162 Comments Already

  1. to the officer in charge of sistem sarana ibubapa,

    • Kenapa tidak boleh log in sistem apa tu buruh nya buang masa kita!!!
      sdh cuba berapa kali pun tak boleh ,tidur ge’…..teruknya!!!!!hello anybody home !!!!! laoya

    • satu sistem yg bodoh…
      kalau sistem dah hancur, lembab lebih pada siput, siapa yg nak key in.
      setiap kali nak buka confirm tak dapat.
      ini ke mentraformasikan pendidikan..

      • kitakan isi byk borang yg kena tanda satu persatu>>tiba-tiba kena undur balik isi semula online>>pendidikan kita memang bergerak ke belakang….byk benda yg sama dibuat berulang kali.>>kalau sistem tak canggih jangan lah nak bagi dateline>>tunggu ada yg mati dulu kena strok atau gila meroyan baru nak henti…..dimana kebijaksanaan anda insan yg asyik dok buat paperwork jerrr>>tapi kerja orang lain yg buat!!!!!kejam!!!

      • Ya betul tu…saya dah tggu berjam2 dari beberapa hari lagi tpi tak jga dpt login

    • try to enter the web and I get this message…. This Account Has Been Suspended… what? why? how am I suppose to enter the data?

      • the system failed. I don’t what to do. We are asked to login from 14-19 Nov to update the required info but now what happened? I ‘ve tried not less than 10 times today but all are fruitless efforts. Please, admin, do something.

    • Dh sebulan & berpuluh2 kali cuba log in website ni tpi tak dpt2. Wht should we do? Pls solve the problem. Time is running short.

  2. saya sudah taip seluruh arahan pendaftaran cuma borang soalan itu,tetapi computer saya tiba tiba shut down dan saya tidak dapat guna nama tersebut lagi .Di atas cuma tulis nama telah diguna, cuba nama lain .Saya tidak dapat daftar lagi .Tolong!!!!!!

  3. saya dah stress sgt.sgt slow. lebih slow dari siput. mcmana nak siap ni. asyik harapmaaf kesesakan talian.next time jgn bagi date line. rumahtangga sampir xterurus di sebabkan sarana ni.

  4. kenapa susah sangat mau masuk sistem. kata mau siap 31 Okt. nak masukpun forbidden. Bila mau siap? Mohonlah kepada yang punya sistem ni perkasakanlah laluan. jumlah sekolah di malaysia hampir 10 ribu, pelajar saja hampir 6 juta, ibu saja sudah berapa. kita timbanglah semua perkara sebelum melaksanakan sesuatu hal.

  5. can t use this web side.

  6. sudah seminggu saya cuba key in on line instrumen sarana ibu bapa dan sarana sekolah, malangnya tak pernah dapat sbb berlaku kesesakan talian aplikasi. cam na ni… date line 31.10.13… tolonglah saya….

    • saya sungguh stressssss dengan sarana ni sebab masa singkat diberi dan login tak dapat-dapat. Tidurpun termimpi-mimpi. Kalau tak boleh2 nak isi gane?. Saya tidak mahu bertanggungjawab sebab masalah talian. Ngapalah buat sistem macam nak bunuh orang yang mengisinya.

    • SABO AJELE. GINILAH NAK MENJADIKAN PENDIDIKAN BERTARAF DUNIA PENUH CABARAN. KERJA LAIN LEBIH PENTING DARI NGAJO DAN DIDIK PELAJAR JADINYA.

  7. apa pulak alamat sarana baru. pukul 3.00pg pun tak boleh boleh pun.

  8. Apa punya web side?? bila baru boleh login??

  9. Alhamdulillah tak sampai 10 minit semua dah selesai. ….
    Hanya guna hp Sambil minum kt kedai mamak

  10. sudah penat mencuba untuk masuk laman web sarana dari awal pagi persekolahan sehingga awal pagi ayam belum berkokok masih tidak dapat login,mohon pihak kementerian buat kajian semula,pihak kami sebagai pk hem sanggup bangun se awal 2 pagi untuk login namun masih tidak dapat login,sedangkan tarikh tutup pada 31.10.2013,mohon pertolongan……….

  11. Saya bangun awal pagi untuk mengisi data, tapi masih masalah yg sama. Harap dapat dipermudahkan urusan kami kerana saya perlu mengisi saps dan sppbs.

