→ → Contoh Lukisan dan Cara/Teknik Lukisan untuk Soalan-soalan PSV (Pendidikan Seni Visual) Kertas 2 SPM 2023
.
→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan SPM 2023, 2022, 2021 + Skema Jawapan (Semua Subjek)
.
→ → Koleksi Nota Ringkas dan Padat, Soalan, Latihan, KBAT, Peperiksaan, Ujian Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5, 6 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6

→ → Contoh Soalan UASA (Ujian Akhir Sesi Akademik) Tahun 4, 5, 6 dan Tingkatan 1, 2, 3 + Skema Jawapan

.

→ → SPM 2023, Tingkatan 5 (Tahun 2023) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Tingkatan 4 (Tahun 2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Koleksi Buku Teks Digital Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6

.

→ → Tingkatan 1, 2, 3 (Tahun 2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 (2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tingkatan 1, 2, 3 + Skema Jawapan

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tahun 4, 5, 6 + Skema Jawapan

.

→ → Modul Soalan 42 Subjek SPM, Tingkatan 4, 5 + Skema Jawapan (Format Baharu)

.

Punca-Punca Berlakunya Aktiviti Vandalisme

.

.

Punca-Punca Berlakunya Aktiviti Vandalisme

Soalan :

Contoh Karangan 1 :

Vandalisme boleh didefinisikan sebagai satu perbuatan atau   aktiviti   yang memusnahkan harta benda awam.   Dalam   meniti   arus   kemodenan   ini,   kadar   kes vandalisme di negara kian meningkat seperti cendawan tumbuh selepas hujan. Perkara ini boleh diperihalkan apabila baru-baru ini, sekumpulan pelajar di sekolah menengah yang bertindak merosakkan kemudahan seperti kerusi dan meja di dalam bilik darjah. Pelbagai usaha telah diambil oleh pelbagai pihak namun tidak membuahkan hasil. Oleh itu, terdapat beberapa faktor berlakunya kegiatan vandalisme dalam kalangan masyarakat yang harus dikenalpasti.

Antara   faktor   perdana   vandalisme   berlaku    dalam    kalangan    masyarakat termasuklah kurangnya didikan agama dan moral sejak kecil. Ibu bapa diibaratkan sebagai pencorak dan anak-anak merupakan kain putih. Namun, sikap ibu bapa yang terlalu leka akan kesibukan pekerjaan sehingga tidak memberikan pencerahan yang terbaik kepada anak-anak akan pendidikan agama dan moral. Ibu bapa juga   memandang   remeh   akan perkara tersebut dan memikirkan bahawa pendidikan Agama dan   moral   bukanlah   satu elemen yang penting   yang   harus   diterapkan   dalam   diri   anak-anak.   Misalnya,   tidak melayan anak-anak dan tidak mengendahkan mereka untuk melakukan apa-apa sahaja. implikasinya, anak-anak akan membesar tanpa   mempunyai   nilai   moral   dan   keagamaan dalam diri. Tegaslah bahawa kurangnya didikan agama adalah faktor kegiatan vandalisme berleluasa.

Bukan itu sahaja, pengaruh rakan sebaya juga menjadi   penyumbang   kepada vandalisme dalam kalangan masyarakt. Rakan yang baik sudah tentu akan   membimbing remaja atau pelajar ke arah kebaikan. Akan tetapi, terdapat segelintir pelajar yang tersilap memilih kawan yang tidak mempunyai nilai moral dalam diri dan terjerumus ke arah keburukan.   Hal   ini   dikatakan   demikian   kerana   apabila   seorang   rakan   melakukan perbuatan seperti menconteng dinding tandas dan mematahkan kerusi, perasaan ingin turut serta akan timbul dalam diri pelajar atau remaja.   Perkara   ini   juga   akan   membuatkan mereka berasa teruja untuk mencuba benda baharu. Selain itu, pelajar atau remaja terpaksa melakukan perbuatan vandal   supaya   tidak   diejek   oleh   rakan-rakan   sebaya   yang berkelakuan sumbang. Jelaslah bahawa pengaruh rakan akan menjadi punca vandalisme berlaku.

Akhir sekali, sikap masyarakat yang mementingkan diri sendiri dan tidak prihatin menjadi   faktor   berlakunya   vandalisme.   Dasawarsa   ini,   masyarakat   berbilang    bangsa negara menjadi semakin sibuk dalam kehidupan seharian dengan jadual kerja yang   amat padat. hal ini menjadikan mereka tidak peka akan perkara yang berlaku disekeliling terutamanya   aktiviti   vandalisme.   mereka   lebih   mementingkan    pekerjaan    mereka berbanding kes ini yang semakin hangat di negara. misalnya,   masyarakat   tidak mengendahkan lukisan-lukisan yang lucah dan contengan perkataan yang kesat serta tidak membuat sebarang laporan kepada pihak berkuasa   tentang   aktiviti   tersebut.   Izhar   lah bahawa sikap masyarakat sendiri yang acuh tak acuh akan   aktiviti   vandalisme   menjadi punca Kepada aktiviti tersebut berleluasa.

