→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan SPM 2023, 2022, 2021 + Skema Jawapan (Semua Subjek)
.
→ → Koleksi Nota Ringkas dan Padat, Soalan, Latihan, KBAT, Peperiksaan, Ujian Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5, 6 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6

→ → Contoh Soalan UASA (Ujian Akhir Sesi Akademik) Tahun 4, 5, 6 dan Tingkatan 1, 2, 3 + Skema Jawapan

.

→ → SPM 2023, Tingkatan 5 (Tahun 2023) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Tingkatan 4 (Tahun 2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Koleksi Buku Teks Digital Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6

.

→ → Tingkatan 1, 2, 3 (Tahun 2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 (2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tingkatan 1, 2, 3 + Skema Jawapan

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tahun 4, 5, 6 + Skema Jawapan

.

→ → Modul Soalan 42 Subjek SPM, Tingkatan 4, 5 + Skema Jawapan (Format Baharu)

.

Amalan Menabung Dalam Kalangan Masyarakat

.

.

Amalan Menabung Dalam  Kalangan Masyarakat

Soalan :

Contoh Karangan 1 :

Amalan menabung merupakan   satu   amalan   yang   sewajarnya   diterapkan   dan dijadikan amalan oleh masyarakat pada hari ini.    Seiring dengan perkembangan teknologi yang semakin pesat bak ‘cendawan tumbuh selepas hujan’ proses menabung kini menjadi lebih mudah dan efektif dengan adanya   kemudahan   perbankan   Internet.   Justeru,   marilah kita bersama-sama mengaplikasikan amalan ini dalam kehidupan seharian agar kemaslahatannya dapat dinikmati bersama.

Umum mengetahui bahawa menabung merupakan satu langkah yang ampuh untuk individu menyimpan   wang   bagi   kegunaan   kecemasan.   Terdapat   satu   aforisme   Melayu yang berbunyi malang tidak berbau. Aforisme ini jelas menunjukkan bahawa kita perlu sentiasa bersiap siaga menghadapi sebarang malapetaka kerana perkara seperti ini boleh berlaku pada bila-bila masa sahaja. Oleh itu mujtamak Malaysia diseru agar menjadikan menabung sebagai rutin harian bagi mengelakkan diri dibebani hutang bagi   membiayai kes-kes kecemasan.

Di samping itu, menabung juga amat signifikan untuk masa hadapan anak-anak lebih-lebih lagi apabila dikaitkan dengan pendidikan. Di sini, ibu   bapa   jelas   perlu memainkan peranan mereka dengan cara membuka akaun bank yang khas bagi tujuan tabungan pendidikan anak-anak. Dengan adanya simpanan ini   impian   ibu   bapa   untuk melihat anak-anak melanjutkan pembelajaran ke Menara   Gading   adalah   lebih   cerah. Izharnya, bagi memastikan masa hadapan anak-anak terjamin ibu bapa perlulah mula menabung demi membiayai pendidikan pada masa akan datang.

Konklusinya,   sememangnya   tidak   dapat   dinafikan   lagi   amalan   menabung mempunyai   1001   kepentingan   yang   wajar   dititikberatkan   oleh   sarwajagat   Malaysia. Dengan itu bersamalah kita berganding bahu demi meneruskan usaha menerapkan amalan mulia ini dalam kehidupan seharian masyarakat kini. Ingatlah ’sedikit sedikit lama lama menjadi bukit’.

.

…………………………………………………………………………………………………

Contoh Karangan 2 :

Petikan membincangkan amalan menabung dalam kalangan masyarakat. Persoalannya apakah amalan menabung dalam kalangan masyarakat?

Antara amalan menabung dalam kalangan masyarakat pada masa kini adalah secara fizikal atau perbankan   Internet   bagi   menggalakkan   lagi   masyarakat   menyimpan wang simpanan mereka. Seterusnya   masyarakat   perlu   membeli   mengikut   keperluan bukannya kehendak agar dapat menabung duit simpanan mereka.

Di   samping   itu,   ibubapa   memainkan   peranan   untuk   membimbing    anak-anak mereka sejak kecil lagi untuk membeli barang keperluan sahaja selebihnya wang untuk simpanan masa depan. Oleh itu, simpanan masa depan ini sangat penting dalam kalangan masyarakat. Terdapat   banyak   kegunaan   iaitu,   untuk   masa   kecemasan,   pendidikan, membaiki kereta, kos perubatan dan kehilangan kerja secara tiba-tiba.

Ibu bapa   perlu   mendidik   anak-anak   menabung   untuk   masa   depan   mereka contohnya ibubapa membuat akaun tabungan pendidikan   untuk   anak   mereka   sejak   kecil lagi. Bak kata pepatah meluntur buluh biarlah dari rebungnya.