    • apa dengan masalah website ini. masa dah terbuabg mahu menunggu isi maklumat tetapi masih ada masalah tak dapat log-in…minta pertolongan bagi mempercepatkan kerja.

  12. The website only allows 6 (SIX) concurrent user login. This is too few. I was only given the deadline of 2 days to login and fill in the required information. Too little time. Always say the traffic to log in is at it’s maximum. When i manage to login in and key in the required registration number, after clicking DAFTAR, it goes to a website to say that the website has exceeded it’s max user. Then when i try to log in again, it says my registration number already existed. I had to go to the list and generate the list (which takes hour), and either open/edit the existing number or delete and re-register again. I find that it is better to delete and re-register again. Because if i click on the registration number to delete again, it will bring me to the website which says it has exceeded it’s max user. this is ridiculous. If this happens again, i have to re-generate the list again and edit. then the same thing happens, so it is better that i delete and re-register. I have to wake up at 3am (odd hours) to try this. NOT SUCCESSFUL……You have to allow a search button at the page where you generate the list. And once we login/register, it shouldn’t log us out and say it has reached max user. the login must be secured. Whoever has designed this application, did not think…..

  13. tolonglah…………………………bukan nk mengadap sarana je………………………klu xleh nk siap jangan marah kami eeekkkkkkk………………

  14. tension tahap GABAN dah niiiiiiii……………………..dah 4 hari ………………asyik laluan sesak jeee……

  15. dah naik fadeup dah. tgh malam, awal pagi masih tak dapat buka, mcmana ni.tolong kami bantu kami, kami ini sedih sangat.

  16. Saya sudah cuba banyak kali masukan data sarana sekolah dan sarana ibu bapa tetapi tak dapat. Apa silapnya ? Tarikh tamat hanya tinggal seminggu. Apa cara lain yang boleh saya lakukan.

  17. hai…asyik-asyik kesesakan talian…habis tu bila tak sesaknya? bukan satu perkara sarana ni je kena key in. sppbs ada byk kelas lagi nak kena settle..

  18. Stres betul dengan sistem ini, menyusahkan guru, pelajar dan ibubapa. Tolong pastikan kestabilan dan kecekapan sistem ini sebelum dilaksanakan. Sila beritahu dengan segera bila sistem ini pulih ?

  19. Tarikh dah nak tutup tak mau mau jugak cam mana ni .Makan sarana tidok sarana ke toilet ingat sarana.Sarana ohhhhhh Sarana.

  20. Sudah cuba over 20 kali, tetapi masih tidak boleh masuk untuk kemaskini, nampak tulisan sebegini setiap kali login. Tidak akan cuba lagi, sebab esok tarikh tutup!
    Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: User saranapi_dbpibg already has more than ‘max_user_connections’ active connections in /home/saranapi/public_html/pibg/db.php on line 6
    Haraf Maaf Berlaku kesesakan laluan mengakses pengkalan data. Kesulitan Amat Dikesali.
    Arahan:
    Sila Reload atau Refresh pada muka surat berkenaan.

  21. Sudah cuba over 20 kali, tetapi masih tidak boleh masuk untuk kemaskini, nampak tulisan sebegini setiap kali login. Tidak akan cuba lagi, sebab esok tarikh tutup!
    Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: User saranapi_dbpibg already has more than ‘max_user_connections’ active connections in /home/saranapi/public_html/pibg/db.php on line 6
    Haraf Maaf Berlaku kesesakan laluan mengakses pengkalan data. Kesulitan Amat Dikesali.
    Arahan:
    Sila Reload atau Refresh pada muka surat berkenaan.

    Bila hantar comment ini, keluar pula :Duplicate comment detected; it looks as though you’ve already said that!
    Saya tak faham mengapa, dan apa harus dibuat! Adakah saranapibg itu penting sangat? Kalau penting mengapa tidak diberitahu awal? Saya diberitahu hendak keyin data pada 26.10.13 Cuba sampai hari ini tak boleh login. Kalau tak login apa yang akan berlaku?

  22. ??

  23. Sarana make me merana..,sesak sesak sesak..

  24. alahai boring tambah stres bila nak key in sarana ibubapa n sarana sekolah asik2 sesak jeeeeee

  25. lain kali hangpa pikiaq la kesusahan orang lain sebelum nk suruh buat apa apa.adoih la.

