You dont have javascript enabled! Please download Google Chrome!

SPM 2018: Negeri Sembilan Muncul Sebagai Negeri Dengan Keputusan Kedua Terbaik

Sila SHARE Kepada Kawan-Kawan Dengan Menekan Butang Di Bawah > > >

SPM 2018: Negeri Sembilan Muncul Sebagai Negeri Dengan Keputusan Kedua Terbaik. Negeri Sembilan muncul negeri kedua terbaik dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2018, sekali gus mengekalkan kedudukan tersebut buat tahun ketiga berturut-turut. Pengarah Pendidikan negeri, Datuk Pkharuddin Ghazali berkata, negeri ini mencatat Gred Purata Negeri (GPN) sebanyak 4.67 mata berbanding 4.71 mata pada 2017.

. .

“Seramai 437 daripada 14,548 calon memperoleh keputusan gred A dalam semua mata pelajaran yang diambil.

“Selain itu, seramai 20 orang daripada lapan sekolah kerajaan memperoleh pangkat A+ dalam semua mata pelajaran yang diduduki,” katanya dalam sidang akhbar mengumumkan keputusan SPM 2018 di Sekolah Menengah Sains (SMS) Tuanku Munawir di sini hari ini.

Menurut Pkharuddin, pencapaian calon di bandar mengikut nilai GPN adalah menurun sebanyak 0.02 mata apabila mencatat 4.67 mata pada tahun 2018 berbanding 4.65 mata pada 2017.

“Pencapaian calon di luar bandar pula meningkat sebanyak 0.14 mata iaitu 4.69 mata berbanding 4.83 mata pada 2017. Ini pencapaian membanggakan kerana jurang antara calon bandar dan luar bandar dapat dikecilkan,” katanya

Pkharuddin turut mengumumkan SMS Tuanku Munawir sebagai sekolah terbaik di negeri ini diikuti Kolej Tunku Kurshiah, SMS Tuanku Aishah Rohani, Sekolah Dato’ Abdul Razak dan SMS Rembau. – UTUSAN ONLINE

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/berita/nasional/negeri-sembilan-kedua-terbaik-spm-1.860746#ixzz5i7OKttuo

…………………………………………………………………………………..

Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang.

(1)  Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.

(2)  Join / Sertai   2 Telegram Groups blog Bumi Gemilang.

(3)  Follow Twitter blog Bumi Gemilang.

………………………………………………………………………………….

.

Write a Comment

error: Alert: Content is protected !!
Inline
Inline