.

→ → Koleksi Nota Ringkas dan Padat, Soalan, Latihan, Jawapan, Peperiksaan, Ujian Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5, 6 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6

.

→ → Draf Jadual Waktu Peperiksaan SPM 2024

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan SPM 2023, 2022, 2021 + Skema Jawapan (Semua Subjek)

.

→ → Contoh Soalan UASA (Ujian Akhir Sesi Akademik) Tahun 4, 5, 6 dan Tingkatan 1, 2, 3 + Skema Jawapan

.

→ → Koleksi Nota Ringkas Semua Subjek Mengikut Tingkatan dan Subjek

.

→ → Koleksi Buku Teks Digital Tingkatan 1, 2, 3, 4, 5 dan Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6

.

→ → SPM 2024, Tingkatan 5 (Tahun 2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Tingkatan 4 (Tahun 2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Tingkatan 1, 2, 3 (Tahun 2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Tahun 1, 2, 3, 4, 5, 6 (2024) : Soalan, Nota, Peperiksaan, Ujian, Bahan Rujukan Penting Semua Subjek

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tingkatan 1, 2, 3 + Skema Jawapan

.

→ → Koleksi Soalan Peperiksaan Percubaan Tahun 4, 5, 6 + Skema Jawapan

.

* * * Untuk Informasi Berguna dan Bahan Rujukan →→ [ Sila JOIN Telegram Channel Blog Ini ]

.

Bahan Rujukan Tugasan Sejarah Tingkatan 3: Perpaduan Kaum

.

.

Perpaduan Kaum: Tugasan / Kerja Kursus Sejarah PT3 Tahun 2014. Pentaksiran Tingkatan 3.  Untuk rujukan. Semoga perkongsian bahan-bahan rujukan, panduan, bahan pembelajaran dan pengajaran, contoh-contoh karangan, sumber rujukan PT3 (Pentaksiran Tingkatan 3), tingkatan 1, tingkatan 2, tingkatan 3 dalam post di blog Bumi Gemilang berguna dan dapat membantu para pelajar dan pengguna.

.

.

FAKTOR

.

i. Antara faktor perpaduan di Malaysia ialah rakyat diseru supaya sentiasa bertolak ansur untuk mengelakkan pertelingkahan dan perselisihan faham. Dengan adanya nilai-nilai murni ini dalam diri seseorang, mereka akan sedar bahawa mereka sebenarnya merupakan satu bangsa tanpa mengira warna kulit tetapi matlamat untuk memperjuangkan nasib tanah air yang disayangi adalah sama.

ii. Peristiwa berdarah pada 13 mei 1969 berlaku apabila terdapat parti parti politik telah menimbulkan isu isu sensitif yang telah menyentuh kaum tertentu dalam kempen pilihanraya 1969.

iii. Penubuhan parti politik di Tanah Melayu bermula pada tahun 1940 apabila kesedaran politik mula melonjak hasil pengenalan Malayan Union oleh Inggeris di Tanah Melayu.

KEPENTINGAN

.

.

i. Kepentingan perpaduan kaum adalah sangat dititik beratkan dalam sesebuah Negara makmur. Secara tidak langsung, keharmonian hidup akan terjamin. Contohnya aktiviti seharian berjalan dengan aman dan tenang dan tidak berlaku rusuhan kaum seperti di Negara Negara luar.

ii. Pembangunan yang dirancangan akan berjalan dengan baik. Contohnya seperti tiada unsur khianat dan dengki antara kaum serta berganding bahu dalam pelbagai sektor.

iii. Perpaduan kaum juga dapat menjadikan Malaysia sebagai sebuah Negara merdeka.

CABARAN

Terdapat beberapa cabaran yang dihadapi di dalam membina perpaduan masyarakat berbilang kaum di Malaysia:

I. Cabaran dari segi pembangunan dan pendapatan tidak seimbang yang dialami oleh rakyat daripada sesuatu keturunan bangsa.

II. sistem pendidikan bermula sejak zaman pemerintahan British pada abad ke-19. Malaysia dahulu terikat dengan pendidikan yang dijalankan oleh penjajah iaitu British yang mementingkan pendidikan untuk kepentingan mereka sendiri.

III. Penumpuan terhadap sektor ekonomi yang berbeza paling nyata ialah perbezaan dari segi pekerjaan. Perbezaan ini diaturkan oleh pihak British melalui sistem pecah dan perintah. Perbezaan ini juga telah mewujudkan jurang ekonomi antara kaum-kaum di Tanah Melayu.

LANGKAH-LANGKAH

Antara langkah langkah yang dapat mengeratkan perpaduan kaum di Malaysia ialah:

i. Mengadakan pelbagai aktiviti kemasyarakatan seperti gotong royong dan hari keluarga. Masyarakat tanpa mengira kaum turut sama berganding bahu.

ii. Mengadakan rumah terbuka dalam sesuatu perayaan juga turut dapat mengeratkan silaturrahim bersama tanpa mengira agama dan bangsa. Dengan cara itu, pelbagai bangsa akan berkongsi kegembiraan serta dapat bertukar tukar fikiran dan saling mengenali.

iii. Menubuhkan rukun tetangga di taman taman perumahan seperti mengadakan rondaan keselamatan bersama sama.

RUMUSAN

i. Saya amat bersyukur kerana saya dapat mengumpulkan segala maklumat dari pelbagai sumber rujukan yang ada. Kajian yang dilakukan selama seminggu ini. Tugasan ini menggerakkan saya untuk mempelajari dan mengetahui lebih lanjut tentang perpaduan di Malaysia. Melalui kajian ini, saya menyedari bahawa kita haruslah berbangga sebagai rakyat Malaysia dan berasa bersyukur kerana hidup dalam sebuah negara yang aman dan damai seperti Malaysia. Melalui pemerhatian secara tidak langsung, saya sedar bahawa perpaduan kaum amat penting untuk mengekalkan kestabilan politik.

ii. Perpaduan kaum amat penting bagi merapatkan jurang perbezaan ekonomi pelbagai kaum di Malaysia. Tanggungjawab menyemai benih perpaduan dalam diri setiap individu menjadi tugas rakyat Malaysia bersama-sama.Secara tuntasnya, kajian ini telah menyedarkan saya tentang betapa pentingnya sifat bertanggungjawab, tabah dan sabar dalam melakukan sesuatu kerja. Pada masa yang sama, saya sedar bahawa banyak perkara sebenarnya mampu menyumbang kepada kemajuan Negara.

iii. Saya berharap agar warga Negara Malaysia akan sentiasa mematuhi segala syarat dan undang undang serta tidak terpengaruh dengan anasir luar dan menghargai jasa tokoh tokoh yang telah berkorban demi kemerdekaan dan keamanan Malaysia.

………………………………………………………………………………………………..

Untuk Rujukan Tingkatan 1, 2, 3 (Soalan Peperiksaan, Nota, Jawapan, Latihan…)

………………………………………………………………………

Untuk mendapatkan segala Maklumat Terkini atau Updates blog Bumi Gemilang.

(1)  Follow / Like Bumi Gemilang Facebook Page.

(2)  Join / Sertai   2 Telegram Groups blog Bumi Gemilang.

(3)  Follow Twitter blog Bumi Gemilang.

(4)  Follow Google+ blog Bumi Gemilang.

………………………………………………………………………………….

.

1 thought on “Bahan Rujukan Tugasan Sejarah Tingkatan 3: Perpaduan Kaum”

Write a Comment