  26. untuk pengetahuan korang .aku memperuntukkan 14 jam untuk masukkan sarana ibu bapa dan sekolah.tu pun sarana sekolah tak siap lagi. bini aku dah tension dah .

  27. Nok daftar pun dok reti …. cuba, tapi dok dapat … guane crite ning …

  28. sistem ini tidak mesra pengguna,kalau inginkan ia disiapkan dengan sempurna kesukaran utk capaian harus di atasi.

  29. tolonglah …matilah! semakin dekat tarikh akhir!

  30. kalau nk buat sistem tu kaji dulu..kebaikan dan kelemahan..bukan main tangkap muat je..bila dh jem macam ni..tension gilerrrrrr..pikiaq noh

  31. kawan2 tak payah masuk data lah…senang cerita.. biar diorang sendiri yang masuk………..

    • setuju sangat2. kita org ada kerja lain nak buat ( core bisnes – mengajar, bukan nak ngadap komputer saja..)

    • tak payah bg nama sarana lebih baik bagi nama sistem kuca lana……..bila dah kuca lana …biarlah dia org yg buat sistem ini yg susun sendiri. …..baru padan muka dia

  32. entah leeee………………………………..buang masa……………….banyak lagi keje lain nak di settle……………………….

  33. apa punya sistem ni? nak suruh kita bagi feedback, konon. nak bagi feedback camna kalau nak log in pun tak boleh. suka sangat bagi cikgu – cikgu tension. stress tak habis – habis. tension dgn student nak ambik exam spm, stpm, tambah lagi dgn sarana sekolah pulak, lepas tu ntah apa – apa e pulak. eeeee, geram betullah.

  34. bodoh punya sistem.

  35. dah nak termuntah…kepala pun dah sakit.dah 3 hari tggu line clear…sesakn je memanjang.hr ni saja br 2 jam tidur.esok nak drive jauh.jom pakat saman kementerian kerana menyebabkan tekanan.

  36. Kalau masalah macam ni tak payah la online. bagi alamat email saja kami email, lps tu masuk sendiri maklumat yang dihantar. ok. mana boleh online untuk beribu orang kalau server untuk ratus orang saja kapasitinya.

  37. x leh masuk

  38. alahai, macam nak mampuih. koja lain tak boleh buat. asyik dok tunggu sarana. buatlah sistem bagi kemaih sikit. buat sakit kepala saja. berapa hari dah nak masuk tak boleh. dah boleh tak terima. kesian kat cikgu2 yang terlibat. tension habiih.

  39. lambat sangat.tak boleh online pun

  40. apa poblem sgtsistem ni.asyik tak boleh isi.bagi masa 3 hari untuk lengkapkan tetapi asyik tak boleh log in.cadangan tu biarlah pakai otak.menyukarkan keadaan orang semua.harap ambil perhatian pihak penaja

  41. Tah pape..buang masa betullah!!

    • guru Data a.k.a JU sarana utk PPD saya dah chased saya krn data sarana belum lengkap. saya bukan tak nak buat tapi inilah masalahnya! terlalu lembap.bukan saja lembap mmg tak boleh masuk pun! utk key in survey pun perlu 10 kali isi semula.sapa lah yg buat sistem sarana ni mmg x aman la hidup sbb menyusahkan org!

    • betullah ayu cakap……………menyusahkan………..nak rasa susahnya kami cubalah pihak berkenaan buat apa rasanya.

  42. en.khusairi…………kami dak x larat nak buat, sakit kepala , start 29 hb hinggalah la ni x boleh2 gak

  43. diaorang buat sistem last minute lepas tu lepas tangan kepada guru, yang jadi mangsa adalah guru…takpalah kalau server tu laju, ini tak..asyik error…apa nak jadi..siapa yang bersalah nanti kalau takdapat login??duedate lagitu..

    • hari ni kononnya utk zon tengah. memang tak boleh masuk langsung ke??

      hari tu kata date line 31 oct. pastu tukar web. dari asyik exceed limit ni tak boleh login langsung pulak.

      camno ni. kata nanti ada pemantauan. kami gak ke yang bakal dipersalahkan?

