You dont have javascript enabled! Please download Google Chrome!

Saintis Malaysia Dr Siti Khairiyah Pemenang Juara FameLab International 2018

Sila SHARE Kepada Kawan-Kawan Dengan Menekan Butang Di Bawah > > >

Saintis Malaysia Dr Siti Khairiyah Mohamad Hanafiah Pemenang Juara FameLab International 2018. Pemenang juara pertandingan FameLab International 2018, ingin teruskan kajian mengenair tuberculosis (TB) atau batuk kering. Pensyarah Sekolah Sains Biologikal, Universiti Sains Malaysia (USM ) itu berkata, niat utama beliau juga adalah untuk menceburi soalan-soalan asas tentang penyakit itu. “Saya akan teruskan kajian tentang tuberculosis tetapi juga nak menceburi soalan-soalan asas tentang penyakit itu,” katanya.

. .

Dr Siti Khairiyah juga menyifatkan kemenangan beliau pada pertandingan itu, memberi satu makna baru.

Ia sebenarnya menunjukkan kepada dunia, rakyat Malaysia sebenarnya mempunyai bakat dalam bidang sains dan teknologi.

Dr Siti Khairiyah diangkat sebagai pemenang selepas juri berpendapat, beliau membawa lebih sekadar kajian mengenai TB, yang merujuk kepada kelantangan suara beliau ketika membentangkan kajian, hingga menangkap perhatian semua hadirin.

Beliau memaklumkan membuat persediaan untuk pembentangan sekitar tiga minggu selepas dimaklumkan mewakili Malaysia, apabila menang di peringkat kebangsaan.

Dr Siti Khairiyah berkata beliau terhutang budi kepada majikannya, dan semua yang terlibat dalam kajian, tidak terkecuali sokongan daripada MIGHT dan British Council.

FameLab adalah pertandingan menguji kemahiran peserta menyampaikan konseps sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik dalam bentuk kreatif dan bahasa yang mudah difahami orang awam.

Bagi peringkat akhir yang diadakan sempena Festival Sains, di Universiti Schecil, United Kingdom, Dr Siti Khairiyah menewaskan 11 peserta lain untuk dinobatkan juara tahun ini.

………………………………………………………………………

Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang.

(1)  Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.

(2)  Join / Sertai   2 Telegram Groups blog Bumi Gemilang.

(3)  Follow Twitter blog Bumi Gemilang.

(4)  Follow Google+ blog Bumi Gemilang.

………………………………………………………………………………….

.

Write a Comment

error: Alert: Content is protected !!
Inline
Inline