→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan SPM 2022, 2021, 2020 + Skema Jawapan (Semua Subjek)

→ → Koleksi Nota Ringkas dan Padat, Soalan, Latihan, KBAT, Peperiksaan, Ujian Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6

.

→ → Contoh Karangan Pilihan Bahasa Melayu BM SPM 2022

.

→ → Modul Soalan 36 Subjek SPM, Tingkatan 4, 5 + Skema Jawapan (Format Baharu)

.

→ → Koleksi Buku Teks Digital KSSM Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tingkatan 3 + Skema Jawapan (Semua Subjek)

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tahun 6 + Skema Jawapan

.

→ → Koleksi Buku Teks Digital KSSR Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6

.

→ → → ★ Join / Follow Facebook dan Telegram Blog Ini

.

Contoh Karangan E-mel Tidak Rasmi

.

.

Contoh Karangan E-mel Tidak Rasmi

Kamu baru sahaja menerima e-mel daripada seorang rakan. Baca e-mel itu dan berikan respons kamu terhadap perkara-perkara yang terkandung dalam e-mel tersebut.

Panjangnya e-mel anda antara 150-200 patah perkataan.

.

.

.

CONTOH JAWAPAN :

Daripada: sofiyya@e-warkahGG.com

.

.

Kepada: hana@e-mel.com

Perkara: Aktiviti Bersama Jiran

Hana

Saya khabar baik di sini. Saya dan keluarga sihat-sihat sahaja. Awak pula apa khabar? Saya harap awak dan keluarga sihat selalu. Maaflah saya sibuk dengan kegiatan di sekolah sehingga kita jarang bertemu. Saya pun rindukan awak.

Hana, saya akan senaraikan beberapa cara untuk membantu awak. Saranan yang pertama adalah awak berdua boleh membuat senaman pagi bersama-sama. Itu tidak akan mendatangkan apa-apa masalah kerana awak bersenam untuk kesihatan. Awak boleh memilih untuk bersenam di sekitar kawasan perumahan awak atau bersenam di taman yang berdekatan. Aktiviti bersenam bersama-sama boleh mengeratkan hubungan di antara jiran tetangga. Ia juga boleh membantu kita mempraktikkan gaya hidup sihat.

Saranan saya yang kedua adalah awak berdua boleh berjumpa di perpustakaan untuk belajar atau mengulang kaji pelajaran bersama-sama. Kemungkinan besar awak berdua mempunyai kelemahan pada subjek-subjek yang berlainan. Contohnya, jika awak kurang mahir dalam subjek Matematik tetapi dia mahir dalam mata pelajaran tersebut, awak bolehlah memintanya untuk mengajar awak .Begitu juga sebaliknya. Ia akan mengeratkan lagi hubungan awak dan jiran awak.

Saranan saya yang ketiga ialah awak berdua boleh pergi dan pulang dari sekolah bersama-sama jika awak berdua bersekolah di sekolah yang sama. Namun, jika awak berdua berlainan sekolah, tidak salah jika awak berdua berjalan bersama-sama sehingga di simpang laluan lalu berpisah untuk ke sekolah masing-masing. Jika awak melakukan ini setiap hari, awak mempunyai teman untuk ke sekolah. Sudah tentu dia ingin berbual dengan awak dan tidak lagi bersikap pendiam dan pemalu seperti yang awak fikirkan.

Saya harap saranan-saranan yang saya berikan dapat membantu awak. Sehingga kita bertemu di sekolah nanti. Yang benar

Sofiyya

.

…………………………………………………………………………………………

Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan SPM (Terkini) :

.

……………………………………………………………………………………………

.

Write a Comment

error: Alert: Content is protected !!