  44. Tolonglah… satu hari nak kena tengok 10 kali sehari utk boleh log in atau tidak…
    kalau ada berlaku penceraian suami isteri sebab benda nie… rasa tension… nak muntah… sah… semua salah kementerian… Saya tertekan sangat… tiap2 hari saya menangis… tolonglah… dah x boleh tahan lagi… tolonglah…

  45. BODOH mana yang bangunkan sistem ni. Tak pandai maths langsung. Tahu kira tak dalam Malaysia ada berapa sekolah dan berapa pelajar.
    Otak simpan kat mana? Jangan uji kesabaran ibu bapa.. Kami tak ada kerja lain ke nak buat, terpaksa mengadap komputer dari pagi sampai next morning tak boleh log in langsung.
    If your system is not ready, please don’t give us this kind of stupid work to do with ridiculous dateline.
    Keep up the good work..stupid morons..

    • sepatutnya KPM bangunkan sistem ni biar lebih canggih…..baru isi…..nak kejar apa tah kelam kabut sanngat….kalo mcm ni punya sistem buang masa hari nak kena buka..

  46. asyik tunggu………bila boleh log in ?????

  47. sarana jadi merana……………………….dah nak pitam mengadap komputer ni…………….asyik sesak je……………………….

  48. apa dah jadi.Jam 12.00 tengah malam tak boleh masuk juga.

    • Haraf Maaf Berlaku kesesakan laluan mengakses pengkalan data. Kesulitan Amat Dikesali.
      Arahan:
      Sila Reload atau Refresh pada muka surat berkenaan.

  49. jam 4.47pagi pun tak boleh masuk….nak kena cuba jam berapa????

  50. Janganlah nak seksa guru untuk masuk data gunakan sistem bodoh ni,cikgu-cikgu dan tak cukup masa rehat, manalah bertenaga untuk mengajar pada hari seterusnya. Adakah data-data lebih penting daripada kualiti P&P?Topik ini perlu dipertimbangkan oleh KPM sekarang

  51. sama lah kita tak leh masukk……..

  52. Bukan tak sukakan pembaharuan, bukan asyik nak complaint. Tapi kalau dah nak login pun dah tak boleh, asyik mengadap benda ni kerja lain tak boleh buat, apa kisahnya ni? Bagi dateline, tapi nak masuk sistem pun tak boleh, macam mana ni. Penat la!!!!!!!!!!!!!!

  53. Pagi,petang,siang,malam saya cuba gunakan sistem…jawapan sgt mengecewakan…reload n refresh…sampai bila

  54. Masih tidak berjaya login…….memang tidak sempat nak masukkan data.
    Haraf maaf.

  55. Pagi ini baharu tau nak key in, dari pagi sampai sekarang tak jadi !!!!!! Ini kerja siapa ?

  56. sorry bukan tak nak key in data, tapi tak boleh!!!!!!!

  57. Sistem gila…….nak yang tercanggih tetapi pengurusan tak bagus.Kuat lajak pada laju.Sakit jiwa cikgu cikgu malaysia.stressssssssssss………………

  58. toksah cakap sistem pendidikan bertaraf dunia la wei. kokok berderai-derai, amboi, kata sistem kita dikagumi negara-negara lain. tengoklah sistem sppbs, tengok sarana! betul ke mitos yg kata siput berjalan paling lambat? fikir masak2 beb. gua rasa sarana jalan lagi lambat drp siput.

  59. hamba punya tarikh masuk mula pd hari ni… tapi hampeh..ngok ngek punya sistem

  60. Betul ke sistem ni wujud. Semenjak ia dibuka bagi pantai timur 9 Nov sehingga sekarang saya masih belum dapat log in. Hasrat membantu sekolah saya hampir terbantut. Saya memilih untuk menyelaknya waktu lewat malam dgn harapan mendapat talian yg lebih baik, namun, sudah 3 malam saya melewati dinihari saya masih belum berjaya hatta sekadar untuk log masuk. Saya sangat kecewa dengan keadaan begini. Maaf dari saya bagi pihak seluruh alumni Sek.Men.Keb.Gaal andai kami gagal membantu.

  61. merana

  62. hari ni pun sama.baik tak yah buat semua.pakat2 jgn layan je. cipet ……

  63. ape punye kerja ni..karut btul..mnyushkan guru2 je..suruh online semue maklumat ibubapa..sistem slow cam siput babi..tambah beban guru ade la..dh le jadi su pibg x de elaun..tolonnnnng la..

