→ → < Koleksi Buku Teks Digital KSSM Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5 >

→ → < Koleksi Nota Ringkas dan Padat, Soalan, Latihan, KBAT, Peperiksaan, Ujian Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 >

.

→ → < Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan SPM 2021, 2020, 2019 + Skema Jawapan (Semua Subjek) >

.

→ → < Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tingkatan 3 + Skema Jawapan (Semua Subjek) >

.

→ → < Koleksi Buku Teks Digital KSSR Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 >

.

→ → < Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tahun 6 + Skema Jawapan >

.

→ → < Bahan-Bahan Rujukan Penting untuk Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5, SPM, STPM, MUET dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 >

.

→ → < Koleksi Karangan Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris (English Essays), Bahasa Arab: SPM, STPM, MUET, Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5, 6 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 >

.

→ → → < ★ Join / Follow Facebook dan Telegram Blog Ini >

.

Ujian Lisan/Bertutur Bahasa Melayu SPM: Tips, Panduan, Peringatan

.

.

Ujian Lisan/Bertutur Bahasa Melayu SPM: Tips, Panduan, Peringatan

  1. BERBAHASA MELAYU TANPA SLANG

Kebanyakan pelajar berbangsa Melayu mampu bertutur dalam Bahasa Melayu dengan baik. Tetapi ada juga yang guna loghat Kelantan, Terengganu dan sebagainya. Pelajar Cina & India yang bertutur dalam Bahasa Melayu pun tidak boleh bercakap dengan slang Bahasa Cina atau Bahasa Tamil. So, semua pelajar Melayu, Cina & India kena berlatih cakap bahasa melayu dengan betul.

.

  1. SUARA KENA JELAS & LANTANG

Ada pelajar yang tidak begitu bagus dalam berbahasa Melayu tapi pastikan bila tengah bercakap, suara kuat dan lantang. Suara kuat bukan menjerit ya. Pastikan pemeriksa tu boleh dengar setiap satu jawapan yang kita beritahu supaya mereka faham dan dapat beri markah.

.

.

  1. BUAT PERSEDIAAN YANG SECUKUPNYA

Kena banyakkan baca isu-isu semasa supaya mudah kita nak dapatkan idea bila bercakap. Soalan akan diberikan secara rawak (random), jadi kalau awak kurang membaca, susah nak generate ideas.

.

  1. BERLATIH CAKAP SPONTAN, BUKAN MENGHAFAL

Kalau awak menghafal sepenuhnya, maka awak akan mudah lupa semua isi dan huraian masa tengah bercakap nanti. That’s why, practice! Jangan practice last minute. Pastikan berlatih bercakap secara spontan.

.

.

.

  1. SAHSIAH DIRI NO. 1

Kena ingat ya, dalam ujian lisan ada juga markah sahsiah. Kalau masa ujian lisan adalah 15 Minit, maka setiap pelajar dalam group ada masa 3 minit untuk bercakap. Jangan tamak! Jangan curi masa pelajar lain! Please please please. Bekerjasama. You talk too much sehingga pemeriksa potong markah sebab sahsiah zero (0).

.

  1. MAINKAN PERANAN DALAM KUMPULAN

Dalam kumpulan, kita kena tahu kata kunci isi/huraian setiap calon dalam group tu.

Contoh, kalau calon 2 stuck dan tak tahu nak cakap apa. Salah seorang calon kena beritahu kata kunci (suara perlahan) supaya calon 2 tersebut dapat habiskan huraiannya. JIKA TIDAK ADA YANG tolong, maka calon 2 tersebut akan buang masa dan markah pelajar lain akan beri kesan kepada markah calon lain.

.

  1. MASUKKAN SEKURANG-KURANGNYA 1 PERIBAHASA / SIMPULAN BAHASA

Pastikan korang dah hafal sekurang-kurangnya 5 peribahasa popular yang sesuai dengan kebanyakan topik. Selalunya soalan ujian lisan ni adalah soalan-soalan yang selalu kita dengar. Reminder: pastikan tahu cara masukkan peribahasa dengan betul masa bercakap.

.

  1. KELANCARAN ITU PENTING

Isi dan huraian: A+

Tapi kelancaran: 0

So markah ujian lisan tetap rendah. Korang kena ingat tau, pemeriksa nak tengok kelancaran. Diorang nak tengok cara you sebut perkataan, cara you susun ayat.

.

  1. KENA ADA BODY LANGUAGE DAN INTONASI YANG BETUL

Yes, bercakap macam awak tengah masuk pertandingan. Tapi jangan lah terlalu dramatik. Ada body language yang sederhana. Jangan sampai mengganggu konsentrasi calon calon lain. Intonasi kena betul dan pastikan menarik minat pemeriksa.

.

  1. BE CONFIDENT!

Make sure korang tunjuk dekat pemeriksa yang korang ni adalah pelajar yang yakin. Duduk dengan sopan dan jadilah rendah diri. Jangan sombong sampai pemeriksa tak selesa.

.

……………………………………………………………………………………….

Ujian Bertutur Individu SPM

. 

Gunakan masa yang ada sehabis baik (3-5 minit) ! 

Perkara yang perlu ditekankan:

.

