You dont have javascript enabled! Please download Google Chrome!

Permohonan Biasiswa Program Khas JPA-MARA 2019 bagi Lepasan SPM 2018

Sila SHARE Kepada Kawan-Kawan Dengan Menekan Butang Di Bawah > > >

Permohonan Biasiswa Program Khas JPA-MARA 2019 bagi Lepasan SPM 2018. MARA mempelawa pelajar cemerlang peperiksaan SPM 2018 untuk memohon biasiswa JPA-MARA tahun 2019 dalam Program Khas JPA MARA (PKJM). Permohonan ini boleh dibuat secara online mulai 12.00 tengah hari 11 Mac 2019 (Isnin) hingga 5.00 petang 20 Mac 2019 (Rabu). Permohonan program ini dibuka kepada calon-calon yang menduduki peperiksaan SPM pada tahun 2018 bagi kali pertama untuk mendapatkan penajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dalam bentuk Pinjaman Boleh Ubah (PBU) di bawah Program Khas JPA MARA (PKJM) tahun 2019.

. .

…………………………………………………………………………………………….

.

Program Khas JPA-MARA (PKJM) tahun 2019 merupakan penajaan kepada 330 pelajar bumiputera cemerlang lepasan SPM tahun 2018 untuk mengikuti pengajian peringkat persediaan dan Ijazah Pertama di negara Jepun dan New Zealand, United Kingdom serta Amerika Syarikat dalam bidang kejuruteraan, sains dan teknologi (S&T), pengajian berteraskan perdagangan dan sains sosial. Program ini terdiri daripada lima (5) sub program iaitu Program Akademik Jepun, Program Berkembar New Zealand, Program Malaysia Japan Higher Education Programme (MJHEP), Program Akademik United Kingdom dan Program Akademik Amerika Syarikat.

.

Tempoh Permohonan : 12.00 tengah hari 11 Mac 2019 (Isnin) 5.00 petang 20 Mac 2019 (Rabu).

.

Syarat-Syarat Program Khas JPA-MARA 2019 :

.
。。. .

Syarat Umum

i Pemohon DAN salah seorang ibu ATAU bapa berketurunan Melayu / Bumiputera dan warganegara Malaysia;

ii. Mempunyai kesihatan yang baik;

iii. Menduduki peperiksaan SPM buat pertama kali pada tahun 2018;

iv. Umur belum mencapai 18 tahun (19 tahun bagi pelajar peralihan) pada 31 Disember tahun peperiksaan SPM diduduki;

v. Tidak disenarai hitam oleh JPA atau sedang dalam tindakan undang-undang oleh pihak JPA; dan

vi. Tidak menerima bantuan kewangan / tajaan dari mana-mana agensi untuk pengajian atau peringkat yang sama.

Nota : Untuk mendapatkan maklumat tentang syarat khusus dalam program terpilih boleh merujuk Syarat-Syarat.

.

Senarai Program Khas JPA MARA

Program Akademik Jepun

Program Akademik Jepun (PAJ) merupakan program penajaan ke Jepun dalam bidang kejuruteraan, sains sosial dan sains dan teknologi (S&T). Pelajar akan ditindik bagi mengikuti program persediaan khas sebelum melanjutkan pengajian peringkat Ijazah Pertama di universiti-universiti di Jepun. Pelajar akan mengikuti program persediaan di kolej Ambang Asuhan Jepun (AAJ) dan Pusat Bahasa Teikyo (PBT).

Program Berkembar New Zealand

Program Berkembar New Zealand merupakan program kolaborasi antara Kolej Yayasan Saad Business School (KYSBS) dan New Zealand Consortium Universities – University of Auckland, Victoria University of Wellington dan University of Canterbury. Program ini melibatkan pengajian peringkat ijazah pertama selama 2 tahun di KYSBS dan 2 tahun di New Zealand.

Program Malaysia Japan Higher Education Programme (MJHEP)

Program ini merupakan program kolaborasi antara UniKL dan Konsortium universiti di Jepun yang telah mendapat pengiktirafan dari Japan Accreditation Board for Engineering Education (JABEE). Program ini melibatkan pengajian peringkat diploma kejuruteraan di Malaysia Japan Industrial Institute (MJII) selama tiga (3) tahun dan seterusnya pelajar melanjutkan pengajian di Jepun selama dua (2) tahun di peringkat ijazah pertama.

Program Akademik Amerika Syarikat

Program Akademik Amerika Syarikat merupakan program penajaan ke Amerika Syarikat dalam bidang kejuruteraan serta sains dan teknologi (S&T). Pelajar akan ditindik bagi mengikuti program persediaan khas sebelum melanjutkan pengajian peringkat Ijazah Pertama di 100 universiti terbaik di Amerika Syarikat berdasarkan QS dan / atau THE World University Rankings. Pelajar akan mengikuti program persediaan di International Education Centre (INTEC) UiTM, Shah Alam.

Program Akademik United Kingdom

Program Akademik United Kingdom merupakan program penajaan ke United Kingdom dalam bidang kejuruteraan, sains dan teknologi (S&T) serta bidang ekonomi. Pelajar akan ditindik bagi mengikuti program persediaan khas sebelum melanjutkan pengajian peringkat Ijazah Pertama di 100 universiti terbaik di United Kingdom berdasarkan QS dan / atau THE World University Rankings. Pelajar akan mengikuti program persediaan di Kolej Teknologi Timur (KTT), Kolej Tunku Kurshiah (TKC) dan Malay College Kuala Kangsar (MCKK).

…………………………………………………………………………………..

Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang.

(1)  Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.

(2)  Join / Sertai   2 Telegram Groups blog Bumi Gemilang.

(3)  Follow Twitter blog Bumi Gemilang.

………………………………………………………………………………….

.

Write a Comment

error: Alert: Content is protected !!