You dont have javascript enabled! Please download Google Chrome!

Modul Soalan Bahasa Arab untuk SPM + Skema Jawapan

Sila SHARE Kepada Kawan-Kawan Dengan Menekan Butang Di Bawah > > >

Program Bimbingan Peperiksaan SPM: Modul Soalan Bahasa Arab + Skema Jawapan. Calon wajib menduduki semua kertas peperiksaan bagi mata pelajaran yang didaftar. Calon yang tidak dapat menduduki mana-mana kertas peperiksaan bertulis atau melaksanakan ujian lisan khusus calon persendirian akan dianggap TIDAK HADIR bagi mata pelajaran berkenaan. Calon yang tidak dapat menduduki atau tidak hadir sesuatu kertas peperiksaan dikehendaki mengemukakan dokumen sokongan seperti surat perakuan doktor atau surat kebenaran khas Pengarah Peperiksaan.

. .

Sila Klik :

………………………………………………………………………………………

Juga Klik :

.

.

…………………………………………………………………………………..

.

★ untuk terima Soalan Peperiksaan, Jawapan, Tips, Ramalan, Nota, Latihan, Informasi …  .

★  Like dan Follow Facebook Kami :

Sila Klik : https://www.facebook.com/BumiGemilang2.

★  Join / Sertai Telegram Kami :

Sila Klik : https://telegram.me/bumigemilang

.

……………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………..

Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang :

(1)  Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.

(2)  Join / Sertai   2 Telegram Groups blog Bumi Gemilang.

………………………………………………………………………………….

Untuk Rujukan SPM, Tingkatan 4 dan 5  (Soalan Peperiksaan, Nota, Jawapan, Latihan…) :

………………………………………………………………………………….

Komsas Bahasa Melayu : Antologi Tingkatan 4 dan 5 (Cerpen, Sajak, Pantun, Syair, Drama, Prosa Tradisional … ) :

Novel-Novel Bahasa Melayu Tingkatan 4 dan 5 :

English Forms 4 and 5 : Novel + Literature Component (Poem, Short Story, Drama … ) :

………………………………………………………………………………….

(3)  Follow Twitter blog Bumi Gemilang.

(4)  Follow Google+ blog Bumi Gemilang.

………………………………………………………………………………….

Terima Kasih kerana membaca post ini.

Sila baca Post-Post mengikut SUBJEK dan KATEGORI

…………………………………………………………………………………

.
SPM (Sijil Pelajaran Malaysia). 1103 Bahasa Melayu (BM). 1119 Bahasa Inggeris (English). 1223 Pendidikan Islam. 1225 Pendidikan Moral. 1249 Sejarah. 1449 Mathematics (Matematik) . 1511 Science (Sains).

.

3472 Additional Mathematics (Matematik Tambahan). 4531 Physics (Fizik). 4541 Chemistry (Kimia). 4551 Biology (Biologi). 3766 Perniagaan. 3767 Ekonomi. 3756 Prinsip Perakaunan.

.

2611 Pendidikan Seni Visual (PSV). 5226 Tasawwur Islam. 5227 Pendidikan Al-Quran dan Al-Sunnah. 5228 Pendidikan Syari’ah Islamiah. 2361 Bahasa Arab. 6351 Bahasa Cina. 6354 Bahasa Tamil.

.

2280 Geografi. 3763 Reka Cipta. 3770 Sains Komputer. 3769 Sains Rumah Tangga. 3771 Grafik Komunikasi Teknikal. 4572 Sains Sukan. 2215 Kesusasteraan Melayu. 3729 Pertanian.

.

2205 Literature in English. 2612 Komunikasi Visual. 2613 Seni Halus. 2614 Reka Bentuk. 2621 Pendidikan Muzik. 2622 Muzik. 2631 Tari. 2641 Teater. 3754 Pengajian Keusahawanan.

.

