→ → < Koleksi Buku Teks Digital KSSM Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5 >

→ → < Koleksi Nota Ringkas dan Padat, Soalan, Latihan, KBAT, Peperiksaan, Ujian Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 >

.

→ → < Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan SPM 2021, 2020, 2019 + Skema Jawapan (Semua Subjek) >

.

→ → < Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tingkatan 3 + Skema Jawapan (Semua Subjek) >

.

→ → < Koleksi Buku Teks Digital KSSR Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 >

.

→ → < Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tahun 6 + Skema Jawapan >

.

→ → < Bahan-Bahan Rujukan Penting untuk Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5, SPM, STPM, MUET dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 >

.

→ → < Koleksi Karangan Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris (English Essays), Bahasa Arab: SPM, STPM, MUET, Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5, 6 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 >

.

→ → → < ★ Join / Follow Facebook dan Telegram Blog Ini >

.

Koleksi Soalan Percubaan UPSR 2011 + Jawapan (Semua Subjek)

.

.

Koleksi Kertas Soalan Peperiksaan. Soalan Percubaan UPSR 2011 + Skema Jawapan (Semua Subjek). Semua Negeri. Ramalan. KBAT. Trial UPSR. KSSR. Bahasa Melayu (BM), Bahasa Inggeris, Matematik, Sains, Bahasa Cina, Bahasa Tamil, Bahasa Malaysia. SK, SJKC. English, Mathematics, Science. Johor, Terengganu, Kelantan, Perlis, Pulau Pinang, Perak, Pahang, Selangor, Kedah, Melaka, Negeri Sembilan, Sabah, Sarawak, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya, Labuan. 0920

Soalan Peperiksaan Percubaan UPSR disediakan oleh panel penggubal soalan (guru-guru) yang berpengalaman dan Skema Jawapan juga sangat berguna kepada calon-calon peperiksaan UPSR. Oleh itu, Calon-Calon UPSR sangat digalakkan untuk menggunakan Soalan-Soalan Peperiksaan Percubaan UPSR sebagai bahan rujukan dan bahan persediaan untuk menduduki Ujian, Peperiksaan Percubaan UPSR di sekolah, dan Peperiksaan UPSR. Semoga mencapai keputusan yang cemerlang!

UPSR ialah peperiksaan yang penting bagi murid Tahun 6. Keputusan UPSR akan diambil kira untuk menentukan jenis sekolah menengah yang akan dimasuki. Keputusan UPSR yang baik diperlukan untuk memasuki SBP (Sekolah Berasrama Penuh), MRSM (Maktab Rendah Sains MARA), dan sekolah-sekolah cemerlang yang lain. Oleh yang demikian, UPSR ialah peperiksaan yang penting bagi menentukan hala tuju murid Tahun 6 untuk memasuki sekolah menengah.

Mulai UPSR 2016, mata pelajaran Bahasa Inggeris telah dipecahkan kepada dua iaitu Bahasa Inggeris Penulisan dan Bahasa Inggeris Pemahaman. UPSR (Ujian Pencapaian Sekolah Rendah).

.

Calon wajib menduduki semua kertas peperiksaan bagi mata pelajaran yang didaftar. Calon yang tidak dapat menduduki mana-mana kertas peperiksaan bertulis sama ada kertas peperiksaan objektif aneka pilihan atau kertas peperiksaan subjektif akan dianggap TIDAK HADIR bagi mata pelajaran berkenaan.

.

…………………………………………………………………………………………

.

.

.

……………………………………………………………………………………………

UPSR 2011

.

Kedah

Kelantan

Melaka

.

Pahang

.

.

Perak

.

.

.

.

Pulau Pinang

Sabah

.

.

Sarawak

.

.

…………………………………………………………………………………………..

Jadual Waktu Peperiksaan UPSR (Terkini)

.

………………………………………………………………………………………..

Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan UPSR 2016, 2015, 2014, 2013, 2012 

.

.

dan

…………………………………………………………………………………..

.

.

…………………………………………………………………………………..

Koleksi Soalan dan Latihan Tahun 6 + Jawapan

.

.

.

.

…………………………………………………………………………………..

Koleksi Soalan dan Latihan Tahun 5 + Jawapan

.

.

.

.

.

…………………………………………………………………………………..

Koleksi Soalan dan Latihan Tahun 4 + Jawapan

.

.

.

.

…………………………………………………………………………………..

Koleksi Soalan dan Latihan Tahun 1, 2, 3 + Jawapan

.

…………………………………………………………………………………..

.