  64. Aku dah merana habis.Siapalah buat sistem giler ni. Guru yang sihat boleh jatuh sakit tetiba je dek kerana sarana ni. Apa punya giler masa singkat diberi, sistem plak tak boleh masuk-masuk. Kejap-kejap buka sarana,tak dapat-dapat. Malang sungguh cikgu yang kena buat sarana ni. Sebelum suruh orang lain buat.CEK DULU SISTEM TUUUUU. NAIK HANTU DAH AKU NIIIII. HEI RASA NAK TELAN JE ORANG YANG BINA SISTEM NIII.

  65. apa dah jadi ni macam nak dera kami je, hampeh

  66. apa dah jadi ni macam nak pekenakan kami je ,hampeh

  67. tolongla…apa pnya sistem la…buang masa,meningkatkan stress dan menyakitkan hati..

  68. malang…. suami bukan cikgu. tiap-tiap malam saya nak log in sampai kul 4 pg tak dapat2. Kena marah suami adalah……..

  69. mls nk buat dah..byk kali bk pn xlepas2…buang masa jee

  70. stress sungguh aku rasa..duk buang masa layan menatang ning. buang karen je.sape yang bangganggg cipta jadah ni..KPM ni cita2 tinggi nak no one tp guna teknologi ketinggalan zaman.

  71. mulai thn depan aku nak letak je jawatan jd s/u pibg. buat sakit jiwa je beban kerja makin byk bkn dapat elaun pun..spbs pun dah cukup tension tak tido mlm.

  72. tak patut betul…

  73. jangan layan sangat6 sarana itu .buat tak tau je dah lele. kalau kita tak masuk pun bukannya potong gaji

  74. SARANA VS MERANA. buat tak tau je. tak masuk pun bukannya potong gaji.

  75. kalau nak buat sistem on line, tengoklah dulu surver besar mana… ini sever sebesar pondok durian, nak suruh beratus ribu org on line. akai tarak ke….?

  76. Makin btambahlah penghuni wad jiwa2 d hospital ni…..

  77. tak buat tak kena pecat pun..

  78. saya dah banyak kali log in nak masuk sarana pibg ini tp tak boleh, berlaku kesesakan talian, jangan kata kami guru tak buat kerja. Siang malam nak mengadap benda ini je, spppbs nak buat, saps baru lepas buat, apdm kena check, apa lagi yang cikgu tak buat, kerja sekolah kat sekolah, ni kat rumah pun berjaga malam sampai pagi nak log in sarana pibg, tp tak ada perubahan, macam mana ni, macamana ni,…..tolong lah wei!

  79. Kenapa Sarana tak boleh log in lagi. Pada hal jadual mulai hari ini hingga 19 November Sabah Sarawak boleh log in….tapi sehingga sekarang merana nak log in……sakit hati. Banyak lagi kerja lain nak buat. Tapi banyak buang masa tunggu nak log ini….yang di papar talian sesak………….

  80. everytime ..log in…”haraf maaf..kesesakan …OMG , bukan kita tak buat kerja..sistem tak buat kerja

  81. masa sudah dikorbankan, elektrik sendiri kami gunakan, wifi sendiri kami yg bayar, apa lagi yang kami tak buat. Pagi petang siang malam . Bukan kami buat kerja” last minute”. Terlalu banyak masa dibuang untuk “key in data” . Lebih banyak dpd mengajar dikelas. Bayangkan saja masa free di sekolah, balik dari sekolah berjaga malam, dinihari sampai ke pagi……..

  82. matlamat e-kerajaan/pendidikan—————-akan tercapai dengan sempurna sekiranya:
    i) kemudahan jalur lebar (Voucher ICT) diberikan kpd para guru bagi
    urusan/tugas kpd kerajaan ( 417,749 guru x RM50/setahun = RM20,887,50.00)
    ii) capaian internet di setiap ceruk rantau dlm negara dapat diakses
    iii) amalan ” try and error” dihapuskan dalam pengurusan
    iv) kerajaan mendahului syarikat perkhidmatan jalur lebar swasta
    v) kerajaan mewajibkan perkhidmatan jalur lebar swasta membekalkan
    perkhimatan percuma kpd setiap
    sekolah dan menjadikan sekolah sebagai anak angkat mereka.
    vii) tidak mengganggu EMOSI para guru yang komited berkhidmat