Kesimpulannya, aktiviti vandalisme harus dikekang agar   dapat   melahirkan   negara yang aman dan Harmoni. ibu bapa perlulah menjadi Suri teladan kepada anak kecil kerana Melentur buluh biarlah daripada rebungnya. Di samping itu, masyarakat   juga harus   cakna dan mempunyai kesedaran   akan   impak   negatif   vandalisme   kepada   negara.   sekiranya aktiviti atau kegiatan kegiatan vandalisme masih bergiat dengan aktif sudah   tentu   negara tidak akan bersaing dengan   negara-negara   Maju   yang   lain.   bantuan   dengan   bantuan seluruh   masyarakat   untuk   membanteras   vandalisme,   negara   mampu   menjadi    sebuah negara yang berkembang dengan pesat di samping Melahirkan generasi   muda   yang berintegriti

.

………………………………………………………………………………………………….

Contoh Karangan 2 : 

Pada era globalisasi ini jenayah vandalisme   telah   menjadi   masalah   yang   serius dalam kalangan remaja. Perkara ini dikatakan berlaku disebabkan sikap remaja yang tidak memedulikan kesannya atas alasan kesan tersebut tidak menggugat kehidupan   hariannya. Sikap remaja seperti ini sukar untuk dibaiki   semula.   Persoalannya,   apakah   faktor-faktor yang mencetuskan remaja untuk melakukan jenayah vandalisme?

Antara   faktor   yang   mencetuskan   remaja   untuk   melakukan   jenayah   vandalisme ialah kekurangan perhatian daripada ibu bapa. Hal ini   dikatakan   demikian   kerana kebanyakan penjenayah vandalisme   memusnahkan   harta   benda   awam   adalah   untuk mendapat perhatian ibu bapa mereka. Sering   kali,   pelaku   jenayah   vandalisme   berharap untuk   ditangkap   dalam   kejadian   agar   ibu   bapa   mereka   mengambil   tahu    terhadap mereka. Sebagai contohnya, remaja   di   sekolah akan   melakukan   perbuatan   yang   dilarang dan supaya guru disiplin akan memaklumkan ibu bapanya. Dengan ini, remaja berpeluang untuk bersama-sama dengan ibu bapanya. Tegasnya, pelaku jenayah ini hanya melakukan vandalisme untuk mendapat perhatian ibu bapanya.

Selain itu, aktiviti vandalisme dilakukan oleh seseorang individu akibat   pengaruh rakan sebaya. Hal ini begitu kerana tekanan daripada pengaruh rakan sebaya akan mempengaruhi walaupun remaja   tersebut   tidak   berniat   untuk   melakukan   jenayah vandalisme. Sebagai contohnya,   rakan-rakan   remaja   tersebut   mengejeknya   kerana   tidak ingin bersama mereka untuk merosakkan harta benda awam. Sikap remaja yang tidak berdisiplin juga mengundang berlakunya aktiviti tersebut.

Di samping itu, aktiviti vandalisme dilakukan akibat daripada penguatkuasaan undang-undang yang tidak kukuh. Hal ini dikatakan demikian kerana hukuman   yang dikenakan kepada pelaku remaja adalah ringan seperti bayaran penalti atau perkhidmatan komuniti. Oleh itu, remaja tidak takut untuk melakukan jenayah vandalisme.   Sikap masyarakat juga yang terlalu bersimpati terhadap remaja menyumbang   kepada   salah   laku para remaja. Tegasnya, pihak kerajaan haruslah melaksanakan undang-undang   yang   lebih ketat dan menjatuhkan hukuman yang lebih berat sebelum nasi menjadi bubur.

Faktor lain yang tercetusnya jenayah vandalisme adalah sikap diri   pelaku   yang angkuh dan tidak peduli. Hal ini dikatakan demikian kerana sikap diri adalah asas kepada kehidupan. Oleh itu, jika pelaku jenayah tidak mempunyai sikap diri yang berdisiplin dan kukuh, maka dia tidak memedulikan apa-apa sahaja. Sumbangan kepada sikap diri pelaku yang buruk adalah ibu bapa mereka sendiri. Contohnya, bapa penjenayah pernah terlibat dalam jenayah vandalisme. Perkara   ini   seperti   persis   kata   mutiara   anak   borek   bapak rintik. Dengan ini, sikap diri pelaku jenayah mestilah dibetulkan dengan segera.

