Syarat-Syarat Kelayakan untuk Kemasukan ke Tingkatan 6 (Enam) – Jurusan Sains, Kemanusiaan, Agama

.
.

Syarat-Syarat Kelayakan untuk Kemasukan ke Tingkatan 6 (Enam) – Jurusan Sains, Kemanusiaan, Agama ………………………………………………………………………………….

Syarat Kemasukan Tingkatan 6 (Jurusan Sains dan Kemanusiaan)

Syarat Kemasukan Tingkatan 6 (Jurusan Agama)

Gred

………………………………………………………………………………….

Syarat-Syarat Am :

  • Memperoleh kepujian bagi mata pelajaran Bahasa Melayu dalam peperiksaan SPM.
  • Umur calon mestilah tidak melebihi 20 tahun dan tidak kurang daripada 17 tahun pada 1 Januari tahun semasa.

1.  Jurusan Sains

  • Calon mesti memperoleh sekurang- kurangnya TIGA kepujian dengan jumlah matagred yang tidak melebihi 18 unit. Tiap-tiap satunya hendaklah dalam kumpulan yang berlainan dari kumpulan-kumpulan berikut:
Kumpulan Mata Pelajaran
I Matematik / Matematik Tambahan
II Fizik
III Kimia
IV Biologi
V Lukisan Kejuruteraan/ Pengajian Kejuruteraan Mekanikal / Pengajian Kejuruteraan Awam / Pengajian Kejuruteraan Elektrik &Elektronik/ Rekacipta / Teknologi Kejuruteraan / Teknologi Maklumat /Pengajian Agroteknologi / Pengurusan Makanan / Pengajian Pakaian.

2.  Jurusan Kemanusiaan

  • Calon mesti memperolehi TIGA kepujian dan jumlah mata gred tidak melebihi 8 unit bagi TIGA mata pelajaran terbaik . Tiap-tiap satunya hendaklah daripada kumpulan yang berlainan dari kumpulan-kumpulan berikut:
Kumpulan Mata Pelajaran
I Bahasa Melayu
II Bahasa Inggeris
III Kesusasteraan Melayu / Kesusasteraan Inggeris
IV Sejarah
V Geografi / Pendidikan Seni Visual
VI Pendidikan Islam / Pendidikan Moral
VII Matematik / Matematik Tambahan
VIII Sains / Sains Tambahan / Applied Science
IX Salah Satu Mata Pelajaran Teknik / Vokasional / Mata Pelajaran Vokasional (MPV)
X Tasawwur Islam / Pendidikan Al Quran Dan Al Sunnah / Pendidikan Syariah Islamiah
XI Bahasa Arab Tinggi / Bahasa Arab (Komunikasi) / Bahasa Cina / Bahasa Tamil
XII Sains Pertanian / Perdagangan / Prinsip Perakaunan / Ekonomi Asas / Ekonomi Rumah Tangga / Pengetahuan Sains Sukan
  • Calon-calon yang memperoleh jumlah mata gred 9 hingga 12 unit bagi TIGA mata pelajaran terbaik daripada TIGA kumpulan yang berlainan seperti tercatat di atas, layak ditawarkan ke Tingkatan Enam Bawah dengan syarat terdapat kekosongan tempat di negeri berkenaan.

3.  Jurusan Agama

  • Calon mesti LULUS dalam mata pelajaran Bahasa Arab Tinggi/ Bahasa Arab(Komunikasi).
  • Calon juga mesti memperoleh TIGA kepujian dan jumlah mata gred tidak melebihi 14 unit bagi TIGA mata pelajaran terbaik. Tiap-tiap satunya hendaklah daripada kumpulan yang berlainan dari kumpulan-kumpulan berikut:
Kumpulan Mata Pelajaran
I Bahasa Melayu
II Bahasa Inggeris
III Kesusasteraan Melayu / Kesusasteraan Inggeris
IV Sejarah
V Geografi / Pendidikan Seni Visual
VI Tasawwur Islam / Pendidikan Al Quran Dan Al Sunnah
VII Matematik / Matematik Tambahan
VIII Sains / Sains Tambahan / Applied Science
IX Salah Satu Mata Pelajaran Teknik / Vokasional / Mata Pelajaran Vokasional (MPV)
X Pendidikan Syariah Islamiah
XI Bahasa Arab Tinggi / Bahasa Arab (Komunikasi)
XII Sains Pertanian / Perdagangan / Prinsip Perakaunan / Ekonomi Asas / Ekonomi Rumah Tangga / Pengetahuan Sains Sukan
  • Calon-calon yang memperoleh jumlah mata gred 15 hingga 18 unit bagi TIGA mata pelajaran terbaik daripada TIGA kumpulan yang berlainan seperti tercatat di atas, layak ditawarkan ke Tingkatan Enam Bawah dengan syarat terdapat kekosongan tempat di negeri berkenaan.

Juga Klik :

………………………………………………………………………………………..……….. Untuk maklumat Tingkatan 6 yang lain, sila klik : http://www.bumigemilang.com/?cat=45 ………………………………………………………………………………………..………..