  83. Matlamat memang baik…….
    Meniti kena hati-hati…titian makin reput.
    Titi hancur…. yang meniti jatuh.
    Matlamat tak kesampaian
    Dia manusia…
    Ada rasa ada jiwa
    …..ada cerita sendiri-sendiri
    Dicubit sekali…hilai ketawanya
    Dicubit kedua,ketiga….berkali-kali masam mukanya
    Oh….guru….sabarlah kamu…

  84. Kenapa slepas tunggu punya lama baru dapat klik tiba2 forbidden?
    Penat sudah guru cuba… pening kepala su menjawab.admin please help..

  85. boleh kena sawan ni. baik jangan layan

  86. sila mantap sistem ini terlebih dahulu baru panggil orang untuk isi….

  87. kami tiada masa untuk duduk sana saja dan asyik cuba click refresh. refresh. refresh……………………………………………………………

  88. Harap juga jgn susah hati Mesti happy. Kalau ada problem keyin itu bukan salah kita. Itu salah KPM yang mencipta transformasi tanpa kenalpasti kelemahan dan cara mengatasinya. Dah tahu sebelum ini byk problem keyin sistem maklumat maka cuba lah cari jalan menyelesaikannya.Tingkatkan keupayaan sistem teknikal. Satu lagi, para guru dah byk kali keyin bila masa mahu hantar ada problem…kena ulang lagi sampai byk kali. Satu responden ambil masa 15 minit utk berjaya dikey in. Bygkan kalau ada 400 responden. So cukupkah tempoh masa 6 hari utk melengkapkannya. Kita para guru diajar utk bekerja smart. So cdgn saya mengapa guru tidak disuruh mengisi rumusan keseluruhan responden sekolah masing-masing. Dan apa ke jadahnya nak key in satu persatu responden. Kan buang masa. Apa rasional utuk key in satu-satu? Belum pasti lagi apa yg cikgu tu key in adalah jwp sebenar responden. Kerana mahu cepat main tembak saja dan akhirnya timbul masalah kesahan. Adalah lebih baik hantar laporan rumusan bagi setiap sekolah Kan senang. Sekolah cuma simpan saja borang atau hard copy soal selidik untuk pemantauan sekiranya perlu. Apa mcm kwn2 setuju tak?

    • sya pun sependapat dgn tuan. Kerja ni senang. Sistem yg digunakan yang menjadikannya susah.

    • saya setuju dgn pndpt tuan..sepatutnya KPM boleh fikirkan cara yang lebih mudah dan tdk membebankan guru. s/u PIBG jga bnyk tanggungjwb yg lain yg prlu dilaksanakan…smua bnda nk kna online.. bukankah tgjwb guru2 perlu lbh fokus kpd p&p krn itulah tgjwb kita yg sebenarnya… kdg2 krn trlalu memikirkn tgs s/u yg trlalu byk ni blh mempengaruhi p&p jga krn guru terlalu stressssssss….btl x kwn2…

  89. kenapo la sistem ni lembab sangat,baru key in masih tidak dapat,siang malam tido bersama laptop……….sakit………jiwa dibuatnya……

  90. saya dah tak tau nak buat apa dah. bagi zon pun tak dapat buka. kenapa ni atau alamat saya salah ke. Kawan-kawan tolong bagi alamat yang lain jika ada.

    • Saya dah 3 hari nak log in. baru dapat log in sesaaaaak. baru isi 10 responden account suspended. apa dah jadi…….! kerja terbengkalai … dahlah banyak nak isi. respondon sekolah banyaklah pulak……

  91. “This account has been suspended”,apo kebenda ni……..19.11 last date utk key in
    x da kerja asyik dok ngadap laptop …….siang mlm mcm mimpi ngeri ni x siap nnti kena tegur aduhai mlg nya jadi jadi pk hem……..tolong………….

  92. Apa sal ni!belum pun habis daftar SARANA tetiba just Sarawak je yg boleh keyin online sarana,tarikh dari 14-19.11……sistem apa ni menyusahkan orang ni……..

  93. sistem ni memeningkan dan membuang masa. lebig baik buat cara manual/offline tak perlu tunggu line clear.

