→ → < Koleksi Buku Teks Digital KSSM Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5 >

→ → < Koleksi Nota Ringkas dan Padat, Soalan, Latihan, KBAT, Peperiksaan, Ujian Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 >

.

→ → < Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan SPM 2021, 2020, 2019 + Skema Jawapan (Semua Subjek) >

.

→ → < Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tingkatan 3 + Skema Jawapan (Semua Subjek) >

.

→ → < Koleksi Buku Teks Digital KSSR Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 >

.

→ → < Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tahun 6 + Skema Jawapan >

.

→ → < Bahan-Bahan Rujukan Penting untuk Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5, SPM, STPM, MUET dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 >

.

→ → < Koleksi Karangan Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris (English Essays), Bahasa Arab: SPM, STPM, MUET, Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5, 6 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 >

.

→ → → < ★ Join / Follow Facebook dan Telegram Blog Ini >

.

26 Pelepasan Cukai Pendapatan 2021 Yang Perlu Tahu Untuk e-Filing Tahun 2022

.

.

26 Pelepasan Cukai Pendapatan 2021 Yang Perlu Tahu Untuk e-Filing Tahun 2022.

Bagi yang membayar cukai pendapatan setiap tahun, maka bulan Mac ialah bulan untuk mereka menuntut pelepasan, potongan dan beberapa rebat yang disenaraikan.

Untuk makluman anda Cukai pendapatan ialah cukai yang dikenakan ke atas pendapatan daripada penggajian, komisen, kerja lebih masa, elaun, yuran pengarah, dividen, sewa, royalti, pendapatan perniagaan yang diterima oleh individu, syarikat, koperasi, persatuan dan sebagainya pada setiap tahun.

Setiap tahun, jumlah pelepasan ini berubah-ubah walaupun tidak begitu ketara.

.

…………………………………………………………………………………………..

e-Filing Tahun Taksiran 2021 Boleh Dilakukan Mulai 1 Mac 2022

Pembayar cukai boleh mengemukakan Borang Nyata Tahun Saraan 2021 dan Tahun Taksiran 2021 melalui e-Filing bagi Borang E, BE, B, M, BT,MT, P, TF dan TP, bermula 1 Mac ini.

Lembaga Hasil Dalam Negeri (HASiL) dalam kenyataannya memaklumkan, sistem e-Filing boleh diakses melalui portal rasmi LHDN di www.hasil.gov.my dan terus ke ‘MyTax’, seterusnya ke ‘Perkhidmatan ezHasil’ dan ‘e-Filing’.

Bagi pembayar cukai yang baharu mendaftar masuk buat kali pertama, mereka perlu mendapatkan nombor PIN terlebih dahulu melalui Borang Maklum Balas di portal rasmi HASiL atau hadir ke kaunter cawangan HASiL.

.

.

“Jika pembayar cukai terlupa kata laluan e-Filing, tindakan set semula kata laluan berkenaan boleh dilakukan secara dalam talian iaitu melalui e-mel atau nombor telefon bimbit yang berdaftar dengan HASiL.

“Bagi pembayar cukai yang masih menghadapi masalah dalam melakukan tindakan set semula kata laluan e-Filing, mereka boleh menghubungi Hasil Care Line di talian 03-8911 1000 (dalam negara) atau 603-8911 1100 (luar negara), HASiL Live Chat serta mengunjungi kaunter perkhidmatan HASiL yang berhampiran,” katanya dalam kenyataan.

HASiL turut menyarankan pembayar cukai untuk mengemukakan Borang Nyata dan membayar cukai pendapatan mereka dalam tempoh yang sudah ditetapkan.

“Status penghantaran Borang Nyata, proses bayaran balik, e-Lejar dan PCB boleh disemak melalui MyTax.

“Pembayar cukai turut dinasihatkan untuk memastikan semua dokumen seperti penyata pendapatan, resit, invois dan dokumen berkaitan cukai pendapatan dikumpulkan, disusun dengan kemas dan disimpan dengan rapi sekurang-kurangnya untuk tempoh tujuh tahun.

“Ia seperti yang diperuntukkan bawah seksyen 82 dan 82A Akta Cukai Pendapatan 1967. Perkara ini perlu dilakukan sebagai persediaan untuk memudahkan proses mengisi e-Filing dan semakan pematuhan oleh HASiL pada masa hadapan,” katanya.

Tambahnya, maklumat lanjut berkenaan Program Memfail Borang Nyata Bagi Tahun 2022 boleh dirujuk di portal rasmi www.hasil.gov.my atau boleh klik pada pautan berikut untuk capaian pantas https://www.hasil.gov.my/pdf/pdfam/ProgramMemfailBN_2022_1.pdf

…………………………………………………………………………………………

26 Pelepasan untuk potongan cukai individu :

.

.

.

Maklumat Lanjut :

Maklumat lanjut berkenaan Program Memfail Borang Nyata Bagi Tahun 2022 boleh klik pada pautan berikut untuk capaian pantas

.

…………………………………………………………………………………………

Tarikh Akhir Hantar Borang Cukai Pendapatan Melalui e-Filing, Pos dan Serahan Tangan Tahun 2022 :

.

 * * *

…………………………………………………………………………………………

.

…………………………………………………………………………………………

.

…………………………………………………………………………………………

.

……………………………………………………………………………………………

.

…………………………………………………………………………………………….

