You dont have javascript enabled! Please download Google Chrome!

Tiada Cukai GST Di Seluruh Negara Berkuat Kuasa Mulai 1 Jun 2018 – Kementerian Kewangan

Tiada Cukai GST Di Seluruh Negara Berkuat Kuasa Mulai 1 Jun 2018 – Kementerian Kewangan. PUTRAJAYA 16 Mei – Berkuat kuasa 1 Jun ini, cukai barang dan perkhidmatan (GST) tidak lagi dikenakan. Kementerian Kewangan dalam satu kenyataan menetapkan, bekalan barang dan perkhidmatan yang dibuat di dalam Malaysia serta barang dan perkhidmatan yang diimport adalah sifar GST. Langkah pengenaan GST pada kadar sifar ini berkuatkuasa mulai 1 Jun dan terpakai di seluruh negara sehingga dimaklumkan kelak.

. .

“Penetapan tersebut tidak meliputi barang dan perkhidmatan yang disenaraikan di Perintah Cukai Barang dan Perkhidmatan (Pembekalan Dikecualikan) 2014 yang kekal dikecualikan dari GST,” katanya, di sini hari ini.

Sehubungan itu, semua peniaga yang berdaftar perlu mematuhi penetapan pengenaan kadar sifar tersebut.

Pada masa yang sama, peniaga yang berdaftar juga masih tertakluk kepada semua peraturan semasa yang ditetapkan antaranya berkenaan pengeluaran invois cukai, penghantaran penyata cukai di dalam tempoh bercukai yang ditetapkan dan tuntutan kredit cukai input.

“Peniaga juga perlu memastikan harga barang dan perkhidmatan yang ditetapkan adalah mematuhi Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011 setiap masa,” kata kenyataan itu.

Untuk penjelasan lanjut, orang ramai boleh menghubungi Jabatan Kastam Diraja Malaysia di talian 1 300 88 8500 atau 03-7806 7200 (Pusat Panggilan Kastam). – UTUSAN ONLINE

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/berita/wilayah/kl-putrajaya/tiada-cukai-gst-bermula-1-jun-ini-1.673964#ixzz5FejxWM3Y
………………………………………………………………………

Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang.

(1)  Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.

(2)  Join / Sertai   2 Telegram Groups blog Bumi Gemilang.

(3)  Follow Twitter blog Bumi Gemilang.

(4)  Follow Google+ blog Bumi Gemilang.

………………………………………………………………………………….

.

Write a Comment

error: Alert: Content is protected !!
Inline
Inline