You dont have javascript enabled! Please download Google Chrome!

10 Pelepasan Cukai Utama Yang Perlu Tahu Untuk e-Filing Tahun 2019 

Sila SHARE Kepada Kawan-Kawan Dengan Menekan Butang Di Bawah > > >

10 Pelepasan Cukai Utama 2018 Yang Perlu Tahu Untuk e-Filing Tahun 2019. Bagi yang membayar cukai pendapatan setiap tahun, maka bulan Mac adalah bulan untuk mereka menuntut pelepasan, potongan dan beberapa rebat yang disenaraikan. Untuk makluman anda Cukai pendapatan adalah cukai yang dikenakan ke atas pendapatan daripada penggajian, komisen, kerja lebih masa, elaun, yuran pengarah, dividen, sewa, royalti, pendapatan perniagaan yang diterima oleh individu, syarikat, koperasi, persatuan dan sebagainya pada setiap tahun.

. .

Setiap tahun, jumlah pelepasan ini berubah-ubah walaupun tidak begitu ketara.

1 Tabung Harapan Malaysia

Rakyat Malaysia atau pengusaha syarikat yang menghulurkan derma kepada Tabung Harapan Malaysia (THM) akan diberikan pengecualian cukai tanpa had oleh pihak kerajaan.

Menteri kewangan, Lim Guan Eng menjelaskan potongan cukai itu akan diberikan secara dollar for dollar atau nilai yang setara dengan jumlah yang disumbangkan kepada tabung tersebut.

Contohnya RM13,000 akan dapat pengecualian sebanyak RM13,000.

2 Gaya Hidup

Kalau tukar phone tahun lepas, jangan lupa tuntut pelepasan.

ϫ

Ini antara yang dinantikan kerana ia berkaitan dengan pembelanjaan gaya hidup.

Jika anda kerap membeli buku, jurnal, majalah, surat khabar bercetak dan penerbitan untuk diri sendiri, suami / isteri atau anak, maka tuntut lah.

Selain itu pembelian pembelian komputer peribadi, telefon pintar atau tablet untuk diri sendiri, suami / isteri atau anak.

Pembelian peralatan sukan untuk aktiviti sukan mengikut Akta Pembangunan Sukan 1997 (tidak terpakai bagi jenis basikal bermotor) dan bayaran keahlian gimnasium untuk diri sendiri, suami / isteri atau anak. So pada yang bayar untuk ke gimnasium simpanlah resit anda.

Tidak dilupakan bayaran langganan internet. Kesemua tuntutan gaya hidup maksimumnya adalah RM2,500.

3 Tabung SSPN

Kebaikan menabung!

Tabungan bersih dalam skim SSPN (Jumlah simpanan dalam tahun 2018 tolak jumlah pengeluaran dalam tahun 2018).

Jumlah maksimum yang anda akan dapat adalah RM6,000.

4 Penjagaan Ibu Bapa

Jangan lupa ibu bapa kita. Bagi anda yang banyak mengeluarkan perbelanjaan untuk ibu bapa, maka pelepasan ini khusus untuk anda.

Pelepasan ini merangkumi rawatan perubatan, keperluan khas dan penjaga ibu bapa. Bagaimanapun Keadaan kesihatan ibu bapa perlulah disahkan oleh pengamal perubatan.

Jumlah maksimum sehingga RM5,000.

5 Pelepasan Buat Golongan OKU

Golongan yang diutamakan.Peralatan Sokongan Asas hanya untuk individu kurang upaya (OKU), suami atau isteri, anak atau ibubapa yang kurang upaya.

Jumlah maksimum sehingga RM6,000.

6 Yuran Pendidikan Sendiri

Tuntut jangan tak tuntut.

Bagi peringkat selain Sarjana (Master) dan Doktor Falsafah (PhD) – bidang undang-undang, perakaunan, kewangan Islam, teknikal, vokasional, industri, saintifik atau teknologi.

Bagi peringkat Sarjana (Master) dan Doktor Falsafah (PhD) – sebarang bidang atau kursus pengajian.

Maksimum RM7000.

7 Penyakit Sukar Diubati

Perbelanjaan perubatan penyakit yang sukar diubati (sama ada individu atau suami/isteri atau anak-anak)

Jumlah sehingga RM6,000

8 Pemeriksaan Perubatan Penuh

Kesihatan juga banyak diberi perlepasan.

Jika anda pernah mengeluarkan duit bagi tujuan pemeriksaan perubatan penuh (Diri sendiri, suami / isteri atau anak) maka anda layak untuk menerima pelepasan ini.

Jumlah sehingga RM500.

9  Bayaran Pusat Asuhan

Jika anda menghantar anak yang bawah 6 tahun ke Pusat Asuhan Kanak-Kanak atau pra-sekolah, maka anda boleh menuntut sehingga RM1,000.

10 Insurans

Jika anda mengambil insurans sama ada pendidikan atau perubatan termasuk tidak melalui potongan gaji RM3,000.

.

