You dont have javascript enabled! Please download Google Chrome!
→ → → ★ Join / Follow Facebook dan Telegram Blog Ini
→ → < Bahan-Bahan Rujukan Penting untuk SPM, UPSR, PT3, STPM, MUET, Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6, dan Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5, 6 >
**************************

Cara-Cara Cegah Jangkitan Koronavirus 2019-nCoV

Sila SHARE Kepada Kawan-Kawan Dengan Menekan Butang Di Bawah > > >

Cara-Cara Cegah Jangkitan Koronavirus 2019-nCoV. Mengamalkan tahap kebersihan diri yang tinggi adalah antara langkah perlindungan boleh dilakukan orang ramai untuk mencegah jangkitan Koronavirus 2019-nCoV. Kementerian Kesihatan menasihati orang ramai mengamalkan tahap kebersihan diri yang tinggi iaitu kerap mencuci tangan dengan menggunakan air dan sabun atau bahan pencuci tangan (hand sanitizer).

. . .

…………………………………………………………………………………………..

.

…………………………………………………………………………………..

1. Jaga kebersihan. Anda haruslah sentiasa menjaga kebersihan diri pada tahap tertinggi seperti mencuci tangan dengan kerap menggunakan air atau pencuci tangan. Adalah digalakkan mencuci tangan sekurang-kurangnya setiap 20 saat.

2. Perkara wajib dilakukan jika terpaksa ke tempat berlaku wabak. Jika anda terpaksa ke tempat yang terlibat wabak tersebut, anda haruslah menggunakan penutup mulut dan hidung dan juga membawa pencuci tangan. Selain itu, anda tidak digalakkan berada di tempat sesak, dan melawat ladang haiwan serta makan makanan yang tidak dimasak.

. 。。. .

3. Dapatkan rawatan. Selepas pulang dari destinasi anda dan berasa tidak sihat, anda haruslah mendapatkan rawatan perubatan jika mengalami gejala-gejala tersebut dalam tempoh 14 hari selepas tarikh lawatan. Maklumkan kepada doktor sejarah perjalanan anda. Anda haruslah ke hospital terdekat jika anda mengalami simptom-simptom seperti demam, batuk, pneumonia, kesukaran bernafas, cirit-birit dan muntah.

Kementerian Kesihatan Malaysia juga menasihati orang ramai untuk mengelakkan diri pergi ke negara atau tempat penularan wabak jangkitan ini.

…………………………………………………………………………………………..

.

Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang.

(1)  Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.

(2)  Join / Sertai   2 Telegram Groups blog Bumi Gemilang.

(3)  Follow Twitter blog Bumi Gemilang.

………………………………………………………………………………….

.

Write a Comment

error: Alert: Content is protected !!