Tagged with 

61 thoughts on “Syarat-Syarat Kelayakan untuk Kemasukan ke Tingkatan 6 (Enam) – Jurusan Sains, Kemanusiaan, Agama

  1. excuse me,i`m a single candidate in year 2012,hereby i want to ask a further information on my study.Do i can to continusing my school to form 6 level?.

  2. Salam, saya ingin bertanya. saya lahir 1993. saya menyesal x masuk form 6 dahulu.. jika saya nak join balik and jadi calon sekolah, boleh x?

  3. salam..sy mau tnya..andai sy amek sek aliran teknik..boleh ka say ambil fom 6 ?

  4. saya nak tanya bole ka saya masuk form pada tahun ini sya hanya ada 2 kredit tapi lulus semua … bole ka masuk … sya nak sangat masukk

    • Hambah Allah says:

      mungkin tak bolh kot….sbb mereka nak 3kepujian…
      kalu 2kredit tak tau lah….

    • Anonymous says:

      kamu nak masuk ting 6 kah?kalo kamu hanya ada 2kredit..kamu kena merayi secara online sebelum tarih mendaftar ting 6 pada 8hb 5 ini

  5. amira amalina bt sharuddin says:

    hello, mcm mner nak buat kemasukan ker tingkatan 6????
    harap dpat bagi komen yg memuaskan @ menyenang kan saya

  6. apa maksud 18 unit bagi kelayakan tu?

  7. saya ada mohon matriks,jika saya tak dapat tawaran matrikulasi,masih bolehkah saya masuk ke form 6?…….

    saya nk ambil jurusan sains…..semua result saya memenuhi syarat2 tersebut……tetapi kimia saya gred D(lulus atas)…

    masih boleh saya ambil jurusan sains….soalnya saya betul2 minat dgn aliran ini…

    • zayani nabihah says:

      jika anda tidak mendapat matrik.secara automatik anda akan mndapat t6 ,yang bahagian sains tu .anda kena mengira berdasarkan 18 unit tu …

    • jika anda dapat matriks secara automatik, anda bolh
      membuat pertukaran ktg6 melalui guru sklh menenga
      anda yg asal…..

  8. salam…saya nak tanye…Tawaran untuk ke Tingkatan Enam direct dari KPM ke? mksud saya tiada pemohonan online k? Sekiranya ad permohonan melalui atas talian…ape wabsite dye n bile bukak?

  9. Saya nak masuk form 6 . Macam mana nak masuk ? Dan berapa subjek perlu diambil ? Bagaimana yuran dan tempat belajar ?

  10. Saya nak amek jurusan kemanusiaan .

  11. bagaimana kira 18 unit ? apa yg d maksudkn dgn 18 unit ?

  12. adakah saya layak tuk msuk fom 6,sdngkn saya hnya mndapat 7 krdet shaja.?

    • Raimey Bin Asam says:

      Damai shajetera Zarin ,mndapat 7crdit adalah lbih daripada layak untuk memasuki T6 ,sbenarnya tahun lepas2012 hnya mmerlukan 3crdit utk lyak msuk T6,,,,,,,

  13. Jiwa Terluka says:

    mcm mna nk mohon msuk tingkatan 6??pleaseee help me!!!

  14. Hambah Allah says:

    assalamualaikum…..sya nak bertnyer layak ker sya masuk tingkatan6?
    sedngkan SPM sya sngt kredit…..tpi sblum sya spm kputun
    sya sblum-2 ni sngat teruk….s0…layak ker sya utuk bersaing…?

  15. macam mane nak kira mata unit ?? sy dpt 6A3B1E.. brape yer mata unit sy?? sy xtau nak kira..

  16. CHYE SOW FONG says:

    salam,saya ingin tanya tentang pelatih plkn kumpulan2/10 yang dapat kelayakan ke tingkatan6?bila dan bagaimana pelajar nak lapor diri

  17. saya pun harap sgt nak masuk f6……………….
    ku dpt 3a jeeeeeeeee……
    blk ke dpttttttt

  18. saya nak tanya kalau failed addmath layak ke tingkatan 6??

  19. klau failed addmath dpt msk form6 tak????

  20. sy nk tanya , kalau spm sy tak kredit fizik dgn kimia , ade peluang tak nk masuk fm 6 jurusan sains ???

  21. salam,saye nk tnye kalo sy nk msk fm6 bule x sbub sya hnya dpt d(lulus atas) dalam subjk bi n math,,

  22. keputusan saya 1A+, 1A ,2A- ,2C,1B,1D,1G, saya dapat D untuk modern math dan G untuk add math, saya layak masuk ke tingkatan 6 ke tak? saya dpt A- untuk Bm

  23. macam manakah pelatih plkn 10/2013 (kumpulan 2)yang ingin lanjukan pelajarannya ke tingkatan 6? 1)bila pelatih boleh balik untuk melapor diri ke sekolah yang ditempatkan 2)bagaimana cara memohon tamat latihan pelatih plkn yang ingin balik awal untuk melopor diri?