  94. Saya juga sudah beberapa kali masuk online sarana pibg tapi memg tak dapat…terpaksa menunggu sampai pagi di sekolah gara2 utk ini sahaja tapi tetap tak dapat….. selamat bertransformasi……….ini barulah!………..transformasi namanya…

  95. “The account has been suspended.” Hmmmmm……need urgent action. The date line is around the corner. I couldn’t log in. Pleaseeeeeeeee………do something!

  96. ada panjangkan tarikh online sarana?kalau 19/11/2013 due macam mana saya nak isi?Setiap masa kesesakan . Aduh…

    • hrp yg buat portal sarana baca semua keluhan guru2 di sini. perasaan sy pun sama seperti semua keluhan d atas. nasib baik kita di ajar utk bersabar. maka sy bersabar. kerana terlalu tension dan marah boleh merosakkan di sendiri. cobaan kt cerita pendekar bujang lapok

  97. Masuk hari ini dan kali entah yang berapa pulih kali dah log in untuk settel sarana. Ada je alasan dipaparkan. Kali ini lak Account Suspended….pulak….kalau tak boleh log in juga lepas ini, jangan kata kita orang tak buat kerja or buat kerja last minute…masuk hari sebulan dah cuba log ini…..semuanya menduga citakannnnnnnn…….Amin….

  98. kita buat setakat mampu ye S.U PIBG,2014 ibu bapa akan memainkan peranan utk
    pengisian sarana,sehingga sekarang x boleh key in,19.11 last date……sayonara……

  99. Kenapalah sistem sarana ni lembab sangat…. kejap account suspended, kejap 404,403 forbidden… dah satu hari memang tak boleh masuk….Kalau macam ni macam mana nak isi…. tak kan nak menghadap laptop 24 jam ……..bagun pukul 2,3 pagi pun still sama…. haish….

  100. Ini namanya auta saja…menyusahkan orang lain….dah keyin sebahagian lepas tu tak boleh sambung sehingga ke hari ini…

  101. salam kawan-kawan. kita telah mencuba dan mencuba. beratus kali cuba. Hilangkan stress. Jangan layan keja giler nie. marilah kita bercuti………. usah fikir sarana lagi…. biarkan.. biarkan luncai terjun dgn labu2nya… biarkan…. YANG CADANGKAN SARANA NI NTAH BACA ATAU TIDAK KELUHAN KITA………

  102. Apa punya laman. Menyusahkan orang je ni. Bagi date line sampai 19hb je. Dah berpuluh kali login pun masih tak dapat. Siapa punya kerja leeee ni

  103. 19hb. Today is the last day. Cant access at all. Wat to do? Wait and see only lor..

  104. Sistem ini memang bengong! Cuba tuan puan bayangkan bagaimana Desk Officer di PPD nak menjawab kepada pihak atasan bila sistem ini tidak dapat diisi oleh guru-guru. Pegawai lain yang membantu juga kena. Disebabkan sistem sarana online ini ramai yang dapat dosa kerana sumpah seranah melepaskan perasaan. Bukan tak nak buat tapi sistem ini memang bengong.

  105. Hari ini last day key in online sarana utk sabah x le lagi ni……….aduhai mlgnya nasib siang mlm asyik ngadap laptop……..

  106. woit.. dah beratus kali cube login asyik tak dapt je.. forbidden pekebende nyerrrr.. dah la last day ari ni,, nnti kalo ade pe2 hal.. woit system bengong,, ko lah yg tolong jawab ehhhh,,

  107. pagi tadi dapat isi, pastu system down.try login pun xdapat2..matai2..

  108. jawapan yang diterima setiap kali nak login :

    Forbidden

    You don’t have permission to access /pibg/index.php on this server.

    Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request

    • sama saja kita..masalah yg sama dihadapi..giler punya sistem. Inikah yg dikatakan transformasi? Bunyi aje yg cantik tapi macam tin kosong. Satu persoalan yg selalu terbayang di otak saya..untuk siapakah program ini? untuk buat research kot.