.

…………………………………………………………………………………………….

.

Koleksi Buku Teks :

…………………………………………………………………………………………….

.

……………………………………………………………………………………………

.

Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang.

(1)  Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.

(2)  Join / Sertai   2 Telegram Groups blog Bumi Gemilang.

(3)  Follow Twitter blog Bumi Gemilang.

………………………………………………………………………………….

.

 

25 thoughts on “26 Pelepasan Cukai Pendapatan 2021 Yang Perlu Tahu Untuk e-Filing Tahun 2022”

  1. resit yg perlu disimpan sehingga 7 tahun sesuatu yg menyusahkn pembayar cukai kerana telah hilang bukti pembayaran…akhirnya prmbayar ambil jalan mudah dgn tidak menuntut ape2 pon…permudahkanlah urusan jika berniat menolong …

    Reply
    • Iyaa.. perlu sediakan ruang utk kite download resit Klau btul2 Lhdn nak.. 7thn mmg tak Logik.. sy Perkaya staff sendiri pum tak akn simpan

      Reply
  2. Digitalkan la resit tu… tangkap gambar simpan dalam email, one drive , pc , phone etc… adus… semua nak kena ajar…

    Reply
  3. Kalau dah bongok. Ko simpan yg digital pun bkn dapat jadi bukti. Msh jugak diminta resit asalnya. Resit apa kalau ink dah hilang. Bkn setakat simpan digital…siap photostat lg itupun x diterimalah. LHDN usulkn kpd kerajaan agar semua kedai2 yg kluarkan resit guna ink yg tahan lama kalau nak suruh org simpan resit lelama.

    Reply
  4. Suami sy oku.. Sy bekerja dan mpunyai ank 2 org.. Ptongan bulanan terlalu byk.. Pd 2016 suami sakit dan ade resit serta dokumen rawatan KMC.. Tp KWSP ttp x terima dokumen tersebut. Thn lps dpt surat suruh byr thn 2016 sbyk 500++… Mase isi on9 xde plak suh byr bagai.. Bile disemak,,dh dihtr dokumen ttp x terima malah dpt surat suh bayar lg.. Sy dh penat.. G pjbt kwsp.. Buat surat. Apepun mcm x berhasil.. Mgu lps kwsp call mta jelaskan yg thn 2016.. Ape lg sy perlu buat.. Dgn kudrat seorg isteri yg bekerja disampung menanggung ank,suami dan ibu bapa sendiri.. Sekian…

    Reply
  5. Lebih baik LHDN bangunkan satu ruang atau laman web KHAS utk pembyr cukai isi bila2 masa selepas saja buat derma, beli alatan sukan, hp, dll supaya kli tdk lupa atau hilang RESIT…

    Reply
  6. Bolih ke di-kecuali mengisi dan menghantar Borang BE tiap2 tahun kpd LHDN kalau seseorang itu tidak lagi kena bayaran cukai beberapa tahun disebabkan sudah lama bersara dan tidak lagi bekerja/tiada sumber pendapatan dan juga kpd orang yang sudah lama tidak bekerja.LHDN bolih semak rekod2 tahun kebelakangan sebagai bukti.Sekarang ini ahli keluarga saya(anak tiada pekerjaan beberapa tahun)
    terpaksa menghantar Borang BE tiap2 tahun sebagai routine.Sekian terima kasih.

    Reply
  7. tadi saya buat efiling… Tapi tahun ni JANM salah masukkan nilai jumlah pendapatan saya menyebakan saya perlu membayar lebih iaitu dari 3K kepada 12 K…. Hubungi hotline LHDN, saya perlu berurusan di Cawangan dengan membawa surat dan dokumen berkaitan. petugas Kaunter memberitahu saya perlu hantar semua dokumen yang saya tuntut. Petugas kaunter juga memberitahu pada thun ini ramai yang JANM salah memasukkan data untuk jumlah pendapatan. beliau menasihatkan jika tidak dapat betulkan perlu ke LHDN untuk mereka atur sebelum hantar… Kalau macam tu EZHASIL perlu tukar nama kepada SUSAHASIL sbb pelu ambil cuti dan guna minyak untuk ke pejabat LHDN.
    Anggota JANM pun perlu bekerja dengan betul, janganlah masukkan data yang salah…klu malas nk kerja betul2 baik jgn isi ruang jumlah pendapatan… menghabis duit rakyat je bayar gaji orang kerja main2

    Reply
  8. Dicadangkn lhdn sediakan button utk upload gmbr resit yg diperlukan atau boleh link kepada jabatan yg berkaitan spt maij utk zakat. X perlulah kami menunggu lama utk serahkan dokumen yg diminta

    Reply
    • Setuju, sedia ruang utk pembayar cukai muat naik file pdf sebagai bukti pelepasan cukai. Era IR 4.0 perlu seiring keperluan dan tuntutan masa kini.

      Reply
  9. Amat setuju disediakan satu button utk link kan resit2..7 thn jangkamasa yg sgt lama macam mana pun ink akan holang x kan nak laminate kot.

    Reply
  10. Permudahkanlah segala urusan yg berkaitan. Ambil perhatian pada semua pengaduan pembayar LHDN. Tahun 2020 moga ada penambahbaikan yang menyenangkan pada pembayar.

    Reply

Write a Comment

error: Alert: Content is protected !!