You dont have javascript enabled! Please download Google Chrome!

Sebab Kenapa Pelajar dengan Keputusan SPM yang Baik Gagal Masuk Universiti

Sila SHARE Kepada Kawan-Kawan Dengan Menekan Butang Di Bawah > > >

Sebab Kenapa Pelajar dengan Keputusan SPM yang Baik Gagal Memasuki Universiti Awam (UA), IPTA, Politeknik … (Aliran Sains dan Aliran Sastera).  Ada beberapa kes yang telah dirujuk tentang kegagalan beberapa orang pelajar yang mendapat keputusan yang agak baik dengan mendapat 5A dan 7A tetapi gagal mendapat tempat di universiti – dalam program yang dipohon. Untuk itu, satu analisa telah dibuat secara terperinci terhadap 2 daripada beberapa calon yang dirujuk sebagaimana berikut.  Semoga Perkongsian Informasi / Maklumat dalam post di blog Bumi Gemilang ini berguna dan dapat membantu para pelajar dan pengguna.

. .

Keputusan SPM yang diperoleh 2 calon (contoh kes sebenar)

Andaian untuk pelajar C (aliran sains)

– Digunakan sebagai benchmark
– Mendapat gred A dalam 5 mata pelajaran utama dan gred B & C dalam matapelajaran lain

…………………………………………………………………………………………..

ϫ

…………………………………………………………………………………….

Pengiraan merit

Sebagai Perbandingan dan Panduan

  • Walaupun calon A dan calon C sama-sama mendapat 5A tetapi calon C mendapat jumlah mata merit yang lebih tinggi dari calon A dengan perbezaan markah merit yang sangat besar sebanyak 31.50 markah
  • Begitu juga calon B yang mendapat 7A tetapi di dalam pengiraan meritnya beliau hanya mendapat 71.99 berbanding dengan calon C yang hanya mendapat 5A tetapi jumlah mata meritnya adalah 80.50 dengan perbezaan sebanyak 8.51 markah
  • Walaupun calon B mendapat markah merit yang agak tinggi, namun beliau tidak berjaya mendapat tempat di universiti kerana mendapat gred D dalam mata pelajaran matematik – yang merupakan syarat khas program untuk kemasukan ke semua program pra-universiti(asasi/matrikulasi) dan menjadi syarat pada hampir kesemua program diploma di Universiti Awam dan juga Politeknik, Kementerian Pengajian Tinggi.

…………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………..

Pelajar sebenarnya boleh membuat pengiraan sendiri markah merit yang akan diperoleh; Malah pelajar boleh mula cuba mengira seawal mereka mendapat keputusan peperiksaan percubaan SPM

Andaian Salah oleh pelajar

Di dalam kes yang dirujuk ini calon mengakui beberapa perkara berikut

  • Calon A bercita-cita untuk melanjutkan pengajian ke UIAM untuk mengikuti pengajian Asasi Undang-undang dan bercita-cita untuk meneruskan pengajian dalam bidang undang-undang dan syariah (double degree). Beliau membuat andaian bahawa untuk menjadi seorang peguam mata pelajaran Bahasa, Sejarah, Pendidiakn Al-Quran & As-Sunnah; Pendidikan Syariah Islamiah sangat penting untuk menjadi seorang peguam atau pengamal undang-undang sivil dan juga perundangan Islam – secara logiknya.
  • Beliau juga tidak memberikan perhatian kepada mata pelajaran sains dan juga matematik yang sebenarnya lebih penting sebagai mata pelajaran utama dalam pengiraan merit untuk calon dari aliran sains.
  • Keadaan yang hampir sama juga dengan calon B, tetapi yang agak malang sedikit adalah beliau hanya mendapat gred D dalam mata pelajaran Matematics – yang merupakan antara syarat yang kemasukan yang ‘standard’ di dalam hampir semua program pengajian di Universiti Awam

…………………………………………………………………………………..

Rumusan dan Panduan

1. Pelajar MESTI memastikan mendapat gred yang terbaik untuk 5 mata pelajaran utama bagi setiap aliran pengajian sebagaimana berikut

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

2.  Memastikan mendapat gred yang baik dalam 3 lagi mata pelajaran lain – yang sebaiknya mata pelajaran yang berkaitan dengap program pengajian yang ingin dipohon

3.  Jangan mudah rasa gembira dengan hanya melihat bilangan gred A yang diperolehi; Tetapi hendaklah melihat gred yang diperolehi untuk mata pelajaran tertentu (5 mata pelajaran utama mengikut aliran dan 3 mata pelajaran lain serta syarat khas program) yang akan menjamin peluang untuk mendapat tempat di Universiti Awam, Politeknik … terpilih dalam program pengajian yang diinginkan – berdasarkan kepada dasar meritokrasi.

Kredit Khas kepada halatuju.com

.

………………………………………………………………………

Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang.

(1)  Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.

(2)  Join / Sertai   2 Telegram Groups blog Bumi Gemilang.

(3)  Follow Twitter blog Bumi Gemilang.

(4)  Follow Google+ blog Bumi Gemilang.

………………………………………………………………………………….

.

11 thoughts on “Sebab Kenapa Pelajar dengan Keputusan SPM yang Baik Gagal Masuk Universiti”

  1. Assalamualaikum. Saya dapat 4A dlm spm dan merit sebanyak 73.6667. Cerah tak peluang saya untuk masuk ke ipta? Sebab saya tidak mendapat sekurang kurangnya 5A untuk spm.

    • InsyaAllah dapat tu. Saya dulu spm 2A 8B, dapat matrikulasi dengan diploma kos mekanikal uitm penang pilihan pertama. alhamdulillah sekarang sambung pengajian peringkat sarjana di utm.

  2. @mira InsyaAllah dapat. saya spm 2A 8B, dapat matrikulasi dan uitm penang diploma kos mekanikal pilihan pertama. alhamdulillah sekarang melanjutkan pengajian peringkat sarjana di utm.

    • Sarjana atau ijazah Sarjana Muda…..
      Sarjana itu Ijazah Masters…….
      Selepas Diploma boleh terus buat Masters?
      Kenapa selepas matrikulasi tidak terus buat Ijazah Sarjana Muda, telah rugi masa di situ…

  3. Assalamualaikum, saya mndpt 8A dlm spm.. Dan mndpt markah merit 85. Tp sya tak mndpt tawaran ke ipta mhupun matrik. Skrg sya buntu..

  4. Assalamualaikum.saya dapat 10 A,1B tp dpt masuk ITM under course pilihan yg ke lima,diploma in Juru ukur Bangunan.saya ingat nak tukar course,boleh ke?

    • Dalam uitm setakat ni tak membenarkan tukar aliran. Kalau adik boleh cuba buat permohonan di kampus in sha Allah boleh dengan pilihan yg adik pilih

      • Assalamualaikum saya adalah pelajar smka yang mendapat keputusan 4A,8B dalam semua subjek bolehkah saya mwmbuat peemohonan medic meair

  5. Doakan saya dapat masuk ipta…doa anda amat dihargai…cakap je aku doakan budak yang tulis status ni dapat masuk ipta amin..terima kasih..hanya tuhan dapat membalas jasa kamu semua

Write a Comment

error: Alert: Content is protected !!