3760 Pengajian Kejuruteraan Mekanikal. 3761 Pengajian Kejuruteraan Awam. 3762 Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik. 3768 Asas Kelestarian. 4561 Additional Science (Sains Tambahan).

.

5302 Maharat Al-Quran. 6355 English For Science and Technology (EST). 6356 Bahasa Iban. 5357 Bahasa Kadazandusun. 7101 Pembinaan Domestik. 7102 Membuat Perabot.

.

7103 Kerja Paip Domestik. 7104 Pendawaian Domestik. 7105 Kimpalan Arka dan Gas. 7106 Menservis Automobil. 7107 Menservis Motosikal. 7108 Menservis Peralatan Penyejukan dan Penyamanan Udara.

.

7109 Menservis Peralatan Elektrik Domestik. 7201 Rekaan dan Jahitan Pakaian. 7202 Katering dan Penyajian. 7203 Pemprosesan Makanan. 7204 Penjagaan Muka dan Dandanan Rambut.

.

7205 Asuhan dan Pendidikan Awal Kanak-kanak. 7206 Gerontologi Asas dan Perkhidmatan Geriatrik. 7301 Landskap dan Nurseri. 7302 Akuakultur dan Haiwan Rekreasi. 7303 Tanaman Makanan.

.

7401 Seni Reka Tanda. 7402 Hiasan Dalaman Asas. 7403 Produksi Multimedia. 7404 Grafik Berkomputer. 9216 Kesusasteraan Cina. 9217 Kesusasteraan Tamil. 9221 Bible Knowledge. 9303 Bahasa Perancis. 9378 Bahasa Punjabi.
…………………………………………………………………………………

Arahan Am SPM

Calon wajib menduduki semua kertas peperiksaan bagi mata pelajaran yang didaftar. Calon yang tidak dapat menduduki mana-mana kertas peperiksaan bertulis atau melaksanakan ujian lisan khusus calon persendirian akan dianggap TIDAK HADIR bagi mata pelajaran berkenaan. Calon yang tidak dapat menduduki atau tidak hadir sesuatu kertas peperiksaan dikehendaki mengemukakan dokumen sokongan seperti surat perakuan doktor atau surat kebenaran khas Pengarah Peperiksaan. Dokumen sokongan ini hendaklah diserahkan kepada Ketua Pengawas Peperiksaan sebelum tamat tempoh peperiksaan SPM.

…………………………………………………………………………

Amaran Di Dewan / Bilik Peperiksaan

Calon tidak dibenarkan: 

 1. melipat atau merenyuk kertas jawapan sama ada yang belum ataupun yang telah digunakan.
 2. keluar dari dewan/bilik peperiksaan 30 minit pertama peperiksaan dimulakan dan 10 minit terakhir sebelum peperiksaan ditamatkan kecuali dengan kebenaran Ketua Pengawas Peperiksaan.
 3. membawa keluar dari dewan/bilik peperiksaan kertas peperiksaan sebelum peperiksaan tamat.
 4. mengganggu ketenteraman di dalam atau berhampiran dewan/bilik peperiksaan semasa peperiksaan.
 5. memakai pakaian yang tidak sopan dan mencolok mata.
 6. merokok di dalam dewan/bilik peperiksaan.

…………………………………………………………………………

Larangan Di Dewan / Bilik Peperiksaan

Calon dilarang:

 1. membawa masuk sebarang catatan sama ada pada pakaian atau anggota badan, nota, dokumen seperti buku, lukisan, grafik, akhbar, kamus, kertas, Jadual Waktu Peperiksaan, Kenyataan Kemasukan Peperiksaan, telefon bimbit, alat-alat komunikasi atau peranti elektronik, bekas alat tulis dan beg ke dalam dewan/bilik peperiksaan kecuali alat tambahan yang dibenarkan semasa peperiksaan.
 2. menulis nota pada pakaian, anggota badan, dinding atau meja tulis di dewan/bilik peperiksaan.
 3. mendedahkan kertas peperiksaan atau/dan jawapan peperiksaan sehingga boleh dibaca oleh calon lain.
 4. memberikan pertolongan, mendapatkan pertolongan, berhubung dengan orang lain di dalam atau di luar dewan/bilik peperiksaan walau dengan apa cara sekalipun yang boleh disabitkan dengan perbuatan salah laku dalam peperiksaan.
 5. menukar kertas peperiksaan atau/dan jawapan peperiksaan dengan calon lain.
 6. menukar tempat duduk yang telah ditetapkan tanpa kebenaran daripada Ketua Pengawas Peperiksaan.
 7. menyamar atau membenarkan orang lain menyamar bagi pihak calon.
 8. membuat rujukan di luar dewan/bilik peperiksaan semasa peperiksaan.
 9. membawa kertas peperiksaan keluar dari dewan/bilik peperiksaan semasa peperiksaan.
 10. membawa kertas/skrip jawapan peperiksaan sama ada yang belum atau pun yang telah digunakan keluar dari dewan/bilik peperiksaan.
 11. membawa kertas peperiksaan tertutup keluar dari dewan/bilik peperiksaan.

…………………………………………………………………………

Peringatan

Calon yang melanggar sebarang peraturan peperiksaan dalam Bahagian Larangan di Dewan / Bilik Peperiksaan dianggap salah laku dan akan menyebabkan calon dikenakan tindakan tatatertib. Menurut Peraturan-Peraturan Pendidikan (Penilaian dan Peperiksaan) 1997 dalam Akta Pendidikan 1996 (Akta 550) salah laku ertinya menipu, menyamar, menyeludup apa-apa yang tidak dibenarkan atau apa-apa salah laku yang lain yang disifatkan sebagai suatu salah laku serius oleh Lembaga Peperiksaan. Calon yang disabitkan dengan mana-mana salah laku boleh dikenakan tindakan berikut :-

 1. keputusan peperiksaan digantung sementara menunggu selesainya penyiasatan;
 2. keputusan peperiksaan mana-mana kertas peperiksaan dibatalkan;
 3. keputusan peperiksaan yang dikendalikan di sesuatu pusat peperiksaan diisytiharkan terbatal.

…………………………………………………………………………

28 thoughts on “Modul Soalan Bahasa Arab untuk SPM + Skema Jawapan”

 1. saya siti nur aishah binti mohd zin
  merayu untuk memasuki plkn siri 10/2013
  saya harap dapat mgubah nasib saya apabila masuk disana
  saya berharap agar encik/tuan mempertimbangkan rayuan saya

 2. Kepada JLKN….Saya ibu kepada Erfann Dannial Yahya yang telah terpilih untuk siri 10/2013, ingin mengetahui bagaimana saya boleh memohon pengecualian untuk anak saya kerana dia mempunyai masalah kesihatan dan sebaik saja tamat SPM saya akan masukkan dia ke Kolej Komuniti yang berhampiran rumah saya sementara menunggu keputusan peperiksaan SPM 2012. Saya harap rayuan saya dipertimbangkan nanti.

 3. saya Puan Jacinta @ Junaidah,anak saya tidak terpilih untuk mengikuti PLKN siri 10/2013 sedangkan anak saya amat berminat nak mengikuti program tersebut.boleh tak nama anak saya dimasukkan menggantikan penama yang terpilih yang menolak.kalau boleh PLKN kawasan semenanjung.

 4. kepada jlkn.. saya abang kepada bakal pelatih plkn tetapi saya bimbang dia akan ditempatkan latihan yang jauh. Bagaimana ingin menetapkan tempat latihan yang lebih dekat? saya ingin adik saya mengikuti latihan di daerah temerloh. sekian .

 5. Anak saya telah terpilih ke PLKN Siri 10/2013 tetapi tidak dapat hadir disebabkan masalah kesihatan iaitu Asthma Cronic dan telah mendapat pengesahan doktor Hospital Ipoh. Borang Pengecualian dan repot kesihatan beliau selayaknya dihantar ke JLKN atau ke tempat yang beliau terpilih?

