You dont have javascript enabled! Please download Google Chrome!

Isu Penyelewengan Pemberian Kontrak Bekalan Tenaga Solar di 369 Sekolah: KPM Mulakan Siasatan

Sila SHARE Kepada Kawan-Kawan Dengan Menekan Butang Di Bawah > > >

Isu Penyelewengan Pemberian Kontrak Bekalan Tenaga Solar di 369 Sekolah: KPM Mulakan Siasatan. PUTRAJAYA – Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) memulakan proses siasatan dalaman bagi mengenal pasti individu terlibat kes penyelewengan projek bekalan tenaga solar dan hibrid di 369 sekolah di Sarawak. Menterinya Dr Maszlee Malik berkata siasatan juga dibuat bagi mengenal pasti mekanisme untuk memastikan perkara itu tidak berulang. “Sebagai langkah serta-merta, pegawai kementerian telah diarahkan mengambil langkah segera mencari jalan penyelesaian bagi projek ini selaras dengan perjanjian dan perundangan,” katanya.

. .

Menjelaskan mengenai projek berkenaan, Maszlee berkata 369 sekolah di Sarawak sebelum ini tidak mempunyai bekalan elektrik sebaliknya hanya menggunakan genset diesel untuk menjana elektrik yang dibekalkan beberapa kontraktor secara kontrak.

“Bagaimanapun bermula 1 Januari 2017 kontrak diberikan kepada Jepak Holding Sdn Bhd yang asalnya hanyalah satu daripada kontraktor terlibat,” katanya.

Maszlee berkata, terdapat beberapa masalah berkaitan isu pemberian kontrak apabila projek bernilai RM1 bilion sepanjang tiga tahun itu tidak melalui proses tender terbuka.

“Mungkin wujud isu ketidakpatuhan terhadap tatacara perolehan projek berkenaan, selain ia berjalan terlalu lewat berbanding jadual yang sepatutnya sudah siap 51 peratus pada 15 Mei lalu,” ujarnya.

Maszlee juga menjelaskan terdapat beberapa pegawai kementerian cuba memperbetulkan keadaan namun nasihat mereka tidak dipedulikan.

Baca selanjutnya di : http://www.sinarharian.com.my/nasional/projek-panel-solar-kementerian-mula-siasatan-1.844943

………………………………………………………………………

Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang.

(1)  Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.

(2)  Join / Sertai   2 Telegram Groups blog Bumi Gemilang.

(3)  Follow Twitter blog Bumi Gemilang.

(4)  Follow Google+ blog Bumi Gemilang.

………………………………………………………………………………….

.

Write a Comment

error: Alert: Content is protected !!
Inline
Inline