.

Tahniah ! Syabas ! Sila Lihat → → Senarai Nama Calon Cemerlang SPM 2023

.

→ → Koleksi Nota Ringkas dan Padat, Soalan, Latihan, Jawapan, Peperiksaan, Ujian Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5, 6 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan SPM 2023, 2022, 2021 + Skema Jawapan (Semua Subjek)

.

→ → Contoh Soalan UASA (Ujian Akhir Sesi Akademik) Tahun 4, 5, 6 dan Tingkatan 1, 2, 3 + Skema Jawapan

.

→ → Koleksi Nota Ringkas Semua Subjek Mengikut Tingkatan dan Subjek

.

→ → Koleksi Buku Teks Digital Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6

.

→ → SPM 2024, Tingkatan 5 (Tahun 2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Tingkatan 4 (Tahun 2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Tingkatan 1, 2, 3 (Tahun 2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 (2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tingkatan 1, 2, 3 + Skema Jawapan

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tahun 4, 5, 6 + Skema Jawapan

.

12 Kelebihan Tingkatan 6 (Enam)

.

.

12 Kelebihan Tingkatan Enam/ Tingkatan 6

Sesetengah pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sering beranggapan Tingkatan Enam atau Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) adalah pilihan terakhir mereka dalam meneruskan pembelajaran.

Tidak wajar sebenarnya membandingkan pembelajaran Tingkatan Enam dengan pusat pengajian tinggi yang lain.

Pensyarah Fakulti Pengajian Bahasa Utama, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Dr Hayati Ismail sendiri mengakui yang orang ramai khususnya pelajar tidak seharusnya memandang rendah Tingkatan Enam kerana ia masih memiliki kekuatan dan kelebihan tersendiri.

“Pelajar Tingkatan Enam beruntung kerana mereka masih berpeluang menimba ilmu. Apatah lagi, peperiksaan STPM yang bakal diduduki diiktiraf setaraf dengan A-Level dan diterima sebagai kelayakan masuk bagi program ijazah sarjana muda di universiti tempatan dan antarabangsa.

.

“Selain itu, kos pengajian lebih rendah bagi mereka yang mempunyai masalah kewangan tentunya perkara cukup menggembirakan. Jadi, bersyukurlah kepada yang terpilih ke Tingkatan Enam. Sekurang-kurangnya ini adalah peringkat untuk pelajar menjadi lebih matang sebelum menempuh dunia luar,” ujarnya.

.

1) Terus sambung ijazah

.

.

Tingkatan Enam adalah jalan pintas atau platform untuk terus ke ijazah. Ia sama seperti matrikulasi dan asasi cuma lebih tertumpu kepada suasana persekolahan.

2) Tempoh pengajian setahun setengah

Tempoh pengajian yang singkat ini antara faktor menarik bagi meneruskan pengajian ke Tingkatan Enam. Mereka hanya memerlukan setahun setengah sahaja untuk tamat belajar.

3) Kerja kursus

Kerja kursus di Tingkatan Enam sangat membantu pelajar iaitu sebagai batu loncatan memperoleh keputusan cemerlang. Sekiranya kerja kursus baik dan menarik, guru akan memberi gred yang sepatutnya anda dapat.

Dengan melakukan kerja kursus, pelajar lebih banyak didedahkan dengan penggunaan Microsoft Word, Excel dan Powerpoint di mana kemahiran ini dapat digunakan di peringkat ijazah ataupun di alam pekerjaan kelak.

4) Murid: Guru

Nisbah murid per guru bagi pelajar Tingkatan Enam adalah jauh lebih kecil berbanding persekolahan biasa dan inilah peluang yang harus digunakan pelajar untuk mendapat tunjuk ajar lebih sempurna dan teliti daripada para guru.

5) Peluang ke IPT

Dengan keputusan STPM yang cemerlang, sudah pastinya membuka peluang lebih luas untuk menyambung pengajian ke IPT pilihan.

6) Setaraf diploma

Sijil STPM setaraf diploma dengan standard peperiksaannya yang tinggi. STPM juga merupakan peperiksaan awam yang dikendalikan Majlis Peperiksaan Malaysia berbanding matrikulasi, diploma dan asasi yang hanya pensyarah mereka membuat dan menanda jawapan peperiksaan.

7) Yuran lebih murah

Difahamkan, yuran bagi Tingkatan Enam lebih murah berbanding yuran pengajian di peringkat lain. Bagi mereka yang kurang berkemampuan dan mempunyai masalah kewangan, inilah pilihan tepat untuk mereka menyambung pengajian.

8) Ulang subjek gagal

Kelainan Tingkatan Enam adalah membolehkan mereka mengulang subjek yang gagal. Peluang ulangan peperiksaan ini adalah untuk mencantikkan lagi keputusan dengan mengambil semula kertas peperiksaan yang mendapat keputusan kurang baik.

9) Kursus perguruan

Melalui Tingkatan Enam, peluang untuk para pelajar dipilih mengikuti kursus perguruan dikatakan lebih tinggi. Kesesuaian subjek dan pilihan memberikan kepentingan kepada pelajar Tingkatan Enam untuk diutamakan.

10) Biasiswa

Pelajar lepasan STPM juga layak memohon pelbagai biasiswa yang ditawarkan dan jika mendapat keputusan baik, mereka akan lebih mudah ditawarkan biasiswa belajar termasuk untuk menyambung pengajian ke luar negara.

11) Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar

Bahasa Melayu digunakan sebagai bahasa pengantar dalam pembelajaran Tingkatan Enam. Bagaimanapun, terdapat juga sesi pembelajaran yang mengasih diri pelajar dalam menggunakan bahasa Inggeris.

12) Perkara tambahan

Antara kelebihan lain bagi pelajar Tingkatan enam adalah boleh mengenakan pakaian biasa semasa menghadiri kelas walaupun mereka belajar di sekolah.

Kelebihan lain, para pelajar ini biasanya mendapat layanan berbeza berbanding pelajar-pelajar lain di sekolah kerana mereka merupakan anak didik paling dewasa.

Diharapkan perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada semua pelajar dalam membuat pilihan menyambung pengajian selepas SPM.

Sumber: https://sinarbestari.sinarharian.com.my/…/12-kelebihan…

.

Write a Comment