→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan SPM 2023, 2022, 2021 + Skema Jawapan (Semua Subjek)
.
→ → Koleksi Nota Ringkas dan Padat, Soalan, Latihan, KBAT, Peperiksaan, Ujian Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5, 6 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6

→ → Contoh Soalan UASA (Ujian Akhir Sesi Akademik) Tahun 4, 5, 6 dan Tingkatan 1, 2, 3 + Skema Jawapan

.

→ → SPM 2023, Tingkatan 5 (Tahun 2023) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Tingkatan 4 (Tahun 2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Koleksi Buku Teks Digital Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6

.

→ → Tingkatan 1, 2, 3 (Tahun 2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 (2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tingkatan 1, 2, 3 + Skema Jawapan

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tahun 4, 5, 6 + Skema Jawapan

.

→ → Modul Soalan 42 Subjek SPM, Tingkatan 4, 5 + Skema Jawapan (Format Baharu)

.

Amalan Menuntut Ilmu Dalam Kehidupan

.

.

Amalan Menuntut Ilmu Dalam Kehidupan

…………………………….

Pendahuluan 

llmu Jambatan Hidup – kata-kata yang membuktikan bahawa ilmu sangat penting dalam kehidupan manusia. -jika seseorang itu tidak mempunyai ilmu, mereka akan ketinggalan dan mereka akan mengalami kesusahan dalam kehidupan – untuk memperoleh serta mendalami ilmu, kita perlu berusaha dengan gigih kerana ilmu tidak datang sendiri – Bak kata peribahasa, yang bulat tidak datang bergolek dan yang pipih tidak datang melayang.

Isi 

Kepentingan / manfaat I kebaikan menuntut ilmu pengetahuan

  1. Mendapat kesenangan hidup – bergaji lumayan – mendapat pekerjaan yang hebat dengan kepakaran yang dimiliki – merancang kehidupan dengan yang lebih sempurna – dapat berbelanja mengikut kehendak – dapat melancong, membeli pakaian dan menyara kehidupan – situasi ini mungkin berbeza dengan mereka yang kurang berilmu dalam hidup mereka – mengubah kehidupan dengan membina rumah yang lebih selesa, berkereta yang sesuai dengan taraf kehidupan dan mampu memiliki keperluan asas dan kehendak did.
  2. Disanjung tinggi dan dihormati – dihargai oleh masyarakat kerana ilmu dan kepakaran yang dimiliki dalam sesuatu bidang – bidang agama, bidang sukan, masakan dan sebagainya – perkhidmatan orang yang berilmu digunakan untuk kepentingan umum – contohnya, doktor mampu memberi rawatan kepada pesakit, pendakwah mampu memberi kesedaran kepada masyarakat dan guru boleh menyampaikan ilmu kepada para pelajar – jasa mereka akan dihargai kerana mereka telah berjaya memberikan perkhidmatan yang diperlukan – menjadi idola atau pakar rujuk masyarakat.
  3. Mendapat peluang pekerjaan yang lebih baik – mudah untuk mendapat kerja. – mampu untuk menjawat jawatan yang lebih tinggi – hasrat dan cita-cita kita hanya akan tercapai jika kita mempunyai ilmu – pekerjaan yang baik seperti guru, doktor, peguam dan akauntan – mendapat jawatan yang tinggi dan bergaji besar – menjamin kehidupan.

Kesimpulan 

Ilmu amat penting dalam kehidupan – kita janganlah membuang masa dengan melakukan perkara yang tidak bermanfaat. Gunakanlah masa yang ada untuk menuntut ilmu dalam pelbagai bidang – hendak seribu daya tak nak seribu dalih.

.

…………………………….

Write a Comment