  24. kalau yg dpt 5a keatas x ditawarkan ke form 6 tu sebab ape ye?ada siapa2 tau?

  25. Salam….Sya nk msuk tingkatan enam rendah…Sya nk amek jurusam kemanusiaan..

  26. salam, sy dpt kepujian BM, Sejarah, dengan Pen.Islam shj dan tidak terpilih untuk ke tingkatan-6.. sy layak memohon x?

  27. amirul hafiz bin azahari says:

    sy mendapat 3 credit…tp bm sy d…layakkah sy masuk tingkatan 6 jurusan kemanusiaan

  28. saya dpt tawaran t6 jurusan kemanusian.. tapi mcm tak nak jew smbung t6..

  29. criticalnow says:

    saya dapat form6 aliran kemanusiaan . tapi , layak tak kalau nak tukar ke aliran sains ? sebab tak cukup satu kredit . physic atau chemistry yang tak dpat kredit .

  30. slm.. Sy dpt prgi metrik tpi aty sy mgatakn sy nk msuk f0rm6.. Tpi sy tkut sy xdpt ikut moduler baru ni.. Sy dpt tingktan 6 aliran sains rzult sy sy dpt 6A 2B 1D Fizik sy D.. Agk2 ap subjek yg ad dlm aliran sains 2 yew? Help me..

  31. Kuala lumpur fly to Kedah says:

    assalamualaikum, sy dari KL, sy nk msok f6 di kg sy yg trltak di kedah..
    sblm ni, sy tlah check name untuk ke f6, tp xtrplih…sy tlah mmbuat rayuan melalui online.

    Persoalnnya:
    1- Adakah saya layak untuk masok ke f6 di kedah? sedangkan saya dari
    Kuala lumpur?
    2- Dengan keputusan spm yang diperoleh adalah 1b+3c+1c1d1e1g
    sn – B+
    bm,pai,ict – C+
    sjarah – C
    bi – D
    pd – E
    math – G : adakah rayuan saya diterima untuk masuk ke ting6.

    SEKIAN.

  32. ermm.. kalau kite just dpt biology D, chemistry E and add maths n physics G boleh ke kite amik jurusan science? tapi bm n bi sye C , sj n agame B dan mathematic B+….

  33. ainfarafishah says:

    Salam, saya nk tnya, mcmne nk buat rayuan bg yg tak layak?

  34. apakah subjek yang perlu sy ambil semasa di tingkatan 6 sekiranya selepas STPM sy nak smbung U dalam bidang KEJURUTERAAN AWAM?? sy nak sgt masuk dlm bidang tu..lgpun sy dah ada asas untuk lukisan kejuruteraan & pengajian kejuruteraan awam tp nak msuk form 6..

  35. muhamad helmy says:

    saye lulus tapi nak sangat masuk form 6 .,. bole masuk ??

  36. Saya nak Tanya saya nak study form 6 tapi tarikh pendaftaran Sudah lepas?10/6 Sudah daftar tapi saya tak daftar sekarang Sudah 23/7 … Then macan mana? Saya boleh study tak?

  37. Adakh sekarng masih boleh menyemak senarai kemasukan ke tingkatn6 bgi tahun 2013…

  38. As Salam..saya calon spm 2011 nak masuk utk sesi akan dtg…spm saya 2a 3b 1d 3e…saya sains tulen mse spm..tp nak amik kemanusiaan…msih boleh ke tidak???…

  39. Saya dapat 1B+ Bahasa Melayu, 2B Pendidikan Islam dan Sejarah, 1C Bahasa Inggeris, 1D Matematik, 2E Fizik dan Prinsip Akaun, 2G Kimia dan Matematik Tambahan. Bolehkan saya dapat tingkatan 6?

  40. salam.. sya nk tnya ap means 8unit 2..?? n klu dh d tawarkn msuk f0rm 6 then kita t0lak xpew ke??

  41. Assalamualaikum, result spm sy 2B,2C+,4D..Boleh ke saya amik tingkatan 6 ? Tapi Bahasa Melayu saya dapat D

  42. Assalamualaikum, sy mndapat semua kreadit dlm SPM bolehkan sy apply form 6?
    klau boleh apply dkat mna sy nk appy?

  43. MUHAMMAD NASIR BIN ILYASOK says:

    SY tringin sgt nk msuk form 6!!!!

  44. Hi,may I ask,I get D for my chemistry,but Physic(B),Bio(C),Addmath(B),Bm(B),can I in aliran sains? I’m from Pahang,Temerloh.And anyone can told me or inform me to let me know the answer.Thank you so much.

  45. halo…sya dah buat rayuan tapi mata gred sya 14 unit..layak ke sya dapat jurusan kemanusiaan.

  46. spmv2013 6a2b – xdpt ke poli, upu & dimana-mana ipta. kecewa!

Write a Comment