…………………………………………………………………………………..

.

★ untuk terima Soalan Peperiksaan, Jawapan, Tips, Ramalan, Nota, Latihan, Informasi …   .

★  Like dan Follow Facebook Kami :

https://www.facebook.com/BumiGemilang2.

★  Join / Sertai Telegram Kami :

https://telegram.me/bumigemilang

.

…………………………………………………………………………………..

.

Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang :

(1)  Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.

(2)  Join / Sertai   2 Telegram Groups blog Bumi Gemilang.

……………………………………………………………………………

Untuk Rujukan UPSR dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6  (Soalan Peperiksaan, Nota, Jawapan, Latihan…) :

………………………………………………………………………………..

(3)  Follow Twitter blog Bumi Gemilang.

………………………………………………………………………………….

Terima Kasih kerana membaca post ini.

Baca Post-Post mengikut SUBJEK dan KATEGORI

…………………………………………………………………………………

.

UPSR (Ujian Pencapaian Sekolah Rendah). SK (Sekolah Kebangsaan). 011 Bahasa Melayu (BM) – Pemahaman. 012 Bahasa Melayu (BM) – Penulisan. 013 Bahasa Inggeris (English) – Pemahaman. 014 Bahasa Inggeris (English) – Penulisan. 015 Matematik (Mathematics). 018 Sains (Science).

.

SJKC (Sekolah Jenis Kebangsaan Cina). 021 Bahasa Melayu (BM) – Pemahaman. 022 Bahasa Melayu (BM) – Penulisan. 023 Bahasa Inggeris (English) – Pemahaman. 024 Bahasa Inggeris (English) – Penulisan. 025 Matematik (Mathematics). 028 Sains (Science). 026 Bahasa Cina – Pemahaman. 027 Bahasa Cina – Penulisan.

.

SJKT (Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil). 031 Bahasa Melayu (BM) – Pemahaman. 032 Bahasa Melayu (BM) – Penulisan. 033 Bahasa Inggeris (English) – Pemahaman. 034 Bahasa Inggeris (English) – Penulisan. 035 Matematik (Mathematics). 038 Sains (Science). 036 Bahasa Tamil – Pemahaman. 037 Bahasa Tamil – Penulisan.

…………………………………………………………………………………

.

Fahami Pelaporan Pentaksiran Sekolah Rendah (PPSR) :

Pelaporan Pentaksiran Sekolah Rendah (PPSR) merangkumi 4 elemen penting di bawah.
1. Pentaksiran Pusat – Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR)
2. Pentaksiran Bilik Darjah (PBD)
3. Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan dan Kokurikulum (PAJSK)
4. Pentaksiran Psikometrik (PPsi)

Keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) hanya satu daripada empat komponen dalam Pelaporan Pentaksiran Sekolah Rendah (PPSR). Tiga lagi komponen ialah Pentaksiran Bilik Darjah (PBD), Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan dan Kokurikulum (PAJSK) serta Pentaksiran Psikometrik (PPsi).

Mulai tahun 2016 penilaian murid tidak lagi memfokuskan kecemerlangan akademik sahaja, tetapi turut melihat pencapaian mereka secara holistik sebagai seorang insan. Setiap murid memiliki keunikan tersendiri dan tidak semata-mata jumlah A diperoleh dalam peperiksaan. Selain pencapaian akademik, yang lebih penting ialah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menekakan pembangunan karektor murid.

Menerusi Pentaksiran Bilik Darjah (PBD), pentaksiran dibuat ketika pengajaran dan pemudahcaraan (PdPc) dengan merujuk kepada dokumen standard Kurikulum dan Pentaksiran (DKSP) untuk melihat tahap penguasaan pembelajaran murid.

Pentaksiran ini dibuat bagi membantu guru untuk menyediakan pelan pembelajaran bagi setiap murid menggunakan pelbagai jenis instrumen.

Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan dan Kokurikulum (PAJSK) pula akan mentaksir murid melalui penilaian SEGAK, iaitu Standard Kecergasan Fizikal bagi mengukur tahap kecergasan, Indeks Jisim Badan (BMI) bagi merekod tinggi dan berat badan sebagai satu indikator kesihatan, selain mengambil kira penyertaan/pencapaian sukan pada pelbagai peringkat.

Murid juga ditaksir dalam kokurikulum dan ekstra kokurikulum iaitu penyertaan dan pencapaian dalam persatuan, unit beruniform serta pembabitan secara sukarela pada semua peringkat.