Kesimpulannya, segala   strata   masyarakat   mempunyai   tanggungjawab   dan akauntabiliti untuk membendung jenayah vandalisme. Oleh sebab Itu, marilah kita bersama-sama sebagai rakyat yang bersatu padu mengambil inisiatif   untuk   mewujudkan negara yang sejahtera dan harmoni. Hal ini boleh dikaitkan dengan peribahasa Bahasa Melayu, bersama kita teguh, bercerai kita roboh.

.

……………………………………………………………………………………………….

Contoh Karangan 3 :

Pada era globalisasi ini, isu vandalisme   dan   aktiviti   memusnahkan   harta   benda awam yang   sentiasa   meningkat   membimbangkan    semua    orang.    Mengapakah    seseorang itu melakukan aktiviti vandalisme, iaitu memusnahkan harta benda   awam?   Berdasarkan kajian, terdapat beberapa faktor berlakunya aktiviti tersebut.

Antaranya ialah kurang didikan agama dan   moral.   Terdapat   segelintir   anak-anak yang tidak diajar dan didedahkan dengan didikan agama dan moral oleh ibubapa. Pada masa yang sama, ibu bapa tidak memberi teguran yang sepatutnya. Sebagai contoh, ibu bapa tidak menegur dan mempedulikan anak-anak   semasa   mereka   melakukan   aktiviti- aktiviti tersebut. Oleh kerana sentiasa membiarkan   anak-anak   melakukan   hal   tersebut, aktiviti ini telah menjadi satu sikap dan tabiat yang sukar untuk diubah. jadi, ibu bapa haruslah menjadi suri teladan dan sentiasa mengawasi anak-anak   serta   mengajar   perkara yang patut dan tidak patut dilakukan sejak kecil lagi supaya tidak   menjadi   satu   tabiat buruk. Bak kata pepatah, melentur buluh biarlah dari rebungnya.

Selain itu, pengaruh rakan juga   menjadi   antara   faktor   yang   menyebabkan berlakunya   aktiviti   tersebut.   Terdapat   segelintir   remaja   yang   terpengaruh    dengan perbuatan rakan mereka yang merosakkan harta benda awam. Contoh terdekat yang dapat diberikan ialah remaja yang merosakkan harta benda sekolah dan melakukan aktiviti vandalisme di dinding, meja dan kerusi sekolah.   Hal   tersebut   bukan   sahaja   merugikan pihak sekolah, malah menjatuhkan imej sekolah. Oleh hal yang demikian, kita patut mengelakkan   diri daripada terjebak dengan aktiviti sebegini. Seperti yang dikatakan oleh orang tua-tua, kita haruslah sentiasa bijak memilih kawan supaya tidak dipengaruh untuk melakukan aktiviti yangtidak  sepatutnya.

Seterusnya, sikap masyarakat yang tidak prihatin dan mementingkan diri sendiri. Masyarakat sepatutnya   menjadi   contoh   dan   suri   teladan   kepada   generasi   muda. Masyarakat   juga   berperanan   penting   melahirkan   India   individu   yang   bertanggungjawab dan baik. Namun, terdapat segelintir masyarakat yang   membiarkan   dan   tidak   mengambil tahu tentang isu ini. Bagaimanakah caranya untuk mengurangkan masalah ini sekiranya masyarakat mengabaikan dan tidak mengambil berat? Oleh itu, masyarakat harus mengurangkan sikap mementingkan diri serta   tidak   prihatin.   Dengan   ini,   masalah vandalisme dan pemusnahan harta   benda   dapat   dikurangkan.   Contohnya,   kita   harus menegur    sekiranya    seseorang    itu    merosakkan    harta    benda    atau     melakukan vandalisme. Jelaslah bahawa masyarakat memainkan peranan yang penting untuk menyelesaikan masalah ini.

Kesimpulannya, ibu bapa haruslah mendidik anak-anak dengan cara yang betul manakala rakan pula harus bijak dipilih oleh seseorang itu supaya dapat mengelakkan diri daripada terjebak dengan aktiviti vandalisme dan pemusnahan harta benda awam.

…………………………………………………………………………………………

.

……………………………………………………………………………………………

.

…………………………………………………………………………………………….

.

…………………………………………………………………………………………….

.

…………………………………………………………………………………………….

.

…………………………………………………………………………………………….

.

…………………………………………………………………………………………….

.

…………………………………………………………………………………………….

.

…………………………………………………………………………………………….

.

Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang :

(1)  Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.

(2)  Join / Sertai   2 Telegram Groups blog Bumi Gemilang.

(3)  Follow Twitter blog Bumi Gemilang.

………………………………………………………………………………….

.

Terima Kasih kerana membaca post ini.

…………………………………………………………………………………

.

Write a Comment