik tpi aty sy mgatakn sy nk msuk f0rm6.. Tpi sy tkut sy xdpt ikut moduler baru ni.. Sy dpt tingktan 6 aliran sains rzult sy sy dpt 6A 2B 1D Fizik sy D.. Agk2 ap subjek yg ad dlm aliran sains 2 yew? Help me..

  15. assalamualaikum, sy dari KL, sy nk msok f6 di kg sy yg trltak di kedah..
    sblm ni, sy tlah check name untuk ke f6, tp xtrplih…sy tlah mmbuat rayuan melalui online.

    Persoalnnya:
    1- Adakah saya layak untuk masok ke f6 di kedah? sedangkan saya dari
    Kuala lumpur?
    2- Dengan keputusan spm yang diperoleh adalah 1b+3c+1c1d1e1g
    sn – B+
    bm,pai,ict – C+
    sjarah – C
    bi – D
    pd – E
    math – G : adakah rayuan saya diterima untuk masuk ke ting6.

    SEKIAN.

  16. ermm.. kalau kite just dpt biology D, chemistry E and add maths n physics G boleh ke kite amik jurusan science? tapi bm n bi sye C , sj n agame B dan mathematic B+….

  17. apakah subjek yang perlu sy ambil semasa di tingkatan 6 sekiranya selepas STPM sy nak smbung U dalam bidang KEJURUTERAAN AWAM?? sy nak sgt masuk dlm bidang tu..lgpun sy dah ada asas untuk lukisan kejuruteraan & pengajian kejuruteraan awam tp nak msuk form 6..

  18. Saya nak Tanya saya nak study form 6 tapi tarikh pendaftaran Sudah lepas?10/6 Sudah daftar tapi saya tak daftar sekarang Sudah 23/7 … Then macan mana? Saya boleh study tak?

  19. As Salam..saya calon spm 2011 nak masuk utk sesi akan dtg…spm saya 2a 3b 1d 3e…saya sains tulen mse spm..tp nak amik kemanusiaan…msih boleh ke tidak???…

  20. Saya dapat 1B+ Bahasa Melayu, 2B Pendidikan Islam dan Sejarah, 1C Bahasa Inggeris, 1D Matematik, 2E Fizik dan Prinsip Akaun, 2G Kimia dan Matematik Tambahan. Bolehkan saya dapat tingkatan 6?

  21. Assalamualaikum, sy mndapat semua kreadit dlm SPM bolehkan sy apply form 6?
    klau boleh apply dkat mna sy nk appy?

  22. Assalaamualaikum.. Result saya x seberapa baik, which means math=A, addmath= B+, fizik= D, kimia=D..

    Masih ada ruang tak untuk saya masuk aliran sains?

  23. assalamuilaikum…. boleh tanya …. saya lulus bm jah tapi tak kredit…. tapi saya mempunyai 4 kredit.. boleh kah saya merayu tingkatan 6

Write a Comment