Pentaksiran Psikometrik (PPsi) pula untuk melihat kecenderungan murid dalam bidang yang diminati seperti bidang muzikal, lingustik, logik matematik dan visual ruang.

Pentaksiran Psikometrik (PPsi) untuk Murid Berkeperluan Khas (MBK) dibuat menerusi Pentaksiran Alternatif Sekolah Rendah (PASR), iaitu mengukur pencapaian murid melalui pendekatan pentaksiran bersepadu dalam situasi sebenar keperluan murid.

Calon UPSR akan menerima empat slip Pelaporan Pentaksiran Sekolah Rendah (PPSR) yang mengandungi maklumat pencapaian dalam semua komponen berkenaan.

………………………………………………………………………..

ARAHAN AM UPSR

Calon wajib menduduki semua kertas peperiksaan bagi mata pelajaran yang didaftar. Calon yang tidak dapat menduduki mana-mana kertas peperiksaan bertulis sama ada kertas peperiksaan objektif aneka pilihan atau kertas peperiksaan subjektif akan dianggap TIDAK HADIR bagi mata pelajaran berkenaan. Calon yang tidak dapat menduduki atau tidak hadir sesuatu kertas peperiksaan dikehendaki mengemukakan dokumen sokongan seperti surat perakuan doktor atau surat kebenaran khas Pengarah Peperiksaan. Dokumen sokongan ini hendaklah diserahkan kepada Ketua Pengawas Peperiksaan sebelum tamat tempoh peperiksaan UPSR.

…………………………………………………………………………

Amaran Di Dewan / Bilik Peperiksaan

Calon tidak dibenarkan: 

 1. melipat atau merenyuk kertas jawapan sama ada yang belum ataupun yang telah digunakan.
 2. keluar dari dewan/bilik peperiksaan 30 minit pertama peperiksaan dimulakan dan 10 minit terakhir sebelum peperiksaan ditamatkan kecuali dengan kebenaran Ketua Pengawas Peperiksaan.
 3. membawa keluar dari dewan/bilik peperiksaan kertas peperiksaan sebelum peperiksaan tamat.
 4. mengganggu ketenteraman di dalam atau berhampiran dewan/bilik peperiksaan semasa peperiksaan berlangsung.
 5. memakai pakaian yang tidak sopan dan mencolok mata.
 6. merokok di dalam dewan/bilik peperiksaan.

…………………………………………………………………………

Larangan Di Dewan / Bilik Peperiksaan

Calon dilarang:

 1. membawa masuk sebarang catatan sama ada pada pakaian atau anggota badan, nota, dokumen seperti buku, lukisan, grafik, akhbar, kamus, kertas, Jadual Waktu Peperiksaan serta telefon bimbit, alat-alat komunikasi atau peranti elektronik, bekas alat tulis dan beg ke dalam dewan/bilik peperiksaan kecuali alat tambahan yang dibenarkan semasa peperiksaan.
 2. menulis nota pada pakaian, anggota badan, dinding atau meja tulis di dewan/bilik peperiksaan.
 3. mendedahkan kertas peperiksaan atau/dan jawapan peperiksaan sehingga boleh dibaca oleh calon lain.
 4. memberikan pertolongan, mendapatkan pertolongan, berhubung dengan orang lain di dalam atau di luar dewan/bilik peperiksaan walau dengan apa cara sekalipun yang boleh disabitkan dengan perbuatan salah laku dalam peperiksaan.
 5. menukar kertas peperiksaan atau/dan jawapan peperiksaan dengan calon lain.
 6. menukar tempat duduk yang telah ditetapkan tanpa kebenaran daripada Ketua Pengawas Peperiksaan.
 7. menyamar atau membenarkan orang lain menyamar bagi pihak calon.
 8. membuat rujukan di luar dewan/bilik peperiksaan semasa peperiksaan berlangsung.
 9. membawa kertas peperiksaan keluar dari dewan/bilik peperiksaan semasa peperiksaan berlangsung.
 10. membawa kertas/skrip jawapan peperiksaan sama ada yang belum atau pun yang telah digunakan keluar dari dewan/bilik peperiksaan.
 11. membawa kertas peperiksaan tertutup keluar dari dewan/bilik peperiksaan.

