You dont have javascript enabled! Please enable it!
→ → → ★ Join / Follow Facebook dan Telegram Blog Ini
→ → < Bahan-Bahan Rujukan Penting untuk SPM, UPSR, PT3, STPM, MUET, Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6, dan Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5, 6 >
**************************

Bolehkah Air Kelapa, Lemon & Kangkung Mencegah Jangkitan Koronavirus?

Sila SHARE Kepada Kawan-Kawan Dengan Menekan Butang Di Bawah > > >

Bolehkah Air Kelapa, Lemon & Kangkung Mencegah Jangkitan Koronavirus? Bahagian Pemakanan, Kementerian Kesihatan Malaysia menjelaskan isu mengenai air kelapa, lemon dan kangkung yang dikatakan boleh merawat dan mencegah jangkitan Novel Coronavirus. Semoga perkongsian ini memberikan manfaat kepada semua yang membacanya.

. . .

.

.

Amalan pemakanan sihat amat penting dalam meningkatkan sistem ketahanan badan dalam melawan jangkitan, penyakit dan proses pemulihan.

Jangan tunggu ada isu kesihatan baru nak makan buah dan sayur atau minuman yang berkhasiat. Ianya patut dah menjadi amalan kita seharian. Terutamanya pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran segar yang pelbagai warna dapat membantu meningkatkan sistem immuniti badan⚠️

. 。。. .

Jangan hanya mengambil sesuatu makanan sahaja tanpa bukti saintifik yang ia boleh merawat penyakit. Dan jangan pula menyingkirkan sesuatu makanan yang lain yang tidak terbukti kemudaratannya.

Tiada satu makanan yang dapat memenuhi kesemua nutrien yang diperlukan badan. Pengambilan makanan yang pelbagai dapat memenuhi keperluan nutrien bagi fungsi sistem badan yang optima.

Namun, pengambilan sesuatu makanan yang dianggap “sihat” itu juga tidak boleh diambil secara berlebihan kerana ada kesannya kepada tubuh badan.

Begitu juga sekiranya kekurangan atau penolakkan sesuatu jenis makanan akan menyebabkan kekurangan sesetengah nutrien dan seterusnya menjejaskan kesihatan.

Sebagai contoh, jika mengelak dari mengambil sesuatu kumpulan makanan seperti daging dan susu, kemungkinan kekurangan zat besi untuk pembentukan sel darah merah dan kalsium untuk mengelak kerapuhan tulang. Ambil ikut Panduan Diet Malaysia, iaitu sebesar 2 kotak mancis bagi satu hidangan daging dan 1 gelas susu untuk satu hidangan kumpulan tenusu.

Sebelum fanatik nak beramal dengan sesuatu tips pemakanan yang ‘claim’ ia boleh merawat sesuatu penyakit, semak juga samada senarai di bawah sudah dijadikan amalan harian atau belum. Kalau belum, cuba dulu baru sembang😊.

✔️ Minum air secukupnya lebih kurang 8 gelas sehari
✔️ Makan secara sederhana, seimbang dan pelbagai berdasarkan piramid makanan.
✔️ Kawal kalori dan pelbagaikan nutrien dengan mengamal konsep suku-suku-separuh pada waktu makan utama
✔️ Ambil 5 hidangan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari
✔️ Meluangkan masa untuk melakukan aktiviti fizikal sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari.

➡️ Ingat.. Pastikan info atau tips kesihatan yang sahih diperoleh daripada Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM) dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

…………………………………………………………………………………..

.

Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang.

(1)  Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.

(2)  Join / Sertai   2 Telegram Groups blog Bumi Gemilang.

(3)  Follow Twitter blog Bumi Gemilang.

………………………………………………………………………………….

.

Write a Comment

error: Alert: Content is protected !!