Bertatasusila:

  • Masuk bilik beri salam
  • Sebelum duduk / masuk, minta izin pentaksir.
  • Tunjukkan memek muka yang berkeyakinan dan semangat. Biasakan senyum.
  • Untuk soalan 3 dan 4, sebelum memberikan isi boleh praktikkan cakap “terima kasih atas soalan yang diberikan”.
  • Terima kasih selepas habis ditaksir.
  • Minta ulang soalan jika kurang jelas dengan sopan, “cikgu, boleh ulang soalan yang diberikan tadi semula?”
  • Jika tersasul penggunaan bahasa inggeris, cakaplah “Maafkan saya” dan teruskan hujah/idea/bacaan petikan.

. 

Ingat, bacaan petikan yang baik adalah secara mekanis:

  • Bacaan baku (Jika bermasalah, teruskan bacaan tanpa baku)
  • Kepantasan yang wajar (jumpa koma berhenti, jika ada ayat tanya/ayat suruhan baca dengan nada yang betul)
  • Kelantangan suara yang jelas ( sebutan huruf vokal / konsonan mesti tepat) – Contoh Soalan + Jawapan

. 

Semasa didalam bilik menunggu, petikan akan diberi.

  • Analisis petikan dengan mencari PuKeLangC (Maksud/Punca/Kesan/Kekangan/Kebaikan/Langkah/Contoh/Ciri/Peranan). Ini akan menjimatkan masa anda dengan dapat meramal soalan yang diberikan.
  • Cuba sebut perkataan dengan betul terutama perkataan yang jarang didengar/istilah sains dan sebagainya.

 

Jawapan soalan No.1 dan No.2 ada didalam petikan.

  • Berikan semua isi yang ada berdasarkan soalan (biasanya 2-3 isi). Gunakan penanda wacana sebelum ke isi-isi lain.

. 

Beri jawapan dengan mengulang kepala soalan.

  • Contohnya: “Antara punca penyebaran wabak Covid-19 termasuklah..”

. 

Untuk soalan 3 dan 4, jangan ambil masa lama untuk berfikir.

  • Lebih kurang 10 saat, kemudian terus berikan hujah. Untuk 1 minit, sesuai berikan 2 isi, 2 huraian, 2 contoh, ungkapan menarik, kesimpulan.

. 

Set masa dengan betul.

  • Jangan terlebih daripada masa yang diperuntukkan. Kawal percakapan, jangan terlalu lama menjawab sesuatu soalan.

.

…………………………………………………………………………………………….

Perkara Yang Tidak Digalakkan / Perlu Dielakkan Semasa Ujian Bertutur SPM 

.

Elakkan membentuk sesi perdebatan

>Elakkan sesi bantah membantah seperti dalam perdebatan

…………………………………………………………………………….

Elakkan membuat ujian secara forum

>Elakkan membuat ujian bertutur secara forum pada pusingan pertama dimana semua orang perlu memberikan isi masing masing. Sesi forum boleh dibuat pada 2nd round jika semua calon sudah memberikan hujah masing masing, dimana sesi mencelah dibenarkan.

…………………………………………………………………………….

Jangan terlalu dominan

Jangan mengambil masa terlalu lama untuk bercakap. Beri peluang dan bahagi masa dengan baik untuk rakan lain.

…………………………………………………………………………….

Jangan melebihi / kurang daripada masa yang diperuntukkan 

…………………………………………………………………………….

Jangan guna perkataan Bahasa Inggeris

> Jika tersasul, ucapkan “maafkan saya” dan teruskan ayat.

…………………………………………………………………………….

Jangan ambil lebih banyak isi

>Bahagikan isi dan pihak mana yang ingin dibincangkan sebelum sesi ujian bermula. Jangan ambil terlalu banyak isi agar kawan lain ada isi yang boleh mereka ketengahkan

…………………………………………………………………………….

Jangan bawa peralatan/buku nota dalam bilik ujian 

…………………………………………………………………………….

Elakkan sesi mencelah semasa pusingan pertama 

…………………………………………………………………………….

Gunakan bahasa yang bertatasusila jika ingin mencelah pada pusingan kedua

>Izinkan saya mencelah

>Izinkan saya menambah serba sedikit berkenaan isu sebentar tadi

>Pada pandangan dan perspektif lain saya pula

…………………………………………………………………………….

Jika kawan terdiam, sebagai penggalak elakkan bertanya soalan, ini boleh mengakibatkan kawan lebih cemas atau blank. Sebaliknya, berkongsi isi anda. 

>Saya percaya bahawa meluahkan masalah antara langkah mengurangkan stress. Adakah kamu bersetuju dengan saya?

>Pada pendapat kamu, apa pula langkah kendiri untuk kita mengurangkan stres

…………………………………………………………………………….

Adab masuk..

  1. Ketuk pintu
  2. Beri salam
  3. Mohon izin duduk
  4. Mohon soalan diulang jika tidak jelas
  5. Ucapan terima kasih apabila selesai diuji..

…………………………………………………………………………………………

.

…………………………………………………………………………………………

.

…………………………………………………………………………………………

.

…………………………………………………………………………………………

.

……………………………………………………………………………………………

.

…………………………………………………………………………………………….

.

…………………………………………………………………………………………….

.

Koleksi Buku Teks :

…………………………………………………………………………………………….

.

……………………………………………………………………………………………

.

Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang.

(1)  Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.

(2)  Join / Sertai   2 Telegram Groups blog Bumi Gemilang.

(3)  Follow Twitter blog Bumi Gemilang.

………………………………………………………………………………….

.

Write a Comment

error: Alert: Content is protected !!