。
10 SOP Dikuatkuasakan Dalam Fasa ‘Peralihan Ke Endemik’ Mulai 1 April 2022
Selepas dua tahun dilanda pandemik Covid-19, Malaysia akan memasuki fasa ‘peralihan ke endemik’ bermula pada 1 April 2022.
Perkara itu diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam sidang media khas.
.
。
.
.
.
。Beliau berkata, perancangan pembukaan semula negara secara selamat dan berperingkat atau ReopeningSafely yang sedang diusahakan kerajaan terutama menerusi Menteri Kuartet iaitu Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein; Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin; Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz dan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa masih berjalan dengan lancar.
Menurutnya, keputusan peralihan fasa itu dibuat setelah mengambil kira pelbagai faktor, melakukan penilaian risiko, mendapatkan pandangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) serta meneliti syor daripada Menteri Kuartet.
Fasa ‘peralihan ke endemik’ ini merupakan ‘exit strategy’ untuk membolehkan kita semua kembali semula kepada kehidupan yang hampir normal selepas hampir dua tahun berperang dengan Covid-19.
Fasa ini juga merupakan fasa sementara sebelum negara beralih ke fasa endemik yang mana ia tertakluk kepada pengumuman yang hanya boleh dibuat oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO).
…………………………………………………………………………………………
.
…………………………………………………………………………………………
.
…………………………………………………………………………………………
.
……………………………………………………………………………………………
.
…………………………………………………………………………………………….
.
…………………………………………………………………………………………….
.
Koleksi Buku Teks :
…………………………………………………………………………………………….
.
……………………………………………………………………………………………
.
Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang.
(1) Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.
(2) Join / Sertai 2 Telegram Groups blog Bumi Gemilang.
(3) Follow Twitter blog Bumi Gemilang.
………………………………………………………………………………….
.