→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan SPM 2022, 2021, 2020 + Skema Jawapan (Semua Subjek)

→ → Koleksi Nota Ringkas dan Padat, Soalan, Latihan, KBAT, Peperiksaan, Ujian Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6

.

→ → Contoh Karangan Pilihan Bahasa Melayu BM SPM 2022

.

→ → Modul Soalan 36 Subjek SPM, Tingkatan 4, 5 + Skema Jawapan (Format Baharu)

.

→ → Koleksi Buku Teks Digital KSSM Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tingkatan 3 + Skema Jawapan (Semua Subjek)

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tahun 6 + Skema Jawapan

.

→ → Koleksi Buku Teks Digital KSSR Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6

.

→ → → ★ Join / Follow Facebook dan Telegram Blog Ini

.

Pelajar Terbaik STPM 2021, Nur Yasmin Amal Surah Al-Waqiah dan Yasin Hampir Setiap Hari

.

.

Pelajar Terbaik STPM 2021 Peringkat Kebangsaan, Nur Yasmin Amal Surah Al-Waqiah dan Yasin Hampir Setiap Hari

Amalan membaca surah al-Waqiah dan Yasin hampir setiap hari antara rahsia kejayaan Nur Yasmin Hani Kasman, 20, sehingga dinobatkan sebagai tiga pelajar terbaik peringkat kebangsaan bagi keputusan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2021 yang diumumkan hari ini.

Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tengku Panglima Raja itu berkata beliau tidak menyangka meraih keputusan cemerlang STPM dengan Purata Nilai Gred Keseluruhan (PNGK) 4.00 membabitkan mata pelajaran Geografi, Sejarah, Pengajian Am, Bahasa Melayu dan Kesusateraan Melayu Komunikatif.

Katanya walaupun sebelum ini hanya meraih 4A dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), namun tidak pernah menjadi halangan kepadanya untuk berusaha lebih gigih sehingga mendapat keputusan cemerlang dalam STPM.

.

“Saya percaya antara penyumbang kepada kejayaan saya hari ini adalah amalan bacaan surah al-Waqiah dan Yasin yang diamalkan hampir setiap hari.

“Saya mula mengamalkannya selepas melihat satu hantaran di media sosial, Instagram yang memaklumkan mengenai kebaikan mengamalkan surah berkenaan dan sejak daripada itu saya tidak putus membacanya,” katanya ketika ditemui pemberita di SMK Tengku Panglima Raja di sini hari ini.

Berkongsi kejayaan itu, Nur Yasmin yang bercita-cita menjadi guru Bahasa Melayu berkata antara kebaikan surah al-Waqiah adalah dimurahkan rezeki, manakala surah Yasin pula segala hajat yang dipohon akan dimakbulkan Allah SWT.

“Amalan surah ini menjadi ikhtiar dan ‘makanan’ rohani saya sebagai persediaan menduduki STPM. Bagaimanapun, usaha lain seperti solat sunat hajat dan sebagainya turut dilakukan.

.

.

“Kebiasaannya saya akan mengulang kaji pelajaran bermula 9 malam hingga selewat-lewatnya 2 pagi,” katanya yang berhasrat untuk melanjutkan pengajian ke Universiti Sains Malaysia (USM) di Pulau Pinang.

Anak kedua daripada empat adik beradik itu turut mendedikasikan kejayaannya itu kepada ibu bapanya, guru serta rakan sekolah yang banyak membantu dan memberi sokongan.

 

Sumber: https://www.astroawani.com/berita-malaysia/pelajar-terbaik-stpm-2021-nur-yasmin-amal-surah-alwaqiah-yasin-376782

Write a Comment

error: Alert: Content is protected !!