.

…………………………………………………………………………………………………

Contoh Karangan 3 :

Amalan menabung merupakan satu amalan mulia yang tidak lagi   asing   dalam kalangan masyarakat.   Dasawarsa   ini,   amalan   menabung   boleh   dilakukan   secara   fizikal atau perbankan Internet bergantung kepada kemudahan individu oleh itu terdapat beberapa kebaikan amalan menabung dalam kalangan masyarakat.

Antara kebaikan amalan menabung termasuklah dapat menjadi dana sewaktu kecemasan. wang yang disimpan di dalam tabung atau simpanan bank akan menjadi wang persediaan sekiranya berlaku sebarang perkara yang tidak diinginkan persis kata pepatah Melayu sediakan payung sebelum hujan. Sekiranya kereta mengalami kerosakan   atau seseorang kehilangan kerja secara tiba-tiba, wang simpanan ini memainkan peranan yang penting dengan membantu menyara dan menampung kos serta kehidupan seharian.

Selain itu, amalan menabung dapat   menjamin   masa   depan   yang   cerah.   Murid- murid lepasan   Sijil   Pelajaran   Malaysia   sudah   tentu   bercita-cita   untuk   melanjutkan pelajaran mereka sehingga ke menara gading. Oleh hal   yang   demikian,   wang   simpanan hasil daripada amalan   menabung   akan   membantu   pelajar-pelajar   untuk   merialisasikan impian mereka. Wang simpanan ini akan diperuntukkan sebagai yuran untuk kemasukan pelajar ke universiti yang mereka impikan.

Kesimpulannya,   amalan    menabung    haruslah    diterapkan    dalam    kalangan masyarakat   di   Malaysia   kerana   sedikit-sedikit   lama-lama   menjadi    bukit.    Penerapan amalan menabung dalam diri akan melahirkan masyarakat yang bijak   dalam   pengurusan wang dan berdisiplin dalam kehidupan.

.

…………………………………………………………………………………………

Contoh Karangan 4 :

Simpanan jaminan masa depan merupakan frasa yang menunjukkan kepentingan menabung kepada pelbagai pihak pada masa ini. Oleh itu,   setiap   individu   perlulah menabung untuk memastikan masa depan terpelihara dengan bantuan   wang   simpanan. Amalan menabung juga memberikan pelbagai impak positif kepada setiap individu.

Kini, menabung merupakan suatu   perkara   yang   mudah   untuk   dilakukan   kerana boleh dilakukan   secara   fizikal   serta   perbankan   Internet   mengikut   kemahuan   setiap individu. Secara amnya,   perbankan   Internet   lebih   selamat   digunakan   serta   mudah digunakan di mana-mana sahaja. Walau bagaimanapun, menabung secara   fizikal   masih relevan untuk diamalkan pada era teknologi moden ini  mengikut kemahuan individu.

Selain itu, ibu perlu perlulah menyediakan tabungan pendidikan untuk anak-anak sebagai persediaan awal mereka untuk melanjutkan pelajaran   ke   institut   pengajian   tinggi agar amalan berhutang dapat dielakkan. Kesannya, anak-anak sudah persediaan kewangan untuk menghadapi fasa yang lebh mencabar serta mengelakkan berlaku masalah kewangan kerana ibu bapa mereka yang bersikap sediakan payung sebelum hujan   dan berfikiran panjang.

Kemudian,   amalan   menabung   juga    sangat    membantu    ketika    detik-detik kecemasan kerana malang tidak berbau. Oleh itu, amatlah penting untuk menabung agar mempunyai dana kecemasan supaya dapat digunakan pada saat-saat yang tidak terduga. Contohnya, wang simpanan dapat   membantu   untuk   membiayai   kos   perubatan   jika seseorang individu terlibat dalam kemalangan jalan raya yang mengakibatkan banyak kerosakan dan juga kecederaan

……………………………………………………………………………………………….

.

……………………………………………………………………………………………

.

…………………………………………………………………………………………….

.

…………………………………………………………………………………………….

.

…………………………………………………………………………………………….

.

…………………………………………………………………………………………….

.

…………………………………………………………………………………………….

.

…………………………………………………………………………………………….

.

…………………………………………………………………………………………….

.

Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang :

(1)  Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.

(2)  Join / Sertai   2 Telegram Groups blog Bumi Gemilang.

(3)  Follow Twitter blog Bumi Gemilang.

………………………………………………………………………………….

.

Terima Kasih kerana membaca post ini.

…………………………………………………………………………………

.

Write a Comment