You dont have javascript enabled! Please download Google Chrome!

Semakan Baki Pinjaman Perumahan Kerajaan bagi Kakitangan Awam (Kerajaan)

Sila SHARE Kepada Kawan-Kawan Dengan Menekan Butang Di Bawah > > >

Semakan Online untuk Baki Pinjaman Perumahan Kerajaan bagi Kakitangan / Pejawat Awam (Kerajaan). Mulai 1 Januari 2016, Bahagian Pinjaman Perumahan (BPP) dikenali dengan nama baru iaitu Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA). Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) mengambil alih sepenuhnya fungsi pengurusan pinjaman perumahan daripada Bahagian Pinjaman Perumahan (BPP) dengan mengekalkan kemudahan dan faedah pinjaman perumahan sedia ada kepada semua penjawat awam.  Semoga Perkongsian informasi, maklumat, makluman, pemberitahuan, laman web, sesawang, pautan, portal rasmi , panduan, bahan rujukan, sumber rujukan dalam post di blog Bumi Gemilang berguna dan dapat membantu para pengguna.

. .

Sila Klik :

.

Untuk Pengguna Login Kali Pertama,

Sila Klik ‘Pendaftaran ID Baru’ di sebelah Kanan.

atau

Semakan SMS untuk Baki Pinjaman Perumahan Kerajaan bagi Kakitangan Awam (Kerajaan)

Taip BPP  <jarak>  baki  <jarak>  Nombor Kad Pengenalan

Dan hantar ke 15888.

……………………………………………………………………….

Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang.

(1)  Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.

(2)  Join / Sertai   2 Telegram Groups blog Bumi Gemilang.

(3)  Follow Twitter blog Bumi Gemilang.

(4)  Follow Google+ blog Bumi Gemilang.

………………………………………………………………………………….

Syarat Kadar Kelayakan Baru Pinjaman Perumahan Pejawat / Kakitangan Awam Mulai 1 Januari Tahun 2015.  

………………………………………………………………………………………………….

Mulai 1 Januari 2016, Bahagian Pinjaman Perumahan (BPP) dikenali dengan nama baru iaitu Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA). Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) mengambil alih sepenuhnya fungsi pengurusan pinjaman perumahan daripada Bahagian Pinjaman Perumahan (BPP) dengan mengekalkan kemudahan dan faedah pinjaman perumahan sedia ada kepada semua penjawat awam.

LPPSA (Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam) Menguruskan Pinjaman Perumahan Penjawat Awam. Ketua Setiausaha Perbendaharaan berkata bahawa kerajaan tidak akan memberhentikan pinjaman perumahan kepada penjawat awam seperti yang dilaporkan oleh sebuah stesen televisyen online baru-baru ini. Malah kerajaan akan menambah baik urusan pembiayaan pinjaman perumahan untuk penjawat awam.

Kerajaan telah menubuhkan sebuah badan berkanun yang dikenali sebagai Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) di bawah Kementerian Kewangan untuk menguruskan semua perkara berkaitan pinjaman perumahan penjawat awam.

LPPSA akan memastikan pinjaman perumahan dibuat secara lebih efisyen dengan mengekalkan segala terma dan kemudahan sedia ada.

…………………………………………………………………………………………………….

Intipati Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025:

* Kementerian Pendidikan berhasrat memastikan kadar akses sejagat dalam kalangan kanak-kanak dari peringkat prasekolah hingga ke peringat menengah atas (Tingkatan 5) menjelang 2020.

* Meletakkan Malaysia dalam kelompok sepertiga teratas dalam pentaksiran antarabangsa mengikut pengukuran Kajian Trend Pendidikan Matematik dan Sains Antarabangsa (TIMSS) dan Program Penilaian Pelajar Antarabangsa (PISA) dalam tempoh 15 tahun akan datang.

* Merapatkan jurang pencapaian antara murid bandar dengan luar bandar, tahap sosioekonomi dan pencapaian antara gender sehingga 50 peratus menjelang 2020.

* Menjana suatu sistem pendidikan yang memberi peluang kepada murid berkongsi pengalaman dan aspirasi demi membentuk dan memperkukuh lagi asas perpaduan rakyat Malaysia.

* Memaksimumkan keberhasilan murid mengikut tahap peruntukan semasa.

* Mengenal pasti 11 anjakan yang perlu dilakukan bagi menghasilkan perubahan yang dihasratkan oleh semua rakyat Malaysia dan setiap anjakan perlu memberi impak kepada sekurang-kurangnya satu daripada lima keberhasilan sistem iaitu akses, kualiti, ekuiti, perpaduan dan kcekapan.

* Melanjutkan pendidikan wajib daripada enam tahun kepada 11 tahun bermula pada umur enam tahun dengan disokong program pengekalan yang disasarkan.

* Melancar Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM) dan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) yang disemak semula pada 2017 bagi mengimbangi set ilmu pengetahuan dan kemahiran seperti pemikiran kreatif, inovasi, penyelesaian masalah dan kepimpinan.

* Standard pembelajaran yang jelas akan dirangka agar murid dan ibu bapa memahami kemajuan yang dijangkakan bagi setiap tahun persekolahan.

* Merombak peperiksaan kebangsaan dan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) secara berperingkat dengan menjelang 2016, soalan berbentuk pemikiran aras tinggi akan merangkumi sekurang-kurangnya 40 peratus daripada soalan dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan sekurang-kurangnya 50 peratus daripada soalan dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

* Menjelang akhir 2013, kerjaya perkhidmatan kaunseling dan akademik akan dimasukkan ke dalam jadual waktu sekolah menengah untuk membantu pelajar membuat pilihan bermaklumat mengenai pelbagai laluan pendidikan yang ditawarkan.

