→ → < Koleksi Buku Teks Digital KSSM Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5 >

→ → < Koleksi Nota Ringkas dan Padat, Soalan, Latihan, KBAT, Peperiksaan, Ujian Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 >

.

→ → < Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan SPM 2021, 2020, 2019 + Skema Jawapan (Semua Subjek) >

.

→ → < Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tingkatan 3 + Skema Jawapan (Semua Subjek) >

.

→ → < Koleksi Buku Teks Digital KSSR Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 >

.

→ → < Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tahun 6 + Skema Jawapan >

.

→ → < Bahan-Bahan Rujukan Penting untuk Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5, SPM, STPM, MUET dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 >

.

→ → < Koleksi Karangan Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris (English Essays), Bahasa Arab: SPM, STPM, MUET, Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5, 6 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 >

.

→ → → < ★ Join / Follow Facebook dan Telegram Blog Ini >

.

Dua Sahabat Karib Kongsi Kejayaan Peroleh Keputusan Cemerlang 9A+ SPM 2021

.

.

Dua Sahabat Karib Kongsi Kejayaan Peroleh Keputusan Cemerlang 9A+ SPM 2021

Dua kawan karib berkongsi kegembiraan apabila kedua-duanya memperolehi A+ untuk semua pelajaran dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi 2021.

Emir Faliq Lim Adam Lim dan Nur Aina Fadhlina Ahmad Fazli, masing-masing berusia 18 tahun dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Jambul merupakan antara 17 pelajar terbaik SPM bagi Pulau Pinang yang diumumkan pada Khamis.

Emir Faliq yang tinggal di Sungai Ara berkata, dia amat bersyukur kerana memperolehi 9A+ bagi semua matapelajaran yang diambil, hasil daripada usahanya selama ini.

.

Menurutnya, cabaran paling sukar baginya ketika membuat persediaan untuk menghadapi peperiksaan adalah kaedah pengajaran dan pembelajaran dari rumah (PdPR) yang digunapakai sepanjang dua tahun lalu akibat penularan pandemik Covid-19.

“Hampir dua tahun saya dan rakan-rakan terpaksa belajar tanpa bersemuka, hanya melalui dalam talian sahaja (PdPR). Ini lah cabaran paling getir buat saya dan rakan-rakan. Namun atas usaha tanpa putus asa, akhirnya saya memperolehi kejayaan ini.

“Kejayaan saya ini saya dedikasikan kepada ibu bapa, keluarga dan guru-guru yang banyak membantu saya selama ini,” katanya ketika ditemui di SMK Bukit Jambul di sini pada Khamis.

Ditanya mengenai rahsia kejayaannya, anak bongsu daripada dua beradik itu berkata, dia membuat jadual belajar sendiri yang mana menetapkan tiga jam sehari secara konsisten untuk mengulangkaji pelajaran.

.

.

“Setiap hari saya akan tetapkan tiga jam untuk belajar, selalunya pada waktu pagi. Jika saya tidak larat, saya akan belajar pada waktu malam. Setiap hari saya buat tanpa ‘ponteng’ mengulangkaji.

Sumber : https://www.sinarharian.com.my/article/207222/EDISI/Dua-sahabat-karib-kongsi-kejayaan-peroleh-9A+

Write a Comment

error: Alert: Content is protected !!