.

→ → Koleksi Buku Teks Digital Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6

.

→ → Koleksi Nota Ringkas dan Padat, Soalan, Latihan, Jawapan, Peperiksaan, Ujian Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5, 6 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan SPM 2023, 2022, 2021 + Skema Jawapan (Semua Subjek)

.

→ → Koleksi Nota Ringkas Semua Subjek Mengikut Tingkatan dan Subjek

.

→ → Contoh Soalan UASA (Ujian Akhir Sesi Akademik) Tahun 4, 5, 6 dan Tingkatan 1, 2, 3 + Skema Jawapan

.

→ → SPM 2024, Tingkatan 5 (Tahun 2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Tingkatan 4 (Tahun 2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Tingkatan 1, 2, 3 (Tahun 2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 (2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tingkatan 1, 2, 3 + Skema Jawapan

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tahun 4, 5, 6 + Skema Jawapan

.

Langkah-Langkah Meningkatkan Hasil Pertanian di Malaysia –

.

.

Langkah-Langkah Meningkatkan Hasil Pertanian. Sijil Pelajaran Malaysia.  Untuk rujukan. Semoga perkongsian bahan-bahan rujukan, panduan, bahan pembelajaran dan pengajaran, contoh-contoh karangan, sumber rujukan SPM (Sijil Pelajaran Malaysia), tingkatan 4, tingkatan 5 dalam post di blog Bumi Gemilang berguna dan dapat membantu para pelajar dan pengguna.

(1)  Membuka Kawasan Pertanian Baru

Pembukaan tanah pertanian baru akan dapat meningkatkan jumlah pengeluaran hasil pertanian. Kerajaan boleh memberikan tanah rizab kerajaan kepada pihak-pihak tertentu seperti Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) untuk membuka dan meneroka kawasan baru bagi tujuan aktiviti pertanian. Walau bagaimanapun petani jangan mudah gelap mata dengan peningkatan pendapatan tersebut kerana usaha berterusan amat perlu dan jangan hanya bersikap hangat-hangat tahi ayam . Oleh itu, pertambahan dan pembukaan kawasan pertanian yang baru akan dapat meningkatkan kuantiti hasil pertanian dan seterusnya meningkatkan pendapatan negara.

(2) Penyelidikan Saintifik

.

Penyelidikan secara saintifik amat perlu bagi meningkatkan hasil pertanian negara. Penyelidikan yang tepat akan berjaya menghasilkan benih yang bermutu dan tahan penyakit. Benih yang berkualiti akan menghasilkan tanaman yang berkualiti dan seterusnya dapat dipasarkan untuk pasaran dalam dan luar negara. Penyelidikan boleh dijalankan melalui kacukan biji benih daripada pokok induk yang baik bakanya.  Pengklonisasi juga boleh dibuat untuk memastikan kuantiti tanaman mencukupi dalam satu masa dan memelihara kualiti hasil tanaman. Pihak bertanggungjawab seperti Malaysian Agricultural Research and Development Institute (MARDI) perlu turun padang dan jangan hanya sekadar ringan mulut, berat punggung sahaja. Pihak-pihak yang terlibat ini perlu sentiasa membuat penyelidikan bagi meningkatkan hasil pertanian dan mengawal kualiti tanaman.Tegasnya, penyelidikan saintifik adalah amat penting bagi memastikan pengeluaran biji benih yang sihat dan menjurus kepada penghasilan tanaman yang terbaik .

(3) Bantuan Kewangan 
Langkah yang boleh diambil untuk meningkatkan pendapatan dalam sektor pertanian adalah dengan memberi kemudahan kredit kepda para petani atau pengusaha. Faktor utama sektor pertanian kurang berkembang berbanding dengan negara-negara pertanian lain seperti Thailand dan Filipina. Hal ini  disebabkan sebilangan besar petani dan pengusaha di negara ini dihambat kemiskinan dan kekurangan modal. Sebagai Implikasinya, mereka tidak mampu membeli dan memiliki jentera-jentera canggih, benih-benih yang bermutu, dan memperluas tanah pertanian. Kerajaan harus memberikan peruntukan kewangan kepada Agro Bank dan Lembaga Pemasaran Pertanian Malaysia (FAMA) agar dapat membantu lebih ramai pengusaha dan petani memperluas aktiviti memproses hasil pertanian dan memajukan kegiatan pertanian mereka. Pemberian pinjaman oleh pihak-pihak yang berkenaan akan memberikan peluang kepada petani berusaha untuk memajukan sector secara komersial.

(4) Penglibatan Agensi-Agensi Kerajaan 
Agensi-agensi kerajaan juga turut memainkan peranan penting dalam meningkatkan hasil pertanian. Hal ini demikian kerana sebilangan petani masih dangkal tentang kemahiran pertanian moden. Agensi-agensi kerajaan seperti Lembaga Beras dan Padi Negara (LPN), Pihak Berkuasa Pekebun Kecil (RISDA), Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) merupakan penggerak kepada kemajuan sector pertanian. Agensi-agensi ini boleh menyediakan khidmat kursus dan latihan, memantau sistem pemasaran hasil pertanian,  mempromosikan hasil pertanian dan sebagainya. Minat para belia mesti dipupuk kerana tak kenal maka tak cinta. Hal ini demikian kerana, sumbangan belia dalam sektor ini akan mencorakkan masa depan sektor pertanian negara. Tegasnya, agensi-agensi kerajaan memainkan peranan penting bagi meningkatkan hasil pertanian negara.

……………………………………………………………………………………………

.

.

…………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………

Untuk Rujukan Tingkatan SPM, 4 dan 5  (Soalan Peperiksaan, Nota, Jawapan, Latihan…)

.

Untuk Rujukan Tingkatan 4  (Soalan Peperiksaan, Nota, Jawapan, Latihan…)

.

…………………………………………………………………………………..

Komsas Bahasa Melayu : Antologi Tingkatan 4 dan 5 (Cerpen, Sajak, Pantun, Syair, Drama, Prosa Tradisional … )

.

Novel Bahasa Melayu Tingkatan 4 dan 5

.

English Forms 4 and 5 : Novel + Literature Component (Poem, Short Story, Drama … )

.

………………………………………………………………………………….

.

Untuk Kertas Soalan Peperiksaan SPM, Nota dan Latihan yang lain,

.

………………………………………………………………………………….

.
Terima Kasih kerana membaca post ini.

.baca Post-Post mengikut SUBJEK dan KATEGORI

.

4 thoughts on “Langkah-Langkah Meningkatkan Hasil Pertanian di Malaysia –”

Write a Comment