→ → < Koleksi Buku Teks Digital KSSM Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5 >

→ → < Koleksi Nota Ringkas dan Padat, Soalan, Latihan, KBAT, Peperiksaan, Ujian Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 >

.

→ → < Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan SPM 2021, 2020, 2019 + Skema Jawapan (Semua Subjek) >

.

→ → < Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tingkatan 3 + Skema Jawapan (Semua Subjek) >

.

→ → < Koleksi Buku Teks Digital KSSR Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 >

.

→ → < Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tahun 6 + Skema Jawapan >

.

→ → < Bahan-Bahan Rujukan Penting untuk Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5, SPM, STPM, MUET dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 >

.

→ → < Koleksi Karangan Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris (English Essays), Bahasa Arab: SPM, STPM, MUET, Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5, 6 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 >

.

→ → → < ★ Join / Follow Facebook dan Telegram Blog Ini >

.

CUEPACS Setuju Cadangan Satu Kenaikan Gaji Tahunan (KGT) untuk Penjawat Awam

.

.

CUEPACS Setuju Cadangan Satu Kenaikan Gaji Tahunan (KGT) untuk Penjawat Awam

Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) setuju dengan cadangan supaya kerajaan melaksanakan satu Kenaikan Gaji Tahunan (KGT) untuk penjawat awam susulan kos sara hidup yang semakin tinggi.

Presidennya, Datuk Adnan Mat berkata, kini sudah tiba masanya kerajaan melaksanakan inisiatif untuk memberi manfaat kepada penjawat awam yang telah dijanjikan oleh pemerintah empat tahun lalu.

“Walaupun kini sudah tahun 2022 yakni masuk empat tahun pengumuman berkenaan dibuat, tetapi (KGT) masih belum dilaksanakan.

.

“Penjawat awam masih lagi menunggu dan terngiang-ngiang akan pengumuman tersebut. Bilakah pelaksanaannya akan dilakukan oleh kerajaan?

“Bagi penjawat awam, majikan kami adalah kerajaan. Apabila diumumkan (KGT) oleh kerajaan, maknanya majikan tetap perlu melaksanakannya tidak kira sama ada kerajaan itu berubah atau tidak,” katanya kepada Sinar Harian.

Mengulas lanjut, Adnan berkata, bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah menjanjikan tiga inisiatif kepada penjawat awam semasa Majlis Amanat Perdana Perkhidmatan Awam (MAPPA) ke-16 pada 4 April 2018.

Katanya, ia termasuk tambahan satu KGT mulai Julai 2018, Kenaikan Pangkat Secara Khas Untuk Penyandang (KUP) dan gaji tambahan gred perjawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan DG56.

.

.

Bagaimanapun, ujarnya, ketiga-tiga pengumuman itu telah pun diabaikan oleh pemimpin Pakatan Harapan (PH) yang mengambil alih kerajaan pada 9 Mei 2018.

Sumber: https://www.sinarharian.com.my/article/207196/BERITA/Nasional/Cuepacs-setuju-cadangan-naik-gaji-penjawat-awam

Write a Comment

error: Alert: Content is protected !!