* Menjelang 2025, pelajar Orang Asli, kumpulan minoriti lain, serta murid kurang upaya fizikal dan pembelajaran akan disediakan sekolah yang mempunyai kemudahan dan peralatan lengkap bagi mewujudkan persekitaran pembelajaran yang kondusif.

* Mulai 2016, mata pelajaran Bahasa Inggeris akan dijadikan kertas wajib lulus di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

* Menjelang 2025, setiap pelajar digalakkan mempelajari bahasa tambahan supaya dapat membantu mereka menyertai tenaga kerja global.

* Tumpuan menambah bilangan guru bahasa Cina, Tamil dan Arab bagi memastikan bilangan guru bahasa sepadan dengan keperluan pelajar, selain memperkenalkan bahasa penting lain seperti bahasa Sepanyol, Perancis dan Jepun.

* Mulai 2013, syarat kelayakan kemasukan guru ditingkatkan supaya terdiri daripada kalangan graduan 30 peratus teratas.

* Mulai 2013, guru akan menikmati pengurangan beban tugas pentadbiran supaya boleh menumpukan sebahagian besar masa mereka kepada fungsi teras pengajaran, dengan sesetengah tugas pentadbiran akan diserahkan kepada pusat perkhidmatan terpusat atau kepada guru pentadbiran yang khusus di peringkat sekolah.

* Mulai 2015, semua sekolah memenuhi keperluan infrastruktur asas bermula dengan Sabah dan Sarawak.

* Menambah bilangan model Sekolah Amanah kepada 500 menjelang 2025 dengan melibatkan kumpulan alumni dan badan bukan kerajaan (NGO) yang berpotensi sebagai penaja.

* Kementerian Pendidikan akan menerbitkan laporan tahunan tentang perkembangan setiap inisiatif yang direncanakan dalam pelan ini.

* Kementerian Pendidikan akan membuat semakan berkala tentang pencapaian utama sepanjang pelaksanaan pelan ini pada 2015, 2020 dan 2025.

……………………………………………………………………………………

 

69 thoughts on “Semakan Baki Pinjaman Perumahan Kerajaan bagi Kakitangan Awam (Kerajaan)”

    • salam, tarikh pembayaran akhir adalah oktober 2013. saya sedang menunggu penyata bayaran, bayaran balik wang lebihan bayaran dan geran (permohonan telah dibuat)

  1. shaik jamilur rahman,semakan terkini pinjaman perumahan dan tak pernah bpp hantar sebarang surat bayaran setiap bulan dah hampir 7 tahun berapa jumlah yang kita bayar, semak dalam sistem pun selalu tak dapat ,telipon pun sama juga tunggu sampai abis kerdit

  2. tiada layanan diterima dari bahagian pinjaman perumahankerajaan berkenaan statement pembayaran dan lebihan bayaran, talipon tak pernah berjawab, email tidak dibalas, hantar surat tak ada respon, cari dalam talian tak dapat,permohonan dapatkan geran makan masa berbulan bulan baru dapat itu pun dengan pertolongan orang lain.

  3. sepatutnya semak baki pinjaman dimudahkan seperti sebelum ini..hanya masukan no. ic..sekarang kena melalui sms..dah berpakat dengan sykt komunikasi ke

  4. memang la..kita kan kearah negara maju..semakin maju sebuah negara tu..semakin susah lah segala urusan..macam2 dioarang buat untuk menyusahkan kita..selagi keadaan macam sekarang ni berterusan..maka selagi itula kita akan susah..hanya kita yg boleh mengubah keadaan ini..

  5. salam. saya telah buat pinjaman terdahulu sebanyak rm 52.000…..boleh ke saya ingin membuat pinjaman kali kedua..kerana gaji pokok saya sekarang rm 3800.

  6. saya pesara tentera , ingat kat dalam hutan susah nak makan tapi kat bandar pon susah juga, nak semak bagi pinjaman perumahan lagi susah dari berada kat dalam hutan. zaman makin canggih dak nak menuju ke era negara maju tapi tetap menyusahkan rakyat, hampehhhhhh

  7. salam sya nak semak baki pinjaman perumahan sya .Jangkaan sepatutnya tamat januari 2016. sya setuju sgat dengan komen-komen kenapa le semakin susah sgt nak menyemak.Kelakar la .Tk.

  8. nak semak baki pinjaman perumahan…aplikasi aperr yg depa gunakan…punya lerr payah nak semak…uat bom atom lagi senangggggggg

  9. kenapa tersangat susah untok mendapatkan baki pinjaman perumahan saya.ada on line pon tak dapat lembab sangat

  10. kenapa tak dapat nak akses laman web baru LPPSA ni…nak cek baki pinjaman jer pun….call haram tak dijawabnya…..makin teruk benor birokrasi nya…makin tak efisyen

  11. kenapa sy nak check baki pinjaman sy, keluar status ‘TIADA REKOD’. Yang dok potong pencen bulanan sy tu ada pulak rekod dia… Apa cerita nih?

    • Nak semak baki pinjaman .. hmm . Dalam dah pakai sistem canggih pun, nak mintak penyata baki pinjaman untuk urusan pengeluaran KWSP pun kena hanto surat bagai, dapat ye pulok 2 – 3 minggu lagi.. hmmm

  12. nak settle baki pinjaman perumahan ada call phone direct tak… susah menggunakan phone yang dok menyambung2 ni

Write a Comment

error: Alert: Content is protected !!
Inline
Inline