…………………………………………………………………………

Peringatan

Calon yang melanggar sebarang peraturan peperiksaan dalam Bahagian Larangan di Dewan / Bilik Peperiksaan dianggap salah laku dan akan menyebabkan calon dikenakan tindakan tatatertib. Menurut Peraturan-Peraturan Pendidikan (Penilaian dan Peperiksaan) 1997 dalam Akta Pendidikan 1996 (Akta 550) salah laku ertinya menipu, menyamar, menyeludup apa-apa yang tidak dibenarkan atau apa-apa salah laku yang lain yang disifatkan sebagai suatu salah laku serius oleh Lembaga Peperiksaan. Calon yang disabitkan dengan mana-mana salah laku boleh dikenakan tindakan berikut :-

 1. keputusan peperiksaan digantung sementara menunggu selesainya penyiasatan;
 2. keputusan peperiksaan mana-mana kertas peperiksaan dibatalkan;
 3. keputusan peperiksaan yang dikendalikan di sesuatu pusat peperiksaan diisytiharkan terbatal.

…………………………………………………………………………

.

139 thoughts on “Koleksi Soalan Percubaan UPSR 2011 + Jawapan (Semua Subjek)”

 1. hish,knp saye x blh buka soalan percubaan upsr negeri johor niiii.Ada sesiapa yg blh tolong ajar saye bukak benda ni taaak…

  Reply
 2. TLG BERITAHU APA SOALAN NEGERI SELANGOR BAHASA SAIN N BM PLEZZZZZ SAPE2 YG SKOLAH KAT SELANGOR I’M BEGGING U! / SAYA MERAYU!

  Reply
 3. ello,ada sesiapa yg blh bagi tau I jwpn maths negeri johor punya x.ada sesapa kat sini org johor x.pleeeees….. .

  Reply
 4. slam……………. 1. bagaimanakah nak bka ujian majlis guru besar ngri kedah 2011 ???? plzzzzzzzzzzz tll me

  Reply
  • tahniah atas kejayaan mendapat 5a tetapi……………. benarkah dapat 5a?????????????????????????????????????????????????????????????????????? tak boleh percaya ni..

   Reply
 5. TIPS HOW TO OPEN.

  Click any paper on above their, then new webpage will open on your browser. On that webpage you will see the time second running and wait until the time second running finish.And then, you will be see ‘SKIP AD >’, click on ‘SKIP AD >’ and then another new page will open. On that webpage you will be see this sentence ‘Click here to start download from MediaFire..’ and click on.

  TQ…

  Reply
 6. thanks, bumigemilang. u have helped me alot.please try to get more papersand also the anwsers for all.PLEEEEEEEEEASE. ALL THE BEST IN THE COMING UPSR TO ALL STD 6 PUPILS.PREY FOR EACH OTHER.BYE…

  Reply
 7. boy,upsr coming soon,dont play play ah. boy,faster finish your soup,get one more bowl for you,boy,dont go out,its already time ma!!!boy,dontsleep late,goodnight boy,boy,watch tv!!! ahh??!!! astro tutor tv loh!!!

  Reply
 8. lamenyer nk tunggu die keluar kjp lg nk skolh ni adepeperiksaan percubaan…..doakan saye semoga dapat cemerlang dalam peperiksaan nnti yer….

  Reply
  • ye lah sebab tu kena study jgn banyak main facebook jer nanti kita yang rugi tau.facebok facebook jugak upsr nk dki tau jgn ketingalan nanti kita yang rugi susah tau kalau x dapat 5A nak masuk sekolah susah tau jgn malas malas nak belajar nantii kita yanng rugi tau kalau kawan kawan ajak keluar caap saya nk study kalau boleh ajak kwn kwn stuay sekali mana tahu awk dgn kwn awk dpt 5A inngat tau pesan akak

   Reply
 9. BELAJAR RAJIN – RAJIN NYA ADIK ADIK SEMOGA BERJAYA DLM PEPERIKSAAN NNTI K KLAU ADIK ADIK NK CAPAI IMPIAN ADIK ADIK MESTI BELAJAR RAJIN RAJIN K ……………………………………………………………………………. 🙂 <3
  ASSALAMUALAIKUM BYE………………………….

  Reply
 10. . Alhamdulillah akhirnya keputusan percubaan UPSR dah keluar ….. syukur kepada ALLAH akhirnya lina brjya dapat 5A… THANKS FOR THIS BLOG ^_^

  Reply
  • tahniah zulalina… walau saye x kenal awak pun saye cume tumpang gembira dengan kejayaan awak… tapi jangan lupe ujian pra UPSR x lama lagi… I JUST REMIND YOU,DONT BE TO PROUD OF YOUR RESULTS… THIS IS NOT THE REAL UPSR EXAM…. >O<

   Reply

Write a Comment

error: Alert: Content is protected !!