You dont have javascript enabled! Please download Google Chrome!

Rumusan Tugasan Sejarah Tingkatan 3 (PT3): Persetiaan Persekutuan 1895 (1)

Sila SHARE Kepada Kawan-Kawan Dengan Menekan Butang Di Bawah > > >

Contoh Rumusan Tugasan / Kerja Kursus Sejarah PT3 2015. Secara keseluruhannya, Pemeteraian Persetiaan Persekutuan 1895 memperlihatkan betapa pentingnya kedaulatan kepada sesebuah negara. Kedaulatan adalah penting bagi memastikan keamanan negara dapat dikekalkan. Rakyat dapat hidup dengan tanpa diganggu, hak individu dihormati dan tidak dicabuli, bebas memilih cara hidup, tidak dizalimi, bebas meluahkan pendapat, bebas beragama dan berpersatuan, bebas bergerak dan menikmati  kehidupan yang aman dan selesa.

. .

Gandingan mantap seluruh rakyat diperlukan untuk menjaga kedaulatan negara daripada dibolosi oleh anasir-anasir luar yang boleh merobek kedaulatan serta keharmonian adat dan budaya masyarakat di Malaysia.

Rakyat perlu berganding bahu dan bersatu hati dalam menjamin keselamatan negara sentiasa berada pada tahap yang optima kerana kelekaan dalam soal mempertahankan kedaulatan negara akhirnya boleh membawa kepada neokolonialisme.

Negara yang berdaulat ialah negara yang bebas daripada sebarang kongkongan atau ancaman negara luar.

Kerajaan negara berdaulat dapat memerintah negara atas paksi sendiri. Rakyat boleh melakukan kegiatan sendiri selagi tidak melanggar undang-undang dan perlembagaan. Bebas daripada kongkongan negara luar akan melancarkan perjalanan jentera pentadbiran negara. Oleh itu kedaulatan adalah penting untuk negara bebas daripada menjadi wilayah jajahan.

Kedaulatan negara juga dapat dikekalkan dengan adanya hubungan antarabangsa. Malaysia ialah negara berdaulat kerana berupaya mengawal hal ehwal dalam negeri dan bebas mengadakan hubungan luar atau hubungan serantau melalui dasar luar negara.

.
。。. .

Kedaulatan negara juga dapat dikekalkan melalui kecekapan yang ditunjukkan oleh pemimpin-pemimpin negara. Pemimpin-pemimpin negara harus mentadbir negara berdasarkan prinsip bersih, cekap dan amanah.

Perpaduan rakyat ialah prasyarat kepada pembentukan sebuah negara berdaulat. Usaha-usaha mengukuhkan perpaduan rakyat berbilang kaum harus digiatkan untuk mengekalkan kedaulatan negara.

Semoga Pemeteraian Persetiaan Persekutuan 1895 dapat menyedarkan pemimpin-pemimpin negara dan rakyat Malaysia betapa pentingnya kedaulatan negara dan seterusnya berusaha untuk mempertahankannya.

………………………………………………………………………

Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang.

(1)  Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.

(2)  Join / Sertai   2 Telegram Groups blog Bumi Gemilang.

(3)  Follow Twitter blog Bumi Gemilang.

(4)  Follow Google+ blog Bumi Gemilang.

………………………………………………………………………………….

.

2 thoughts on “Rumusan Tugasan Sejarah Tingkatan 3 (PT3): Persetiaan Persekutuan 1895 (1)”

Write a Comment

error: Alert: Content is protected !!