You dont have javascript enabled! Please download Google Chrome!

Sultan Pahang Telah Dilantik Sebagai Yang Di-Pertuan Agong Ke-16

Sila SHARE Kepada Kawan-Kawan Dengan Menekan Butang Di Bawah > > >

Sultan Pahang Telah Dilantik Sebagai Yang Di-Pertuan Agong Ke-16. Sultan Pahang, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in, telah dilantik sebagai Yang Di-Pertuan Agong ke-16. Pelantikan itu diumumkan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Tan Sri Syed Danial Syed Ahmad hari ini. Terdahulu, Raja-Raja Melayu telah mengadakan mesyuarat khas di Istana Negara pagi ini, bagi membincang dan memperkenankan pengganti kepada Sultan Muhammad V, yang meletakkan jawatan sebagai YDP Agong pada 6 Januari 2019.

. .

“Saya memaklumkan bahawa Majlis Raja-Raja dalam Mesyuaratnya ke 251 (Khas), bersetuju mengisytiharkan Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in, Sultan Pahang Darul Makmur, telah dipilih menjadi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XVI, selama tempoh lima tahun, mulai 31 Januari 2019.

“Majlis Raja-Raja juga bersetuju mengisyhtiharkan bahawa Duli Yang Maha Mulia Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, Sultan Perak Darul Ridzuan, telah dipilih menjadi Timbalan Yang di-Pertuan Agong, selama tempoh lima tahun, mulai 31 Januari 2019,” katanya dalam kenyataan itu.

Syed Danial berkata, menurut peruntukan Paragraf 3, Bahagian Pertama, Jadual Ketiga Perlembagaan Persekutuan, keputusan Majlis Raja-Raja telah dikemukakan kepada kedua-dua Dewan Parlimen, dan kepada Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Baca: http://www.astroawani.com/berita-malaysia/sultan-pahang-sah-ydp-agong-baharu-196832

…………………………………………………………………………………..

Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang.

(1)  Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.

(2)  Join / Sertai   2 Telegram Groups blog Bumi Gemilang.

(3)  Follow Twitter blog Bumi Gemilang.

(4)  Follow Google+ blog Bumi Gemilang.

………………………………………………………………………………….

.

Write a Comment

error: Alert: Content is protected !!
Inline
Inline