Sebenarnya banyak lagi senarai yang dikeluarkan oleh pihak LHDN (Lembaga Hasil Dalam Negeri). Anda boleh lihat semuanya di bawah :

Untuk makluman, orang ramai boleh mula mengisi Borang Nyata Cukai Pendapatan (BNCP) melalui e-Filing Tahun 2019 bermula pada 1 Mac 2019.

…………………………………………………………………………………………………….

.

.

…………………………………………………………………………………..

.

★ untuk terima Soalan Peperiksaan, Jawapan, Tips, Ramalan, Nota, Latihan, Informasi …   .

★  Like dan Follow Facebook Kami :

. https://www.facebook.com/BumiGemilang2.

★  Join / Sertai Telegram Kami :

. https://telegram.me/bumigemilang

.

…………………………………………………………………………………..

Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang.

(1)  Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.

(2)  Join / Sertai   2 Telegram Groups blog Bumi Gemilang.

(3)  Follow Twitter blog Bumi Gemilang.

………………………………………………………………………………….

.

12 thoughts on “10 Pelepasan Cukai Utama Yang Perlu Tahu Untuk e-Filing Tahun 2019 ”

  1. resit yg perlu disimpan sehingga 7 tahun sesuatu yg menyusahkn pembayar cukai kerana telah hilang bukti pembayaran…akhirnya prmbayar ambil jalan mudah dgn tidak menuntut ape2 pon…permudahkanlah urusan jika berniat menolong …

  2. Digitalkan la resit tu… tangkap gambar simpan dalam email, one drive , pc , phone etc… adus… semua nak kena ajar…

  3. Kalau dah bongok. Ko simpan yg digital pun bkn dapat jadi bukti. Msh jugak diminta resit asalnya. Resit apa kalau ink dah hilang. Bkn setakat simpan digital…siap photostat lg itupun x diterimalah. LHDN usulkn kpd kerajaan agar semua kedai2 yg kluarkan resit guna ink yg tahan lama kalau nak suruh org simpan resit lelama.

  4. Suami sy oku.. Sy bekerja dan mpunyai ank 2 org.. Ptongan bulanan terlalu byk.. Pd 2016 suami sakit dan ade resit serta dokumen rawatan KMC.. Tp KWSP ttp x terima dokumen tersebut. Thn lps dpt surat suruh byr thn 2016 sbyk 500++… Mase isi on9 xde plak suh byr bagai.. Bile disemak,,dh dihtr dokumen ttp x terima malah dpt surat suh bayar lg.. Sy dh penat.. G pjbt kwsp.. Buat surat. Apepun mcm x berhasil.. Mgu lps kwsp call mta jelaskan yg thn 2016.. Ape lg sy perlu buat.. Dgn kudrat seorg isteri yg bekerja disampung menanggung ank,suami dan ibu bapa sendiri.. Sekian…

  5. Lebih baik LHDN bangunkan satu ruang atau laman web KHAS utk pembyr cukai isi bila2 masa selepas saja buat derma, beli alatan sukan, hp, dll supaya kli tdk lupa atau hilang RESIT…

  6. Bolih ke di-kecuali mengisi dan menghantar Borang BE tiap2 tahun kpd LHDN kalau seseorang itu tidak lagi kena bayaran cukai beberapa tahun disebabkan sudah lama bersara dan tidak lagi bekerja/tiada sumber pendapatan dan juga kpd orang yang sudah lama tidak bekerja.LHDN bolih semak rekod2 tahun kebelakangan sebagai bukti.Sekarang ini ahli keluarga saya(anak tiada pekerjaan beberapa tahun)
    terpaksa menghantar Borang BE tiap2 tahun sebagai routine.Sekian terima kasih.

  7. tadi saya buat efiling… Tapi tahun ni JANM salah masukkan nilai jumlah pendapatan saya menyebakan saya perlu membayar lebih iaitu dari 3K kepada 12 K…. Hubungi hotline LHDN, saya perlu berurusan di Cawangan dengan membawa surat dan dokumen berkaitan. petugas Kaunter memberitahu saya perlu hantar semua dokumen yang saya tuntut. Petugas kaunter juga memberitahu pada thun ini ramai yang JANM salah memasukkan data untuk jumlah pendapatan. beliau menasihatkan jika tidak dapat betulkan perlu ke LHDN untuk mereka atur sebelum hantar… Kalau macam tu EZHASIL perlu tukar nama kepada SUSAHASIL sbb pelu ambil cuti dan guna minyak untuk ke pejabat LHDN.
    Anggota JANM pun perlu bekerja dengan betul, janganlah masukkan data yang salah…klu malas nk kerja betul2 baik jgn isi ruang jumlah pendapatan… menghabis duit rakyat je bayar gaji orang kerja main2

  8. Dicadangkn lhdn sediakan button utk upload gmbr resit yg diperlukan atau boleh link kepada jabatan yg berkaitan spt maij utk zakat. X perlulah kami menunggu lama utk serahkan dokumen yg diminta

Write a Comment

error: Alert: Content is protected !!