.

→ → Koleksi Nota Ringkas dan Padat, Soalan, Latihan, Jawapan, Peperiksaan, Ujian Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5, 6 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6

.

→ → Draf Jadual Waktu Peperiksaan SPM 2024

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan SPM 2023, 2022, 2021 + Skema Jawapan (Semua Subjek)

.

→ → Contoh Soalan UASA (Ujian Akhir Sesi Akademik) Tahun 4, 5, 6 dan Tingkatan 1, 2, 3 + Skema Jawapan

.

→ → Koleksi Nota Ringkas Semua Subjek Mengikut Tingkatan dan Subjek

.

→ → Koleksi Buku Teks Digital Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6

.

→ → SPM 2024, Tingkatan 5 (Tahun 2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Tingkatan 4 (Tahun 2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Tingkatan 1, 2, 3 (Tahun 2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 (2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tingkatan 1, 2, 3 + Skema Jawapan

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tahun 4, 5, 6 + Skema Jawapan

.

* * * Untuk Informasi Berguna dan Bahan Rujukan →→ [ Sila JOIN Telegram Channel Blog Ini ]

.

Bertenang Menanti Pengumuman Keputusan Peperiksaan SPM 2023 Pada 27 Mei 2024

.

.

Bertenang Menanti Pengumuman Keputusan Peperiksaan SPM 2023 Pada 27 Mei 2024. Menjelang tarikh keramat 27 Mei 2024 pastinya waktu ini memberi debaran kepada semua calon peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023.

Malah dua minggu sebelum keputusan SPM diumumkan, debaran itu sudah mulai memuncak. Ada yang tidak kisah dan ada pula yang cemas. Melihat jarum jam yang berdetik, degupan jantung turut menjadi pantas dan kegelisahan melanda diri hingga sukar melelapkan mata. Setiap waktu, fikiran dan perasaan diganggu bisikan serta pelbagai tanda tanya.

.

.

.

Selagi keputusan SPM belum berada di tangan calon pada hari pengumuman keputusan SPM, kegelisahan itu tidak akan hilang.

Sebagai pusat pendidikan, sekolah sentiasa terbuka untuk berkongsi perasaan dan luahan debaran pelajar pada saat menunggu keputusan SPM itu.

.

.

.

.

Bagi menghilangkan debaran itu, pelajar boleh ke sekolah untuk berjumpa dengan guru kaunseling bagi mendapatkan khidmat bimbingan.

Guru kaunseling memahami apa yang pelajar rasai pada saat genting ini dan tentunya debaran semakin memuncak apabila tarikh keputusan semakin dekat.

Pelajar boleh datang ke sekolah, berjumpa dengan guru kaunseling untuk meluahkan rasa debaran dan gelisah itu. Dengan cara ini, rasa takut, berdebar dan gelisah itu akan berkurang.

Pelajar juga perlu yakin dan menerima keputusan SPM nanti dengan hati lapang kerana mereka sudah melakukan yang terbaik.

.

.

Pelajar perlu ingat bahawa SPM bukan penamat kepada kegagalan dalam hidup. Teruskan kehidupan kerana SPM satu titik perubahan ke arah hidup yang lebih positif, pemikiran matang dan personaliti unggul selepas itu.

Jika gagal ke institusi pengajian tinggi awam (IPTA), jangan putus asa kerana pendidikan di negara kita sentiasa diutamakan. Banyak platform pengajian termasuk IPT swasta, institut kemahiran, kolej komuniti, GiatMara dan politeknik.

Pelajar juga boleh merujuk pihak sekolah untuk pemilihan bidang pengajian IPT yang bersesuaian dengan keputusan diperoleh.

Pada hari pengumuman keputusan SPM, biasanya pihak sekolah akan menyediakan kaunter IPT awam dan IPT swasta.

Oleh itu, pelajar perlu memanfaatkan dan meluangkan masa untuk merujuk terus ke kaunter IPT itu bagi mengetahui lanjut tentang kursus yang bersesuaian dengan keputusan diperoleh.

Sementara itu, pelajar yang kurang bernasib baik atau gagal dalam keputusan SPM jangan cepat mengalah kerana peluang masih terbuka jika mereka bangkit dan terus berusaha.

.

.

Pelajar jangan menjadikan kegagalan SPM itu titik penamat kepada perjuangan dalam pendidikan.

Mereka masih berpeluang membaiki keputusan dengan mengulangi peperiksaan SPM. Ramai pelajar yang mengulang atau calon persendirian berjaya dengan cemerlang.

Peluang memperbaiki sijil SPM masih terbuka dengan usia yang masih muda.

Peranan guru juga penting khususnya guru kaunseling. Guru boleh membantu untuk mententeramkan emosi pelajar dan mendorong pelajar untuk terus gigih berusaha.

………………………………………………………………………

.

Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang.

(1)  Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.

(2)  Join / Sertai    Telegram Groups blog Bumi Gemilang.

…………………………………………………………………………………

.

Write a Comment