 6. Saya bapa kepada anak saya yang lahir pada tahun 1996 ingin mengetahui tatacara bagaimana ingin membuat rayuan bagi kemasukan program siri 11/2014. Setelah anak saya tidak terpilih. Beliau amat berminat untuk menyertai program plkn.

 7. Tolong beritahu saya email alamat Latihan Khidmat Negara kerana saya ingin beri surat untuk pengecualian disebabkan anak perempuan ada masalah kesihatan scolosis. Sekian, terima kasih.

 8. Dear Sir/Madam,
  I would like to request the email address of Jabatan Latihan Khidmat Negara regard to my daughter recruitment matter.

 9. Saya Tony anak Ayong merayu kepada pihak JLKN untuk menukarkan tempat latihan yang telah diberikan iaitu di sarawak. Ini kerana saya telah menetap di negeri sembilan. saya harap pihak JLKN dapat menukarkan tempat latihan yang terdekat di negeri sembilan.

 10. asSalamualaikum dan slm sjahtera. . .
  Saya mohd sharif. . .saya ingin brtnya. . .bgaimana saya memohon penangguhan plkn melalui Online krn msa yg diberikan kpd sya adalah suntuk buat sya utk mnyiapkn surat penangguhan yg prlu di hantar sblm 15 ogos ini. . . .saya trlalu sbuk shinggakan trlupa m’isi dan menyiapkn surat penangguhan. . .saya m’hon agar dipertimbangkan. . .

 11. Kepada JKLN, saya ingin tahu tentang macam mana memohon untuk masuk
  siri 11/2014, anak saya tak terpilih tetapi dia amat berminat pada program ini.
  Kalau dapat , saya berharap JKLN letakkan anak saya dalam siri pertama
  yang bermula bulan January 2014 kerana dia akan sambung belajar bulan March.

 12. Assalamualaikum…sekarang saya sedang berada di tingkatan 6..saya ingin membuat penangguhan plkn…masalah sibuk telah menyebabkan saya terlupa untuk menghantar borang tangguh plkn…bolehkan saya menghantar borang tersebut lewat memandangkan sekolah cuti dan hanya pada hari sekolah saya boleh mendapatkan pengesahan dari pihak sekolah..harap pihak jlkn mempertimbanmgkan masalah saya ini…maklum balas segera dari jlkn diharapkan…

 13. I want to send an appeal letter to get “certificate of leave. “3rd postponement due to exams in UK. Which address can I send the appeal to? Thank you

 14. saya muhammad zunnurain ingin memohon mauk plkn siri 3/2014
  . saya nak memperbaiki sikap saya diri sendiri.. . saya mohon pihak plkn akan menerima permohonan saya ….

 15. Sukacita sekiranya pihak JLKN dapat mengemukakan alatmat rasmi JLKN, supaya saya dapat memohon anak saya yang berjaya dalam program Khidmat Negara seisi 2014 dapat ditempatkan siri 1/2014. Sekian, terima kasih.

 16. Saya ooi lee ly. Ingin tukar kumpulan dari 2/3 kepada kumpulan 1 kerana kumpulan 2/3 lambat dan tidak dapat masuk form 6. saya ingin ditukar kepada negeri sembilan kampung ulu pari. Harap permohonan sata dipertimbangkan

 17. Assalamualaikum..saya dapat tawaran PLKN..tapi saya juga dapat tawaran kemasukan pengajian diploma..bagaimana hendak membuat penangguhan/prosedur penangguhan..?tarikh lapor diri dan tarikh pendaftaran diploma adalah sama iaitu 6 januari 2014..

 18. Adik saya telah ditetapkan untuk mengikuti PLKN pada ogos ini..bagaimana?jika boleh buat rayuan untuk menukar kem berdekatan/kawasan negeri perak kerana beliau mempunyai bayi..

Write a Comment

error: Alert: Content is protected !!