  109. tak dapat bukak langsung. tak pelah kita sambung lepas cuti ni je TQ

  110. sistem tidak menepati keperluan semasa.. Perubahan sistem pendidikan xkn terlaksana kalau sistem mcm ni yg diguna dalam pendidikan Malaysia.. Core Buisness seorang guru adalah mendidik, tetapi skrg lebih kepada kerja2 pengkeranian… masalah sebenar bukan pada kerja2 sampingan tersebut, tetapi salah satu contoh masalah besar yg dialami ialah masalah sistem online yg jelas tidak menggambarkan perkembangan sistem pendidikan yang matang.. mohon pihak yang bertanggungjawab selesaikan dahulu masalah pada peringkat atasan, supaya pelaksanaan pada peringkat bawah boleh dijalankan.. harap fhm keadaan kami…

  111. Sistem perlu mantap, baru boleh kita gelar sebagai transformasi… ni “ibarat kail panjang sejengkal, lautan luas hendak diduga”.. jika nk laksanakan sesuatu “alang2 menyeluk perkasam, biar sampai ke pangkal lengan”.. bak kata orang “alang2 mandi biar basah”… sbb bila guna sistem yang “hangat-hangat tahi ayam” je, kmi rakan2 guru ni ” makan tak kenyang, tidur tak lena” dibuatnya.. harap pihak yang berkenaan mendengar keluhan rakan2 guru ini, sekurang-kurangnya tak la kami ni “seperti anjing menyalak bukit”..

  112. hai teman pendidik, adakah sistem ini berfungsi. saya dah mula keyin pada 14.11 2013 hingga hari ini jam 5.00pagi duduk mengadap laptop. malangnya sistem sesak.adakah KPM sudah kaji semua sistem yang dibuat. kita nak tiiru negara luar tapi tak pula menoleh pada 1001 macam kekurangan pada negara kita. sepatutnya perbetulkan sistem lama yg ada.sistem lama lebih mudah dan tidak menyusahkan ribuan guru.

  113. sya pun begitu..nanti tak dapat key in siapa yang nak bertanggungjawab…bukan tak nak key tapi mmg keluar error selalu forbidden 404 lah..apa kejadah nya benda macam ni, ingat nak mempernudahkan tetapi menyusahkan dan merumitkan lagi kerja..

  114. sehingga kini saya masih lagi mencuba…..mana tau ada keajaiban……………..tetapi memang …………………………..
    Forbidden
    You don’t have permission to access /pibg on this server.
    Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

    benda ni juga yang tak habis-habis keluar di skrin…..

  115. apa crita dengan yang tak dapat key in, aku cuma dapat key in tak sampai 40 soal selidik..

  116. Apa cretanya…….sampai sekarang tak boleh log in saRANA……agaknya log salah alamat emel…tapi itulah yang disarankan….masuk jek FORBIDDEN……..

    nayalah …….malas dah nak log in…..

  117. semua sistem kerajaan mcm haram

  118. alamak saya lansungggggggg tak ingattttttttt,tarikh luput dah berlalu seminggu yg lalu,SORIIIII ja yg mampu saya katakan.

  119. Adui..mmg x bole bkk da ke sistem ni ble nk isi bln nov after kursus dia suh isi 14nov..ble bkk 14 nov..xbole..smpi skrg..ble bkk td sstem diselenggara..whats going on??????

  120. mapuhhhhh belam cacang dok tunggu ngadap laptop pah cerohhhh

    • betuii…betuiii…betuiii….saya pun sampai sekarang masih gagal mengisi sarana ibu bapa dan sekolah…menyampah tambah gerammmm…nanti kita jugak yang salah nanti.sedangkan kita dh berusaha utk masuk tp sistem yg x bersedia…macamana dengan sekolah2 lain ekkk…

  121. ID pn sya blum tahu..Portal sarana ni..siapa boleh bantu

  122. ADE MASALAH LAGI KEY IN DATA 2014.. APA KATA ANDA?

  123. siapalah yg gatai buat sarana yang lembab ni.. betul betul menyusahkan org…tunggu sampai l a.m. pun still x dpt masuk..hampehh

    • Kerja gila……….nak buat sangat habis berjuta-juta….tapi sistem teruk.Cikgu2 yang sakit jiwa.poorahhhh…

  124. LAGI BAGUS TUTUP JER SISTEM NI.MENYUSAHKAN JER.BILA MASA NAK PERGI NGAJAR.ASYIK NGADAP SISTEM BANGANG CAM NI.

Write a Comment

%d bloggers like this: