.

Tahniah ! Syabas ! Sila Lihat → → Senarai Nama Calon Cemerlang SPM 2023

.

→ → Koleksi Nota Ringkas dan Padat, Soalan, Latihan, Jawapan, Peperiksaan, Ujian Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5, 6 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan SPM 2023, 2022, 2021 + Skema Jawapan (Semua Subjek)

.

→ → Contoh Soalan UASA (Ujian Akhir Sesi Akademik) Tahun 4, 5, 6 dan Tingkatan 1, 2, 3 + Skema Jawapan

.

→ → Koleksi Nota Ringkas Semua Subjek Mengikut Tingkatan dan Subjek

.

→ → Koleksi Buku Teks Digital Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6

.

→ → SPM 2024, Tingkatan 5 (Tahun 2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Tingkatan 4 (Tahun 2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Tingkatan 1, 2, 3 (Tahun 2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 (2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tingkatan 1, 2, 3 + Skema Jawapan

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tahun 4, 5, 6 + Skema Jawapan

.

Langkah-Langkah Yang Boleh Dilaksanakan Bagi Menangani Gejala Gejala Buli Siber

.

.

Langkah-Langkah Yang Boleh Dilaksanakan Bagi Menangani Gejala Gejala Buli Siber

Soalan :

Contoh Karangan :

.

Mutakhir ini, isu buli siber menjadi bualan masyarakat. Buli siber terjadi kepada individu- induvidu yang taasub terhadap media sosial. Oleh itu, semua pihak wajarlah menggalas obligasi dalam menangani gejala buli siber yang merupakan isu yang sangat serius dalam kalangan pengguna maya. Oleh itu, pelbagai usaha efektif serta efisien wajarlah dilaksanakan bagi mencegah sekali gus menamatkan gejala ini. Persoalannya, apakah langkah-langkah yang dapat dilaksanakan bagi menangani gejala buli siber ini?

Ibu bapa memainkan peranan yang paling utama dalam menangani buli siber kerana mereka ialah orang terdekat dengan mangsa buli. Oleh itu, ibu bapa perlulah peka dan prihatin terhadap perubahan perangai anak-anak yang menjadi mangsa buli siber. Tamsilnya, ibu bapa boleh memulakan perbualan ringkas dengan bertanyakan masalah yang membelenggu diri anak-anak dalam rutin harian mereka semasa melayari media sosial. Hal ini dikatakan demikian kerana anak-anak tidak cenderung untuk meluahkan apa-apa permasalahan yang dihadapi oleh mereka. Natijahnya, anak-anak akan sentiasa berfikiran positif dan tidak akan membiarkan buli siber merendahkan semangat mereka. Tegasnya, setiap ibu bapa perlulah menumpukan perhatian kepada anak-anak agar mereka tidak menjadi mangsa buli siber.

Selain itu, pihak kerajaan perlulah menggalas obligasi dalam menyebarkan kesedaran sivik kepada pengguna siber tentang etika penggunaannya. Pelbagai kempen kesedaran secara dalam talian boleh dilaksanakan bagi memupuk kesedaran pengguna tentang betapa pentingnya penggunaan media sosial secara berhemah agar tiada kes buli berlaku. Sebagai contoh, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia menghasilkan ceramah motivasi dalam bentuk video berdurasi pendek yang efektif. Hal ini dikatakan demikian kerana pengguna siber di Malaysia cenderung untuk membuli mangsa secara lisan seperti mengejek dan mengeluarkan kata-kata kesat kerana kurang pengetahuan tentang keburukan buli siber. Implikasinya, ramai akan sedar akan impak negatif yang disebabkan oleh buli siber kepada mangsa buli kerana akhlak yang buruk umpama cuka yang merosakkan madu.

Di samping itu, individu terdekat dengan mangsa buli wajarlah mengambil langkah proaktif dengan melaporkan insiden buli agar implikasi yang lebih teruk dapat dielakkan. Hal ini dikatakan demikian kerana ramai individu yang menyaksikan kejadian buli siber ini hanya berdiam diri kerana takut menjadi mangsa seterusnya. Misalnya, kawan karib mangsa buli boleh menyarankan mangsa untuk mendapatkan khidmat kaunselor selepas melaporkannya kepada pihak berwajib. Hal ini bagi meminimumkan impak negatif yang boleh mendorong ke arah kejadian yang lebih teruk seperti kemurungan atau membunuh diri. Tegasnya, individu terdekat perlulah mengambil berat tentang mangsa buli siber di sekeliling mereka agar masalah buli siber dapat ditangani.

.

.

Konklusinya, gejala buli siber merupakan isu yang sangat serius dan perlu dikawal dengan kadar segera tanpa sebarang kompromi. Semua pihak wajarlah mengambil tindakan proaktif dalam membanteras jenayah buli siber ini bagi melahirkan generasi siber yang lebih positif dan bertanggungjawab. Sekiranya semua pihak memandang remeh akan isu ini, ramai individu yang akan mengalami kesan negatif sekiranya menjadi salah seorang daripada mangsa buli siber. Oleh hal yang demikian, kita perlulah berganding bahu dalam memaksimumkan usaha bagi menangani isu buli siber.

…………………………………………………………………………………………

.

……………………………………………………………………………………………

.

…………………………………………………………………………………………….

.

…………………………………………………………………………………………….

.

…………………………………………………………………………………………….

.

…………………………………………………………………………………………….

.

…………………………………………………………………………………………….

.

…………………………………………………………………………………………….

.

…………………………………………………………………………………………….

.

Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang :

(1)  Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.

(2)  Join / Sertai   2 Telegram Groups blog Bumi Gemilang.

(3)  Follow Twitter blog Bumi Gemilang.

………………………………………………………………………………….

.

Terima Kasih kerana membaca post ini.

…………………………………………………………………………………

.

Write a Comment