→ → < Koleksi Buku Teks Digital KSSM Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5 >

→ → < Koleksi Nota Ringkas dan Padat, Soalan, Latihan, KBAT, Peperiksaan, Ujian Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 >

.

→ → < Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan SPM 2021, 2020, 2019 + Skema Jawapan (Semua Subjek) >

.

→ → < Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tingkatan 3 + Skema Jawapan (Semua Subjek) >

.

→ → < Koleksi Buku Teks Digital KSSR Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 >

.

→ → < Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tahun 6 + Skema Jawapan >

.

→ → < Bahan-Bahan Rujukan Penting untuk Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5, SPM, STPM, MUET dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 >

.

→ → < Koleksi Karangan Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris (English Essays), Bahasa Arab: SPM, STPM, MUET, Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5, 6 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 >

.

→ → → < ★ Join / Follow Facebook dan Telegram Blog Ini >

.

Selepas SPM, Di Manakah Haluan Yang Bakal Dipilih ?

.

.

Selepas SPM, Di Manakah Haluan Yang Bakal Dipilih ? KERJA atau sambung belajar, mana yang lebih baik? Pastinya ramai yang keliru membuat keputusan sama ada ingin sambung belajar atau bekerja sejurus tamat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Seperti tahun-tahun sebelum ini, keputusan SPM bakal keluar Mac ini. Hal ini pastinya meresahkan jiwa semua calon-calon SPM, ditambah pula dengan iklan kemasukan ke IPT telah pun terpampang di media cetak mahupun elektronik.

Di manakah haluan yang bakal dipilih? Terdapat beberapa cabang untuk anda meneruskan pengajian sama ada di universiti awam dan swasta, asasi dan matrikulasi, politeknik, kolej komuniti dan Institut Latihan Kemahiran Awam (ILKA) atau ke tingkatan enam. Setiap institusi ini mempunyai syarat-syarat kemasukan yang perlu dipenuhi.

Sebagai contoh sekiranya anda berminat untuk menyambung pengajian di universiti awam, pemohon mestilah memiliki sijil SPM/Setaraf dengan mendapat sekurang-kurangnya lima kepujian termasuk Bahasa Melayu dan lulus dalam mata pelajaran sejarah.

Pemilihan untuk menyambung di dalam bidang yang diminati amatlah penting. Sebagai contoh, jika anda bercita-cita menjadi seorang jurutera, sudah pastinya anda memilih aliran yang berkaitan kejuruteraan seperti kejuruteraan mekanikal, awam, kimia atau elektrik dan elektronik.

.

Pelbagai kelebihan jika anda menyambung pengajian di peringkat yang lebih tinggi yang mana ia adalah perkara berbaloi untuk dila­burkan dalam mendapatkan kerjaya menjamin masa hadapan.

Seringkali kita mendengar bahawa semakin tinggi kelulusan diperoleh, maka semakin mudah mendapatkan peluang-peluang pekerjaan yang diidam-idamkan.

Selain itu, sesetengah daripada kita terpaksa menyambung pengajian atas desakan daripada ibu bapa yang mahukan anda menggenggam segulung ijazah. Anda seharusnya gembira de­ngan impian ibu bapa itu kerana setiap tindakan mereka pas­tinya mempunyai hikmah tersendiri.

Bagaimana pula kepada anda yang ingin mencari pekerjaan? Ramai di antara pelajar yang beranggapan bahawa terus bekerja merupakan langkah pertama yang terbaik dalam merencana kehidupan.

.

.

Mereka yakin bahawa dengan bekerja mereka mampu menimba pengalaman diperlukan majikan-majikan yang mana amat berbeza di dalam dewan kuliah. Dengan kemahiran dan pengalaman ditimba mampu membantu mereka untuk mendapat pekerjaan yang lebih cerah di masa hadapan.

Memang tidak disangkal lagi kepada mereka yang bekerja awal selepas tamat SPM dapat merasai gaji lebih awal berbanding rakan-rakan seusia mereka yang menyambung pengajian di institusi-institusi pengajian tinggi.

Jika anda bijak merancang, pastinya tabungan daripada gaji yang diperoleh membolehkan anda membuat persiapan awal untuk hari tua seperti membeli rumah, kereta idaman atau kehendak yang sudah lama dicita-citakan.

Jadi kesimpulannya, mana satu pilihan anda? Sambung belajar ke peringkat yang lebih tinggi dengan memperoleh diploma ataupun ijazah pastinya menjamin masa hadapan. Jika anda memilih untuk bekerja, dengan hanya berbekalkan sijil SPM, anda juga boleh mengharungi dunia yang serba mencabar ini.

Bak kata pepatah, “tepuk dada tanya selera”. Tidak kisah pilihan mana yang anda pilih, jika diiringi dengan usaha dan doa yang beterusan, maka impian anda pastinya termakbul. Jangan gusar, hanya teruskan langkah anda ke hadapan.

…………………………………………………………………………………..

.

…………………………………………………………………………………..

.

Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang.

(1)  Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.

(2)  Join / Sertai   2 Telegram Groups blog Bumi Gemilang.

(3)  Follow Twitter blog Bumi Gemilang.

………………………………………………………………………………….

.

Write a Comment

error: Alert: Content is protected !!